Sport

Wijchense bondscoach speelt tegen wereldkampioen Messi

Remko Bicentini met voormalig NEC-spits Rangelo Janga
Remko Bicentini met voormalig NEC-spits Rangelo Janga © Remko Bicentini
WIJCHEN - Het lijkt een sprookje, maar het is echt waar. Remko Bicentini speelt over drie weken tegen Lionel Messi, de wereldkampioen.
De bondscoach van Curaçao weet dat het heel bijzonder gaat worden. "Fantastisch. Een schitterend affiche voor mij als trainer, maar zeker ook voor de spelers en voor het land. Ik kreeg half februari bericht van de president van Curaçao dat Argentinië ons had benaderd voor een wedstrijd."

Messi is erbij

De grote vraag is of Messi daadwerkelijk in actie zal komen. "Hij is er wel bij, heb ik me laten vertellen. Dat is ook de afspraak. Het is hun eerste wedstrijd na het WK. Ze gebruiken deze wedstrijd als gift aan het publiek in Argentinië. Al doet Messi maar vijf minuten mee, de hele entourage daar is enorm voor het land Curaçao."
Het is echt waar: Curaçao speelt tegen Argentinië
Het is echt waar: Curaçao speelt tegen Argentinië © Remko Bicentini
Het zegt iets over de status van Curaçao dat het land is uitgenodigd om tegen de wereldkampioen te spelen. Sinds Remko Bicentini in 2016 bondscoach werd, is het land succesvol geworden. "We hebben de Carribean Cup gewonnen, waar toch 36 landen aan mee doen, waaronder Mexico en Costa Rica. We hebben ons ook drie keer gekwalificeerd voor de Gold Cup, waar wij prachtige wedstrijden hebben gespeeld tegen Amerika en Mexico. Dit zijn ook doorslaggevende dingen voor een land als Argentinië om ons uit de nodigen. Ze weten ook dat wij geen drie bussen gaan parkeren, wij willen echt voetballen."

Janga een zekerheid

Bij Curaçao zitten meerdere spelers met een Gelderse link. Zoals Rangelo Janga, die bij NEC speelde in het seizoen dat de club promoveerde naar de eredivisie. Hij maakt nu furore bij CFR Cluj in Roemenië. "Rangelo is een zekerheid in mijn selectie. Ik ken hem al vanaf zijn Willem II-tijd. Je kunt van hem op aan. Altijd hard werken, een echte teamspeler, die zijn doelpuntjes mee pikt. Voor Curaçao heeft hij het altijd uitstekend gedaan. Ik kan bijna niet om hem heen."

Rustpunt Room

De Nijmeegse doelman Eloy Room is een essentiële international. "De rust die hij uitstraalt gaat door alles heen. Eloy is als mens ook een rustpunt. Zeker als we onder druk komen staan. En ook in de opbouw is hij heel belangrijk."

Vervelend voor Benschop

Charlison Benschop is ook een vaste waarde. De spits komt bij De Graafschap momenteel niet meer in actie vanwege een conflict over zijn contract. "Ik vind het een hele vervelende situatie. Hij was goed bezig bij De Graafschap. Ik weet er het fijne niet van, maar hij speelt niet bij zijn club. Dat is heel jammer en zo mist hij ook zijn wedstrijden richting de nationale ploeg. Maar Charlison Benschop heeft het altijd goed gedaan bij ons."

Kiezen voor Curaçao

Bicentini kijkt altijd rond in de Nederlandse competitie naar spelers met roots uit Curaçao. Zo had hij de Feyenoorders Lutsharel Geertruida en Quilindschy Hartman in beeld. Maar die zijn nu geselecteerd voor Oranje. "Nu is Ronald Koeman aangesteld en die heeft een andere visie dan de vorige bondscoach. Maar er zijn ook spelers die realistisch moeten blijven, die beter voor Curaçao kunnen kiezen dan te wachten op het Nederlands elftal."

Veel grote wedstrijden

Curaçao biedt ook een interessant traject met veel grote wedstrijden. "We spelen in de A-poule van de Nations League. We spelen voordat we tegen Argentinië spelen tegen Canada. We kunnen ons ook weer plaatsen voor de Gold Cup. En de Copa Amerika is erbij gekomen. Daar mogen nu zes CONCACAF-landen aan mee doen, de kans is groot dat we daar ook bij zijn."
Maar het grote doel is kwalificatie voor het WK van 2026. "Het WK is in Amerika, Canada en Mexico. Die zijn al gekwalificeerd, waardoor er nog drie plaatsen open zijn in de CONCACAF. Dus maken we echt een goed kans om het te halen."

Hart voor NEC

Bicentini is druk als bondscoach, maar al het even kan, zit hij op de tribune bij NEC. "NEC zit in mijn hart. Zeker na vorig seizoen, toen ik daar als assistent-trainer heb meegelopen voor mijn UEFA Pro-opleiding. Ik ken NEC van binnen en van buiten. Ik heb er zelf ook gespeeld. Het is jammer dat er weinig Antillianen spelen, anders had ik ze ook kunnen selecteren", lacht de bondscoach.