Sport

Vitesse-supporters eren Theo Bos: 'De emoties zijn er weer'

ARNHEM - Vitesse-supporters kunnen het haast niet geloven. Het is alweer tien jaar geleden dat hun clubicoon Theo Bos overleed. Deze vrijdag wordt Bos geëerd rond de wedstrijd tegen AZ. "En dat moet Vitesse altijd blijven doen. Theo is en blijft een Vitessenaar", zeggen de supporters.
Voor de wedstrijd ademt het al Theo Bos rondom het GelreDome. Collectanten halen geld op voor de strijd tegen alvleesklierkanker en er worden shirts verkocht met de beeltenis van Bos erop. "Toch een collectors item", roept één van de supporters, die in de rij staat voor het shirt.
"Ik kan me alles nog herinneren van Theo. Als kleine jongen, in 1983, stond ik op de tribune en groeide ik op met Theo. Ik weet nog dat hij altijd zei: 'Je hebt of de bal, of de man', aan die woorden heeft hij zich altijd gehouden. Theo was ook een echte leider. Hij hadt alles. Discipline, inzet. Dat mis je nu echt."
De supporter was er ook bij toen de herdenkingsdienst van Theo Bos tien jaar geleden in GelreDome was. "Een dienst met veel emoties. Ik zat toen vooraan en dat blijft bij. De woorden die toen gesproken werden, zijn ongekend. Die emoties komen vanavond weer", zegt de supporter, die blij is met de traditionele 'Nummer 4-wedstrijd', de wedstrijd waarin Bos wordt herdacht.
"Het is goed dat Vitesse dit doet", zegt hij, terwijl hij net het shirt met de beeltenis van Bos heeft gekocht. "Ik heb maar één shirt met een naam achterop en dat is die van Bos. Dit shirt trek ik misschien één keer aan en dan gaat hij aan de muur."
Deze supporter eert Theo Bos met een uniek shirt.
Deze supporter eert Theo Bos met een uniek shirt. © Omroep Gelderland

'Vitessenaar voor altijd'

Twee jonge supporters hebben Theo Bos nooit zien voetballen, maar kopen ook een shirt. "Theo is toch een Vitesse-man hè, voor eens en altijd. En het goede doel steunen, tegen kanker is goed. Die 10 euro, kan ik daarom wel lijden", vertelt de één. De ander vult aan. "Het is ook een klein eerbetoon, hè? Het is toch onze nummer 4, hè?"
Wat hen betreft houden ze de wedstrijd rondom Theo Bos in leven. "Elk jaar opnieuw, dat is mooi. Tuurlijk moet Vitesse dit volhouden. Eens een Vitessenaar, altijd een Vitessenaar."
Deze jonge supporters eren Theo Bos.
Deze jonge supporters eren Theo Bos. © Omroep Gelderland

'Nooit vergeten'

Ook Tijn vindt dat. "Het is en blijft een clubicoon. Een van de beste spelers die Vitesse ooit heeft gehad. Het blijft een heerlijke vent, als trainer en speler. Hij was ook heel sociaal altijd tegen andere trainers, collega's en supporters. Het is mooi dat ze hem eren. Hij blijft Mister Vitesse, we gaan hem nooit van ons leven vergeten."
Er komt ook geen nieuwe Theo Bos, zegt een oudere supporter. "Theo Janssen zou dat kunnen worden. Maar nee, er komt nooit een nieuwe Theo Bos, dat is er maar één."
Vitesse-supporters eren Theo Bos.
Vitesse-supporters eren Theo Bos. © Omroep Gelderland