Sport
Waarom kan Vitesse geen wedstrijden op Papendal spelen?

ARNHEM - Vitesse is al enige tijd in een juridische strijd verwikkeld met de eigenaar van voetbalstadion GelreDome. De Arnhemse entertainmenthal vormt al jaren de thuisbasis van de geel-zwarte club. Maar of dat de komende jaren ook zo is, is op dit moment helemaal niet zeker. Er zijn andere opties, allen buiten Arnhem, maar kan er niet gespeeld worden op Papendal?
Omroep Gelderland zette al wat mogelijkheden op een rij, van de Wageningse Berg tot De Vijverberg en van De Vliert tot De Koel. Toch is ook Papendal, hoewel geen officieel voetbalstadion, geen vreemde plek om te belichten. Het trainingscomplex ligt, in tegenstelling tot de andere opties, gewoon in Arnhem. Jong Ajax speelt wedstrijden op De Toekomst en Jong PSV speelt op De Herdgang. Waarom zou Vitesse niet op het trainingsveld kunnen voetballen?
De gemeente Arnhem bepaalt mede of dit kan, maar is meteen duidelijk. "Het kan niet", zegt een woordvoerder. "De locatie is niet geschikt voor de verkeersstroom die bij een voetbalwedstrijd komt kijken. Daarbij kan het niet aan de licentie van de KNVB voldoen."
Eisen KNVB
Om betaald voetbal te mogen spelen, moet iedere club aan de licentie-eisen van de KNVB voldoen. Het stadion is daar een onderdeel van. Een woordvoerder van de KNVB kan niet specifiek op Papendal ingaan. "Een sportclub dient namelijk een aanvraag in en daar reageert de commissie dan inhoudelijk op", laat hij weten. Maar hij stuurt wel de vereisten door.
Daaruit wordt duidelijk dat een stadion voor betaald voetbal moet voldoen aan allerlei eisen. Zo moet het beschikken over automatische toegangscontrole, een vaste video-installatie en moet het stadion opgedeeld worden in sectoren.
Iedere sector moet dan weer eigen sanitaire faciliteiten hebben, inclusief verkooppunten, eerstehulpvoorzieningen en eigen in- en uitgangen. De belangrijkste KNVB-eis waar Papendal niet aan voldoet, is echter de zitplaatsen. Op de tribune is ruimte voor ongeveer vijfhonderd toeschouwers. Dat moeten er minstens tweeduizend zijn voor een eerste divisieclub en drieduizend voor een eredivisionist. En dan moeten er ook plekken zijn voor de supporters van de bezoekende club.
Stikstofproblematiek
Die ruimte is er niet. En wat de gemeente betreft gaat het er ook niet bij gebouwd worden. "Papendal ligt naast een Natura2000-gebied. We kennen de stikstofproblematiek allemaal. De gemeente Arnhem heeft hier veel aandacht voor. Het is dus niet wenselijk om daar te gaan bouwen. En daarom kan Papendal niet aan de KNVB-licentie voldoen."
Het wordt dus lastig om in Arnhem op de korte termijn een alternatief voor het GelreDome te vinden.
Vitesse kon niet inhoudelijk reageren op de suggestie om te spelen op Papendal.
Hoe zat het ook alweer?
Vitesse zit als club in een juridische strijd verwikkeld met stadioneigenaar Van de Kuit. Vitesse zegde in 2018 de huur op, omdat de club vind dat de huurprijs te hoog is. Toch wil Vitesse er blijven spelen. Ondanks meerdere pogingen kunnen de strijdende partijen elkaar niet vinden in een overeenkomst - met het nodige moddergooien en juridisch gedoe tot gevolg. Vitesse verloor een kort geding, waardoor de club op zeer korte termijn een oplossing zal moeten vinden voor het stadionprobleem. Anders volgen er sancties van de KNVB.