Sport

De toekomst van Vitesse aan de hand van zes belangrijke data

Vitesse hoopt ook volgend seizoen in stadion GelreDome te kunnen spelen.
Vitesse hoopt ook volgend seizoen in stadion GelreDome te kunnen spelen. © BSRAgency/OrangePictures
ARNHEM - Vitesse verloor dinsdag het kort geding dat de club aanspande tegen stadion GelreDome. Zoals het er nu naar uitziet, beschikt de club per 1 oktober niet langer over een eigen stadion. Het is een nieuwe sof voor de Arnhemmers, die op meerdere fronten in zwaar weer zitten en de agenda angstvallig in de gaten houden. Tot het einde van dit jaar staan een paar data namelijk rood omcirkeld.

9 maart 2023

De eerste zitting in de bodemprocedure (grotere rechtszaak, red.) over het 'eeuwigdurende speelrecht'. Vitesse startte deze bodemprocedure om er zeker van te zijn dat het nooit uit het stadion kan worden gezet.
Vitesse verkocht in de jaren negentig de grond onder stadion Nieuw-Monnikenhuize aan de gemeente Arnhem. De club kocht vervolgens grond aan op de Batavierenweg en betrok daar het gloednieuwe stadion GelreDome.
In de overdrachtsakte werd genoteerd dat Vitesse op de nieuw aangekochte grond een eeuwigdurend speelrecht zou hebben. Maar de vraag die centraal staat is of dat eeuwigdurend speelrecht ook nog bestaat sinds het stadion in 2003 in handen kwam van de gemeente Arnhem. Stadioneigenaar Michael van de Kuit vraagt zich af of dat nog bestaat. "Destijds is het speelrecht nergens opgenomen", zei zijn advocaat tijdens het kort geding.

14 maart 2023

De dag van de tweede zitting in de bodemprocedure over het eeuwigdurend speelrecht.

8 april 2023

Op dit moment is Vitesse mijlenver verwijderd van Europees voetbal, maar er zijn gekkere dingen gebeurd in een tweede seizoenshelft. Wil de club de optie openhouden om volgend seizoen in Europees verband te kunnen spelen, dan moet de begroting daarvoor uiterlijk 8 april zijn ingeleverd bij de KNVB. Maar een juiste begroting kan alleen gemaakt worden wanneer de overname door The Common Group is goedgekeurd.

15 juni 2023

Mocht Vitesse er - om wat voor reden dan ook - voor kiezen geen UEFA-licentie aan te vragen, dan is 15 juni de uiterste datum om de begroting in te dienen bij de KNVB. Ook hier geldt: de begroting kan alleen goed worden ingediend wanneer de overname door The Common Group officieel is goedgekeurd. Vitesse hoopt namelijk op een financiële injectie van de beoogde nieuwe eigenaar.

30 september 2023

Het contract tussen Vitesse en stadion GelreDome loopt officieel ten einde. Na deze datum heeft de club formeel geen toegang meer tot zijn thuishaven, omdat er geen huur meer wordt betaald.

Ergens in 2023

Ergens in dit jaar zal ook de uitspraak van de bodemprocedure moeten volgen. De rechtbank Gelderland zal dan uitspreken of Vitesse inderdaad een eeuwigdurend speelrecht heeft, of dat Van de Kuit gelijk heeft als hij zegt dat dat recht er niet is.