Sport

Vitesse-icoon Theo Bos tien jaar dood: 'Hij is nu eigenlijk opa'

Theo Bos
Theo Bos © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is vandaag de sterfdag van Vitesse-icoon Theo Bos. Tien jaar geleden overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Maar bij Vitesse geldt Bos nog altijd als de ultieme echte clubheld.
Zijn vrouw Marieke weet wel wat de fans zo aanspreekt in Theo Bos. "Hij is gewoon normaal gebleven. Hard werken en lekker voetballen. Het is alweer tien jaar geleden, maar het lijkt alsof het pas twee of drie jaar geleden is. Dat zal vast komen omdat de mensen hem blijven eren. Er wordt nog steeds over hem gesproken. Dat houdt hem wel levend, nog steeds. In die zin is die tien jaar dan wel draaglijk."

Eigen tribune

De tribune met de fanatieke aanhang van Vitesse heet de Theo Bos-tribune. "Ja, fantastisch. Hij heeft dat zelf nog wel meegemaakt, zijn eigen tribune. Hij vond dat heel bijzonder, maar hij zei ook: 'Als ik niet ziek zou zijn geweest, had ik geen eigen tribune gehad'. Dat was dan ook zijn nuchterheid. Maar wij zijn enorm trots dat hij wel een tribune heeft."

Debuteren onder Bos

Bij Vitesse hebben veel mensen mooie herinneringen aan Theo Bos. Spelers als Davy Pröpper en Marco van Ginkel debuteerden onder Bos toen hij trainer was. "Theo heeft mij laten debuteren", weet Van Ginkel nog. "Daar heb ik goeie herinneringen aan. De tijd dat ik hem heb leren kennen bij het eerste van Vitesse, heeft hij mij altijd goed opgevangen. Een echte clubman. De tijd vliegt, tien jaar geleden alweer."

Bepalend gezicht van de club

De huidige trainer Phillip Cocu maakte deel uit van een heel succesvol elftal, waarvan Theo Bos een essentiële factor was. "Ik heb lang met hem samen mogen spelen. Vijf seizoenen. Hij was één van de sterkhouders. Hij was iemand die nieuwe spelers opving, dat deed hij ook bij mij, toen ik op jonge leeftijd bij de ploeg kwam. Hij zorgde dat ik mij thuis voelde. Een bepalend gezicht van de club al die jaren. Dus we gaan er wel stil bij staan."

Moeilijke momenten

Voor het gezin van Theo Bos is het bij momenten nog wel moeilijk. "Bij vlagen, ja. Onze jongste dochter Lotte zei dat ze langer zonder haar vader is dan met haar vader. De eerste dingen die ze meemaakt: naar de middelbare school en nu studeert ze. En Theo is inmiddels opa geworden. Dat heeft hij allemaal niet meer meegekregen. Dat had ik hem graag gegund en dat maakt het thuis wel eens moeilijk, omdat je weet dat hij dat fijn had gevonden."
Theo Bos tien jaar dood: 'Hij is nu eigenlijk opa'