Sport

Sophie rent 4 kilometer 'op legosteentjes' nadat ze haar schoen verloor

Gelukkig is de schoen na de race weer teruggevonden.
Gelukkig is de schoen na de race weer teruggevonden. © Sophie Eikendal, privéfoto
ARNHEM - De meeste mensen gillen het al uit na één stap, maar hardloopster Sophie Eikendal hield het zondag ruim 4 kilometer vol: lopen op 'legosteentjes'. Tijdens het NK cross verloor Sophie al in de eerste bocht haar schoen, maar ze liep stug door.
Een dag later kan ze erom lachen, maar dat was zondagmiddag wel anders. De zestienjarige Sophie, atlete bij Loopland Gelderland op Papendal, ging voor het hoogst haalbare. "Ik baalde als een stekker, want ik wist dat ik mee kon doen om de prijzen en een plak had kunnen pakken."
Helaas gooide een onbedoelde misstap van een teamgenoot roet in het eten. "Al na honderd meter trapte iemand in de bocht op mijn spike, waardoor die uitvloog." Toch was dat voor Sophie geen reden om de handdoek in de ring te werpen. "Het was een NK, en daarop ga ik altijd voor het hoogst haalbare."
Schoen of geen schoen, Sophie gaf geen krimp. "Het deed heel veel pijn. Bij een crosswedstrijd loop je over boomstronken, steentjes en takken. Ik had ook totaal geen grip, waardoor ik geen snelheid meer kon maken en uitgleed in de modder."

Vader troost, moeder masseert

De resterende 4,2 kilometer wist Sophie ondanks de tegenvaller goed bij te blijven, maar haar titelkansen waren verkeken. Ze moest het doen met een vijfde plek. "Ik baalde als een stekker, maar mijn vader heeft me getroost. En de andere meiden zeiden hoe sterk ze me vonden en noemden me een strijder."
24 uur na de wedstrijd is Sophies voet nog steeds pijnlijk en opgezwollen. "Maar mijn moeder heeft me direct gemasseerd. Doordat we er op tijd bij waren, denk ik niet zo lang met de nasleep te zitten. Dat zou ook zonde zijn, want ik ben nu in vorm en ik wil dit vasthouden tot het baanseizoen."
Mijn vriend zag hem vliegen
De spike, een speciale hardloopschoen voor wedstrijden op ruig terrein, is inmiddels weer terecht. "Mijn vriend stond langs de kant en die zag hem vliegen. Hij heeft hem voor mij opgehaald."