Sport

Veeg uit pan voor Vitesse van stadioneigenaar: 'Met dit bestuur gaat club naar afgrond'

De soap rond stadion GelreDome gaat onverminderd door
De soap rond stadion GelreDome gaat onverminderd door © Orange Pictures
ARNHEM - Het komt niet meer goed tussen Vitesse en de eigenaar van stadion GelreDome. Beide partijen spreken elkaar zaterdag opnieuw tegen en komen maar niet serieus in gesprek. "Tussen het kort geding en vandaag heb ik geen enkel telefoontje van de directie van Vitesse gehad. Het zijn fantasten."
De onderhandelingen over een nieuwe huurovereenkomst voor GereDome zitten muurvast. Een kort geding, twee weken geleden in Arnhem, leek alle partijen (ook de Exploitatiemaatschappij is als hoofdhuurder partij in de kwestie) dichter bij elkaar te brengen. Er leek een doorbaak te zijn, maar witte rook kwam er uiteindelijk niet. Nu is het conflict zo hoog opgelopen, dat de rechter dinsdag vonnis zal wijzen.

"Vitesse heeft nu ineens haast"

Vitesse heeft lang gezwegen en hoorde de kritische geluiden van stadioneigenaar Michael van de Kuit de afgelopen maanden knarsentandend aan. Van de Kuit vindt dat Vitesse vijf jaar niets van zich heeft laten horen als het gaat om een nieuwe huurovereenkomst. "En nu hebben ze ineens haast, omdat ze zelf het contract hebben opgezegd."
Vitesse beweerde altijd open te staan voor een gesprek met Van de Kuit, maar zegt juist van die kant niets te horen. Zaterdag herhaalde de Arnhemse club: "We willen benadrukken dat er wel degelijk een constructief en zeer concreet voorstel is gedaan per mail."

Vertrouwelijkheid

Van de Kuit zegt hier zaterdag het volgende op. "Vitesse heeft weliswaar een email gestuurd met bullets, maar weigerde met vertrouwelijkheid van de volledige onderhandelingen in te stemmen en was niet bereid direct aan tafel te gaan op basis van vertrouwelijke gesprekken. Daar heeft de exploitatiemaatschappij niet op willen reageren en dat is de kern."
De zakenman beweert dat hij zich de afgelopen dagen tevergeefs beschikbaar heeft gehouden voor overleg en daartoe zelfs een geplande vakantie heeft uitgesteld. "Vitesse bleef volharden en was niet bereid vertrouwelijke gesprekken te voeren." Volgens stadion GelreDome zijn die noodzakelijk om een vrije onderhandelingsruimte te creëren en in openheid met elkaar te kunnen spreken.

'Van Wijk en Parren zijn fantasten'

"Ik heb begrepen dat Vitesse nu ook weer een persbericht heeft uitgedaan , maar kennelijk zijn de bestuurders Henk Parren en Pascal van Wijk mijn nummer al weken kwijt want bellen lukt ze niet. Met deze mensen gaat Vitesse naar de afgrond. Het zijn fantasten en ze moeten zo snel mogelijk vervangen worden", vindt Van de Kuit.
Alleen de commerciële baas krijgt een pluim van de succesvolle ondernemer. "Peter Rovers is de enige die in staat is Vitesse commercieel te vertegenwoordigen. Henk en Pascal zijn de club aan het slopen."

"Geen correcte weergave stadioneigenaar"

Vitesse houdt het zaterdag in haar reactie bij mildere woorden. De clubleiding was toen nog niet op de hoogte van de laatste opmerkingen van Van de Kuit die vrijdag al liet weten dat hij niets wist van een voorstel. "Waar kan ik dat vinden?', liet hij aan Omroep Gelderland weten. Vitesse zegt nu het volgende: "Wij hebben de reactie van de stadioneigenaar vrijdag met verbazing gelezen. Hetgeen beweerd wordt, is absoluut geen correcte weergave."

Bewijs

"Wij willen benadrukken dat er absoluut een zeer concreet en constructief voorstel is gedaan", gaat de club verder. "Dat voorstel heeft Pascal van Wijk dinsdag per mail naar Michael van de Kuit verstuurd. Een bericht waar veel mails, maar helaas geen inhoudelijke reactie of tegenvoorstel op volgden. Dit kan allemaal bewezen worden." Vitesse overweegt dat zondag te laten zien aan de media.
Stadion GelreDome vindt echter dat er een onjuist beeld wordt gegeven over het verloop van de gesprekken. "Tijdens en na het kort geding van 10 februari zijn onderhandelingen gevoerd tussen partijen en hun advocaten, waarbij vertrouwelijkheid is afgesproken. Deze onderhandelingen zijn helaas op niets uitgelopen", schrijft Van de Kuit in een reactie.

Mistig schimmenspel

Zo staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar en is de soap rond het stadion ontaard in een mistig schimmenspel. Dinsdag doet de rechtbank uitspraak in deze slepende kwestie.
Vitesse, dat onderhuurder is van GelreDome, meldde vrijdagavond nog een ‘akkoord op hoofdlijnen’ met de hoofdhuurder van het stadion, de Exploitatiemaatschappij GelreDome, over het gebruik van het stadion na het aflopen van het huurcontract op 1 oktober. Vitesse zegde dat vijf jaar geleden op omdat ze de huursom, van jaarlijks nu meer dan 2 miljoen euro, veel te hoog vindt.
Voor 1 maart moet Vitesse de KNVB laten weten dat het volgend seizoen over een stadion beschikt. Lukt dat niet, volgt in eerste instantie een geldboete. In het uiterste geval dreigt Vitesse zonder voetbalstadion te zitten en haar licentie kwijt te raken.