Sport

NEC gaf bijna al zijn inkomsten uit aan salarissen: 'Het is eerst overleven in de eredivisie'

NEC geeft bijna al zijn inkomsten direct weer uit aan personeelskosten.
NEC geeft bijna al zijn inkomsten direct weer uit aan personeelskosten. © Orange Pictures
NIJMEGEN - Van elke euro die vorig seizoen binnenkwam bij voetbalclub NEC, verdween 97 cent direct weer aan personeelskosten. Dat blijkt uit onderzoek na bestudering van de jaarcijfers van vorig seizoen. De weg omhoog is echter ingezet volgens directeur Wilco van Schaik. Ook De Graafschap heeft een lastig financieel jaar achter de rug. Het succes in de beker helpt echter een beetje. Vitesse heeft de 'dure huishouding' juist wat teruggebracht.
Job Gulikers is docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarnaast is hij ook voetballiefhebber en geïnteresseerd in cijfertjes uit de boekhouding. Voor 31 januari zijn de betaald voetbalclubs verplicht om te publiceren hoe ze er financieel voor staan. Vanaf dat moment duikt Gulikers gretig in de jaarverslagen (gebaseerd op het vorig seizoen) en graaft hij door waar anderen stoppen. De ranking die uit zijn onderzoek komt, plaatste hij deze week op Twitter.
De KNVB legt de jaarverslagen en prognoses ieder jaar langs de financiële meetlat op basis van zes onderdelen. Per onderdeel krijgen de clubs punten die uiteindelijk samen leiden tot een totaalscore.
Gulikers heeft de websites en jaarverslagen van clubs uitgeplozen. Uit zijn onderzoek viel op dat twee van de drie Gelderse clubs onderin het lijstje zitten. Opvallend is dat Vitesse het juist, met een klassering in de middenmoot, ineens weer wat beter doet.

'De nieuwe directeur hoeft zich niet te vervelen'

De Graafschap overlegt slechts dertien punten (NEC 16) en bungelt daarmee bijna onderaan. "In Doetinchem hebben ze echt wel een jasje uitgedaan", concludeert Gulikers. "Ze hebben een verlies gemaakt van bijna 5 ton waardoor het eigen vermogen inmiddels negatief is (4 ton) en ze dus weinig vet meer op de botten hebben. Dan ga je nat en sta je er ook bij de KNVB niet goed op."

Bekervoetbal levert geld op

"Ze zullen binnenkort een nieuwe directeur aanstellen. Die hoeft zich niet te vervelen. Overigens gaat de thuiswedstrijd in de beker tegen Ajax wel voor een mooie financiële compensatie zorgen." Het bereiken van de kwartfinales levert De Graafschap een bedrag op van 80.000 euro. Daarnaast ontvangt de club uit Doetinchem 17.500 euro omdat de wedstrijd live op TV komt en zijn er nog de inkomsten via de toeschouwers die met Ajax gedeeld moeten worden.
Ook NEC wordt kritisch besproken door de onderzoeker. Gulikers komt met een opvallende statistiek. "Ze hebben daar hele hoge personeelskosten en dat is best zorgwekkend lijkt me. Bij geen enkele andere club in de eredivisie ben ik dat in de cijfers over het vorig seizoen tegengekomen. Van elke euro die bij NEC binnenkomt, gaat 97 cent op aan salarissen, waar spelers het grootste deel van opeisen."
De situatie bij de clubs kan soms een vertekend beeld geven. "Bij NEC is het eigen vermogen 4,2 miljoen euro negatief, maar de KNVB kijkt dan naar het zogeheten weerstandvermogen. Dat is inclusief achtergestelde leningen. Aandeelhouders hebben 4,5 miljoen euro aan leningen verstrekt, waardoor ze er volgens de systematiek van de KNVB iets beter op staan."

Investeren bij NEC voor een stevig fundament

Volgens algemeen directeur Van Schaik van NEC klopt het lijstje van Gulikers, maar geven de actuele cijfers van dit seizoen, dat natuurlijk nog loopt, al een ander beeld. "Het zijn de slechte jaren uit de Keuken Kampioen Divisie die je hierin terugziet en de investering die we mogen maken in de eredivisie. Samen met Marcel Boekhoorn hebben we hiervoor plannen en financiering vrijgemaakt om straks weer in de gezonde categorie te komen."
"De eerste seizoenen gaan geld kosten, dat weten we. We moesten flink investeren om tot een fundament te komen. Het is eerst overleven. Maar door de huidige groei is onze continuïteit gewaarborgd en dat moet vanaf nu structureel zo blijven", vertelt Van Schaik.

Vitesse toont beterschap

Vitesse kon zich de afgelopen jaren altijd redden omdat de Russische eigenaren de tekorten aanvulden met stortingen. Dat is het afgelopen seizoen niet het geval geweest, waardoor het eigen vermogen iets is afgenomen. Van de Arnhemse club is bekend dat zij ook kampen met een dure financiële huishouding. Maar die situatie lijkt te verbeteren. "Vorig seizoen gaf Vitesse zelfs meer uit aan salarissen dan er binnenkwam, maar nu is die verhouding door de gestegen omzet, met 67 procent een stuk gezonder."
De KNVB stelde in het verleden als eis dat clubs minimaal 16 punten moeten scoren in de financiële ranking. "Anders volgden er sancties, maar door corona is dat nu uitgesteld en hoeven ze nu geen plan van aanpak op te stellen", weet Gulikers.

Ongestoord verloop competitie heilig

"Echt zaligmakend vind ik het systeem van de KNVB trouwens niet", meent de onderzoeker. "Maar dat is mijn mening. Je kunt, ondanks dat je grote verliezen lijdt, alsnog in de ogen van de KNVB een voldoende scoren, terwijl de financiële situatie niet bepaald rooskleurig is zoals bijvoorbeeld bij NEC het geval is. Zo lang je maar voldoende geld hebt om op korte termijn de rekeningen te betalen."
"De focus op echt gezonde bedrijfsvoering is er bijvoorbeeld niet", gaat hij verder. "Het belangrijkste onderdeel is het werkkapitaal om ervoor te zorgen dat clubs niet tijdens het seizoen omvallen, zodat de competities ongestoord kunnen verlopen. Dat is heilig namelijk. Die moeten altijd doorgaan en daarom worden clubs soms ook een beetje in bescherming genomen."