Sport

Gaat Vitesse haar toekomst redden met een huurdeal? Dit zijn de scenario's

Stadion GelreDome.
Stadion GelreDome. © BSRAgency/Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse, Exploitatiemaatschappij GelreDome en de eigenaar van stadion GelreDome (Nedstede) praten deze dagen verder over een oplossing in het huurconflict. Ze proberen, nu de rechter ze dat uitdrukkelijk heeft verzocht, na eindeloos gekibbel tot een nieuwe overeenkomst te komen tot 2030. Wat zijn nu de scenario's die kunnen ontstaan?
Eerst wat achtergrondinformatie. De Arnhemse club daagde afgelopen vrijdag de eigenaar van stadion GelreDome voor de rechter. Inzet voor Vitesse was zekerheid over gebruik van het stadion, minimaal voor nog één seizoen. In 2018 werd de huur opgezegd, omdat Vitesse een jaarlijkse som van twee miljoen euro 'onredelijk' vond. Het contract loopt op 1 oktober af, maar de KNVB wil binnenkort duidelijkheid. Onder druk van de licentievoorwaarden moet Vitesse voor 1 maart kunnen aantonen dat het de beschikking heeft over een eigen stadion. Anders zou de licentie in het uiterste geval kunnen worden ingetrokken.
Gesprekken over een nieuw contract met een lagere huur leverden de afgelopen jaren niks op. Dus hoopte Vitesse, op basis van het eeuwig durend speelrecht, iets af te kunnen dwingen bij de rechter. Zij vroeg de partijen met klem toch nog eens met elkaar om tafel te zitten en dat gebeurde. Uiteindelijk spraken Vitesse, de Exploitatiemaatschappij en Nedstede vrijdag al uren met elkaar. De rechtszaak werd daarop aangehouden. Er lijkt nu een serieuze doorbraak aan te komen.
Over die details en de huurovereenkomst praten alle partijen de komende dagen verder. Uiterlijk woensdag willen zij aan de rechter laten weten of er nog een uitspraak moet volgen in het kort geding.

Welke kant kan het op?

1. Het huurcontract komt rond

Het beste nieuws voor alle partijen is dat er een oplossing word gevonden en er dus een nieuw huurcontract komt voor Vitesse tot en met 2030. Alleen is de vraag hoe gunstig die deal gaat uitpakken voor Vitesse. Het gaat dan om de voorwaarden die vooral de club met de exploitatiemaatschappij afspreekt. Vitesse stelde voor ruim een half miljoen euro per jaar te betalen, maar dat zal GelreDome nooit accepteren. Mocht de deal rondkomen, dan vervalt het kort geding en doet de rechter ook geen uitspraak meer.

2. Het kort geding gaat verder

Komen de drie partijen er niet uit? Dan gaat de rechter binnenkort uitspraak doen in het kort geding. Vitesse vraagt de rechter om een document waarin staat staat dat zij ook volgend seizoen in GelreDome mogen spelen, op basis van afspraken uit het verleden. Vitesse beroept zich op het eeuwig durend speelrecht dat lang geleden zou zijn afgesproken. Er loopt daarover een bodemprocedure. GelreDome trekt het eeuwig speelrecht ernstig in twijfel.

3. Vitesse krijgt gelijk in het kort geding

Mocht Vitesse gelijk krijgen in het kort geding, is duidelijk dat zij ook volgend seizoen een stadion heeft om in te spelen. Dan is het aan de KNVB om te bepalen hoeveel waarde zij daaraan hechten. Als de documenten allemaal goedgekeurd worden, zit Vitesse voorlopig veilig. Maar dan zit het nog wel met een probleem voor de jaren daarna. En om die reden loopt er ook nog een grotere rechtszaak, de bodemprocedure, over het eeuwig durend speelrecht. Die zittingen zijn in maart. Maar omdat die uitspraak te laat komt, startte Vitesse dus een kort geding.

4. Vitesse krijgt ongelijk in het kort geding

Mocht Vitesse geen gelijk krijgen in het kort geding, dan heeft de club formeel geen stadion volgend seizoen. Dat betekent dat het niet kan voldoen aan de licentie-eisen van de KNVB. In eerste instantie zal dat betekenen dat de Arnhemse club wordt bestraft met boetes. In de tussentijd zal Vitesse in de bodemprocedure alsnog bij de rechter gelijk proberen te halen over het eeuwig durend speelrecht. Mocht Vitesse uiteindelijk overal naast grijpen en helemaal geen stadion bezitten, verliest het haar proflicentie. Maar dat is de meest extreme sanctie en zover is het nog lang niet.