Sport

Europees succes voorkomt dieprode cijfers bij Vitesse

Dasa (Vitesse) in actie met Heung-Min Son tijdens de Europese wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.
Dasa (Vitesse) in actie met Heung-Min Son tijdens de Europese wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. © ANP
ARNHEM - Het Europese succes van Vitesse in de Conference League afgelopen seizoen heeft dieprode cijfers voorkomen bij de Arnhemse club. Afgelopen seizoen werd een verlies gemaakt van 4,9 miljoen euro. Vitesse betaalt dat verlies overigens uit eigen zak, want scheidend eigenaar Valeri Oyf heeft niks hoeven bijstorten.
Hoewel het verlies in het boekjaar 2021/2022 dus 4,9 miljoen euro was, is dat wel een stapje vooruit ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen was het verlies 6,8 miljoen euro. Dat Vitesse nu minder verlies heeft geleden, kwam dus vooral door het goede Europese seizoen.
In totaal kreeg de Arnhemse club ongeveer 6,5 miljoen euro voor de Europese campagne. Dat deel bestaat voor ongeveer de helft uit startgeld en voor de helft aan gewonnen bedragen. Maar van dat Europese geld heeft Vitesse ook weer veel centen moeten inleveren.
"We hebben premies betaald aan spelers en natuurlijk ook reiskosten gemaakt. En door UEFA-regels maakten we bij thuiswedstrijden 20 procent meer kosten dan bij een eredivisiewedstrijd", vertelt directeur Pascal van Wijk. Daarnaast heeft de club door coronarestricties ook extra kosten gemaakt voor hotels en transport. "Daardoor zijn de kosten flink opgelopen."

Meer omzet...

De omzet van Vitesse is het afgelopen seizoen gestegen van 12,7 miljoen in 2020/2021 naar 23,6 miljoen in 2022/2033. "Dat komt voornamelijk door corona", zegt Van Wijk. In 2020/2021 hebben we maar één wedstrijd met publiek mogen spelen. Dus heb je minder opbrengsten. Dat was dit boekjaar natuurlijk meer. Daarnaast hebben we, buiten het prijzengeld in Europa, ook nog omzet behaald met de kaartverkoop en media-inkomsten."
Commercieel-directeur Peter Rovers zegt ook dat Vitesse met sponsoren en businessclubleden extra geld heeft binnengehaald. "We hebben grote contracten gesloten met partnerships als Etoro, Betcity en Bet365. Daarnaast is er een sterke groei in businessclubleden. We hebben 196 nieuwe businessclubleden verwelkomd in de afgelopen twee jaar."

...maar ook meer kosten

Maar daar tegenover staat dat Vitesse ook meer kosten heeft gemaakt. De kosten zijn in Arnhem opgelopen tot bijna 28 miljoen euro. Dat was een seizoen eerder nog bijna 18 miljoen euro.
"Maar dat komt doordat we 51 in plaats van 39 wedstrijden speelden, waaronder veel Europese duels, waar veel kosten bij komen kijken. Daarbij speelden we 44 wedstrijden met publiek, ten opzichte van één wedstrijd met publiek in 2020-2021."

Te weinig transfers

Veel voetbalclubs hebben het lastig om winst te maken en zetten daarbij in op het maken van transfers. Dat is in het afgelopen boekjaar amper gelukt voor Vitesse. "Om de trend van een negatief resultaat te doorbreken, moeten we meer transferinkomsten gaan maken", vertelt Van Wijk.
Het transferresultaat in 2021/2022 was namelijk -600.000 euro. "Je moet als Vitesse zijnde eigenlijk een positief resultaat halen", stelt de directeur. "Maar de enige transferinkomsten waren de verkoop van technisch directeur Johannes Spors en doorverkooppercentages van spelers als Milot Rashica en Mitchell van Bergen."
Vitesse liet in dat jaar spelers als Doekhi, Bazoer, Dasa en Tannane zonder vergoeding de deur uitlopen en dat kwam de club op kritiek te staan. "Maar ik kan je verzekeren dat we er alles aan hebben gedaan om daar wel wat aan te verdienen", vertelt Van Wijk. "Alleen kiezen sommige spelers ervoor om transfervrij te gaan en ergens anders tekengeld op te strijken."

Geen bijdrage van Oyf

Dus Vitesse kon daar geen extra geld mee binnenhalen. Er moest een verlies genomen worden, dat zelfstandig opgevangen kon worden. "We hebben geen stortingen gehad van Valeri Oyf, omdat we dat niet nodig hadden. We hadden een eigen vermogen van 14,9 miljoen euro, maar daar gaat nu 4.9 miljoen euro vanaf", stelt de algemeen directeur.
Dat kan Vitesse alleen niet jaren blijven volhouden. Gaat The Common Group nu de verliezen dekken? "Coley Parry gaat er niet elk jaar miljoenen insteken, dat heeft hij al gezegd", stelt Van Wijk. "We willen daar ook zo min mogelijk afhankelijk van zijn. Dus moeten we de inkomsten en de uitgaven nog meer naar elkaar toe gaan brengen. Ook moeten we werken aan een positiever transferresultaat. Daar blijven we hard aan werken, want zo kunnen we het inderdaad niet volhouden."

'Overname duurt nog maanden'

De overname van Vitesse door The Common Group ligt nog ter controle bij de KNVB. Dat is een proces van de lange adem, "waarschijnlijk nog maanden", denkt directeur Van Wijk.
Vitesse diende eerder honderden pagina's aan documenten in, die zijn bekeken door de licentiecommissie. Omdat er vervolgens nog meer documenten nodig waren, liep het proces vertraging op.
Daarnaast heeft de voetbalbond veel vragen. "Er worden vragen gesteld die voortvloeien uit de oorlog in Oekraïne, waardoor bijvoorbeeld een sanctiewetgeving van toepassing is. Omdat een Amerikaan de club van een Rus wil kopen, moesten wij documenten aanleveren die verband houden met de sanctiewetgeving richting Russen. Al staat Oyf niet eens op een sanctielijst. Maar die documenten moeten er wel komen, en zowel de Europese als de Amerikaanse wetgeving speelt een rol. Ook waren er vragen over de herkomst van de financiële middelen. Die vragen zijn inmiddels beantwoord. Alles wat er nu ligt bij de KNVB is al wel bekeken, dus het is niet zo dat het proces stilligt. Maar er moet nog meer aangeleverd worden", legt de directeur uit.

Complexere overnames

En dus zijn we nu vijf maanden na de aankondiging van de overname, zonder dat Parry al eigenaar is. "Het is niet zo dat de KNVB strenger is geworden rond overnames, maar overnames zijn wel complexer geworden", legt Van Wijk uit. "Vroeger waren er namelijk geen sanctieregelingen bijvoorbeeld."
De directeur blijft wel vertrouwen houden. Hij weet dat overnames bij ADO Den Haag en FC Den Bosch ook lang duurden. "Het is lastig, maar we zijn een eind. Ik heb een goed gevoel over hoe het nu gaat. Maar ik verwacht niet dat dit binnen nu en een paar weken rond is. We spreken eerder over maanden."