Sport

Transfergeweld Vitesse doet hoop ontbranden: 'Dit is een enorme boost'

Marco van Ginkel, Davy Pröpper en Nicolas Isimat-Mirin.
Marco van Ginkel, Davy Pröpper en Nicolas Isimat-Mirin. © ANP / Beeldbewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Met de komst van Davy Pröpper, Nicolas Isimat-Mirin en Marco van Ginkel kreeg Vitesse deze winter een flinke kwaliteitsimpuls. De drie bewezen zich in het verleden ruimschoots in de eredivisie en moeten Vitesse helpen de weg naar boven te vinden. De achterban is tevreden: "Dit had Vitesse nodig."
Supporter Ferry Reurink, schrijver van meerdere boeken over Vitesse, kijkt tevreden terug op de voorbije transferperiode. "Ik ben positief verrast", zegt hij over de komst van de drie nieuwelingen. "Ik denk dat je er als supporter van uit mag gaan dat Vitesse met deze drie ervaren spelers erbij niet meer in de problemen mag komen."
Voormalig Vitessenaar Maikel van der Werff zag zijn oude club dit seizoen een paar keer vanaf de tribune aan het werk, waaronder tegen FC Twente (2-2). "De tweede helft tegen FC Twente was echt goed. Sowieso lijkt het wat beter te gaan, de laatste weken. En met de nieuwe spelers die nu zijn aangehaakt geef je je spelersgroep een enorme kwaliteitsboost", aldus de verdediger.

Niet te veel romantiseren

Het gevaar bij de komst van Pröpper en Van Ginkel is dat hun comeback in het zwart-geel geromantiseerd wordt: 'jongens van de club' die na hun dertigste terugkeren op vertrouwde grond om daar de groep bij de hand te nemen. Pröpper heeft een jaar stilgestaan en Van Ginkel maakte weinig minuten bij PSV na zijn rentree in Eindhoven. Kan het niet alleen maar tegenvallen?
Misschien wel, zegt Reurink. "Toen Wilfried Bony aan de slag ging bij NEC, dacht ik wel: het was leuk geweest als dat bij Vitesse was gebeurd. Maar je hebt daar gezien hoe het óók kan lopen. Je kunt niet alleen maar spelers van 30+ terughalen: ze moeten ook kwaliteit brengen en in het systeem passen", stelt hij als voorwaarde. Bij zowel Pröpper als Van Ginkel ziet hij die toegevoegde waarde.

'Voetballen verleer je niet'

Ook Van der Werff twijfelt niet dat beide middenvelders een meerwaarde zijn voor Vitesse. "Ze hebben wat ritme nodig, maar voetballen verleer je niet. Ze brengen veel kwaliteit en ervaring met zich mee en dat had Vitesse denk ik wel nodig."
"Hoe zij Vitesse beter maken? Met hen erbij wordt het niveau in de groep hoger, dus wordt er méér gevraagd van alle spelers om aan te haken bij dat niveau", legt Van der Werff uit. "Je leert van spelers als Pröpper en Van Ginkel slimmigheidjes, hoe je je voorbereidt op wedstrijden, hoe je je sport beleeft, fit blijft. Vergeet niet dat jonge spelers vaak opkijken tegen dit soort gasten."

Ook Cocu brengt nieuw elan

Niet alleen met Isimat-Mirin, Pröpper en Van Ginkel gaat het niveau omhoog: ook de invloed van de technische staf mag niet worden onderschat. Reurink heeft positieve veranderingen gezien na de komst van trainer Phillip Cocu in september. Sportief gezien mag de club onder zijn leiding dan slechts opgeklommen zijn van plaats veertien naar plaats dertien, er is wel degelijk nieuw elan in Arnhem.
Reurink noemt de transitie van 5-3-2 naar 4-3-3 als voorbeeld. "Ik vond het erg frustrerend dat Vitesse onder Leonid Slutskiy en Thomas Letsch in een ander systeem speelde. Alle tactische ideeën die bij Vitesse hoorden, werden losgelaten ten faveure van een paar trainers", blikt Reurink terug. "Ik vind dat Vitesse op dat gebied wel risico's heeft genomen. Gelukkig wordt dat nu gerepareerd."
Bovenaan het rechterrijtje eindigen is haalbaar
Supporter en schrijver Ferry Reurink
Ook Van der Werff is ervan overtuigd dat Cocu goede dingen zal brengen in Arnhem. "Je moet een trainer de tijd geven, zeker als hij arriveert in een fase waarin het allemaal minder gaat binnen een club. De laatste weken lijkt het beter te draaien en lijkt het team zich prettig te voelen. Vitesse moet nu proberen punten te pakken en in een flow terecht te komen."
Supporter en schrijver Reurink hoopt op goede resultaten in de komende weken. De wedstrijden tegen FC Emmen (uit), FC Utrecht (thuis) en FC Volendam (uit) kunnen de Arnhemse club hogerop brengen in de stand. "We moeten vooruitkijken met de spelers die we nu hebben. Ik denk dat we bovenaan het 'rechterrijtje' kunnen eindigen. Dat is nog steeds onder de maat, maar goed. Het is een lastig jaar."