Sport

Snoei terug op De Vijverberg: 'Nooit meer iets gehoord van voorzitter Mos'

Mike Snoei heeft nog altijd het hart op de tong
Mike Snoei heeft nog altijd het hart op de tong © BSRAgency/OrangePictures
DIDAM - De wedstrijd tussen De Graafschap en Telstar is voor Mike Snoei een pikant duel met een bijzonder randje. Nog altijd voelt Snoei de pijn van de mislukte promotie. Pech speelde daarbij tot twee maal toe een grote rol. "Het getuigt van opportunisme dat mijn contract werd verscheurd."
We lopen hem tegen het lijf op een zaterdagavond in Nijmegen. Daar geeft Snoei zijn analyse over de wedstrijd NEC - Sparta voor ESPN. Het zijn uitstapjes die hij graag combineert met zijn baan als hoofdtrainer van cultclub Telstar. Als we de voormalig coach van De Graafschap later spreken, zijn er weinig vragen nodig. Snoei doet, aan de vooravond van zijn terugkeer in Doetinchem, zonder veel compromissen zijn verhaal.
Vrijdag wacht op De Vijverberg het weerzien met de club waar hij twee jaar hoofdtrainer was. Het is dus een duel op vertrouwde grond, op de plek waar hij zo akelig dicht bij de vurig gewenste promotie kwam. De 59-jarige inwoner van Didam heeft nog altijd het hart op de tong. Daarmee is Snoei een beetje van een uitstervend ras, namelijk niet standaard.

Niet links maar rechtsaf

Duidelijk is ook dat hij het tegenwoordig goed naar zijn zin heeft bij Telstar, de club uit Velsen waar hij eerder ook al met redelijk succes werkte. Nu is Snoei dus de trainer van de tegenstander. En zit hij in de andere kleedkamer. Eenmaal uit de catacomben van het stadion slaat hij niet links-, maar rechtsaf naar de trainersbank.
Er was een klein groepje dat van mij af wilde
"Ik ben niet zo sentimenteel", opent Snoei. "Er is daar alweer zo veel veranderd. Bijna iedereen is weg, ook van de directie. Het is geen vuilspuiterij, maar na mijn vertrek zijn er al drie andere trainers geweest. De selectie is compleet anders. Ja, Camiel Neghli heb ik nog laten debuteren. Hij scoorde zelfs. En zo zijn er meer talentvolle spelers met wie ik heb gewerkt. Ik zag ze maandag bij Jong FC Utrecht. Dan zit daar een trotse oude trainer, die dat stiekem leuk vindt. De Graafschap is een echte voetbalclub met een eigen sfeertje. Ik hoop wel dat hun identiteit bewaard blijft."

'Wij waren veel te goed'

We praten over het ontslag na de mislukte promotie in mei 2021, die hij nog lang niet vergeten is. "Het verwerken heeft lang geduurd", zegt Snoei. "Op een haar na misten we de eredivisie. Dat mochten we ons echt aantrekken."
"Het was ongelooflijk, want wij waren veel te goed. Het hele seizoen stonden we op de tweede plaats en op de laatste dag gaat Go Ahead eroverheen, omdat we al die kansen verprutsen tegen Jong Ajax en Helmond Sport."
Snoei moest vertrekken. "En ik had daar een ander soort teleurstelling bij. Ik had graag nog een derde jaar willen blijven en het dan alsnog samen willen flikken. Had het desnoods eerst nog vijf wedstrijden aangekeken in het nieuwe seizoen, maar de inkt van mijn nieuwe contract was net opgedroogd. Die verlenging was met het volste verstand besloten. Daarom vond ik het ontslag heel opportunistisch en niet getuigen van sterk beleid."
Mike Snoei als coach van Telstar begin deze maand
Mike Snoei als coach van Telstar begin deze maand © Orange Pictures

IJdele hoop op een sterke leider

"Er was een klein groepje dat van mij af wilde en dat is op zo'n moment ook heel normaal. Er zijn altijd supporters en sponsors die er dan klaar mee zijn. Maar het grootste deel van de mensen stond achter mij. Alleen was de directeur (Hans Martijn Ostendorp, RvdM) die nu burgemeester wordt, niet tegen de minderheid bestand. Ik had gehoopt dat hij een sterke leider was geweest."
"Toen ik weg was, kreeg ik soms van Ostendorp een berichtje dat ik het zo goed doe bij ESPN. Dan denk ik: waarom gebeurt dat? Ja, en ook Peter Hofstede, met wie ik bij Telstar nu weer heel prettig samenwerk, had de hakken wel wat steviger in het zand kunnen zetten."

Voorzitter Martin Mos

Snoei had in zijn periode bij De Graafschap ook een hechte band met voorzitter Martin Mos. "Maar ik heb nooit meer iets van hem gehoord. Dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat ik er met Martin een vriend bij had. Hij stond tijdens de gekste momenten voor mijn neus en riep ook wel eens dat ik een waardeloze wissel had gedaan. Maar er was altijd een mooi en warm contact, hij was ook enthousiast over mij."
"In die dingen zit voor mij teleurstelling. De plannen voor de eredivisie lagen klaar met jongens als Seuntjens, Van de Pavert en Van Mieghem. Daar hadden we mooie gesprekken over. Er was structuur hoe we dat wilden doen."
Mike Snoei in het stadion van Telstar
Mike Snoei in het stadion van Telstar © Orange Pictures
Zover kwam het dus niet. En de geboren Rotterdammer kijkt, nu de tijd de wonden grotendeels heeft geheeld, ook zelf in de spiegel. "Uiteindelijk is er ook iemand verantwoordelijk en dat ben ik. Ik snap het ook wel, ze hadden ook te maken met die lastige Snoei die daar op allerlei knoppen drukte. Wij zouden promoveren, het heilige doel, en hebben dat niet voor elkaar gekregen."

Moeizaam voetbal

Het zat De Graafschap, altijd gesteund door een fanatieke aanhang, ook niet mee. "We speelden toen, in die waardeloze coronatijd, zonder publiek", vervolgt Snoei met een zucht. "Het voetbal was moeizaam, zeker niet bijzonder. Dat weet ik. Alleen pakten we in mijn tweede seizoen wel 77 punten. We waren moeilijk te verslaan. In mijn eerste jaar stonden we ook steeds op een promotieplek. Iedereen was blij. Maar toen werd de competitie afgebroken en ging er niemand naar de eredivisie."
Promoveren zal De Graafschap, op dit moment teleurstellend dertiende, dit seizoen waarschijnlijk ook niet. Via de play-offs zou het altijd nog kunnen. Hetzelfde geldt voor Telstar. "Een bijzondere club, waar je echt met elkaar moet ploeteren om iets te bereiken. Die play-offs halen is doodserieus, wij zijn ambitieus. We staan twee punten boven De Graafschap? Ja, wel grappig, hè?"