Sport

'Met Vitesse valt nu alles op zijn plek', Davy Pröpper geniet weer van voetbal

Davy Pröpper maakt zijn zaterdag zijn rentree in Heerenveen: "Ik geniet weer".
Davy Pröpper maakt zijn zaterdag zijn rentree in Heerenveen: "Ik geniet weer". © Omroep Gelderland
ARNHEM - Davy Pröpper doorbrak vrijdag dan eindelijk het stilzwijgen na 'een lange periode van trainen en voelen.' De vraag was of hij echt weer wilde terugkeren in het profvoetbal. Sinds vrijdag is de Arnhemmer weer Vitessenaar. "Ik word steeds fitter."
Rustig en bijna onbewogen, zoals we hem ook al jarenlang kenden, stond Pröpper op Papendal de media te woord. Een paar supporters die tijdens een interview op het raam van het complex bonken, assistent trainer Nicky Hofs die even komt dollen en zijn voormalig ploeggenoot een knuffel geeft. Pröpper moet er vooral om glimlachen. Hij kent het wereldje en de humor die erbij hoort.

'Hier hoort Vitesse niet'

Duidelijk is dat hier een afgetrainde sporter staat die weer topfit aan het worden is en reikhalzend uitkijkt naar het spelen van wedstrijden om de knikkers. "Ik voel me heel goed en kan steeds meer aan. De afgelopen weken ben ik bezig geweest alles weer op te bouwen en om niet geblesseerd te raken. Wat ik nu wil is Vitesse helpen en een mooie tweede seizoenshelft draaien. Waar we nu staan, hoort de club niet."
Een telefoontje van Phillip Cocu wakkerde het enthousiasme weer aan. De twee kennen elkaar uit hun succesvolle PSV tijd en de trainer van Vitesse wist dat hij een kans had bij de inmiddels 31-jarige middenvelder.

Kantelpunt

"Ik heb hem gebeld en gevraagd of hij nog steeds achter zijn keuze stond", vertelt Cocu. "Of er misschien twijfel was. Dat wilde ik checken. Een week later zijn we koffie gaan drinken. Nee, ik heb hem niet geduwd of gepusht. Wel heb ik gezegd dat dit nog een kantelpunt is om het weer op te pakken. Nog een jaar wachten, dan wordt het veel moeilijker. Zo is het gegaan."
Cocu: "Davy is een echte verbindingsspeler"
Cocu: "Davy is een echte verbindingsspeler" © Omroep Gelderland
"Het eerste contact kwam vlak voor de winterstop", vertelt Pröpper. "Ik heb goed na kunnen denken en erover gepraat met mensen die dichtbij me staan. Daarna ben ik mee gaan trainen en merkte ik weer hoe goed ik me thuis voel hier. In de stad waar ik vandaan kom en bij de club waar ik nog steeds veel mensen ken. Hier valt alles op de goede plek."

'Fantastisch inzicht'

Cocu ziet in Pröpper de ideale 'verbindingsspeler' die in fases een controlerende rol heeft, maar ook kan opduiken in het strafschopgebied van de tegenstander. "Een beetje ertussenin. Ik ken Davy natuurlijk hartstikke goed. Hij heeft een fantastisch inzicht met drang naar de goal. Hij kan het spel versnellen en neemt vooral ook een dosis ervaring mee waar veel spelers baat bij kunnen hebben."
De 19-voudig international, die met wisselend succes in de Premier League speelde bij Brighton & Hove Albion, vertelt dan over zijn voetballoze jaar. Begin januari kwam naar buiten dat Pröpper zich niet meer prettig voelde in de 'voetbalcultuur' en spelvreugde miste. Hij stopte ermee en leverde zijn contract bij PSV in.

'In het voetbal word je geleefd'

"Wat ik heb gedaan? Nou, ik ben vooral bezig geweest met de verbouwing van ons huis. Qua sport heb ik veel aan padel gedaan en gezorgd dat ik fysiek in orde bleef. Ik heb twee kinderen en je hebt tijd om veel tijd met ze door te brengen. Vanaf mijn twaalfde jaar zit ik in de voetbalwereld en daarin word je vooral geleefd. Dat ik toen ben gestopt, daar sta ik nog steeds achter."
Ik miste het voetbal inderdaad: samen beter worden, met het team bezig zijn, plezier hebben
Toch begon het weer te kriebelen. Niet de hectiek, de druk van het presteren en de vaak egocentrische voetbalwereld, maar vooral het spelletje. "Ik miste het voetbal inderdaad", legt Pröpper uit. "Samen beter worden, met het team bezig zijn. Plezier hebben."

Rentree in Heerenveen

Dat plezier is helemaal terug. En de weerstand die hij soms voelt in het profvoetbal, lijkt de technischvaardige middenvelder daarbij voor lief te nemen. Pröpper stapt zaterdagmiddag in de bus naar Heerenveen en gaat in het Abe Lenstra stadion zijn rentree maken in het geel-zwart. Waarschijnlijk is dat direct in de basis. "We zullen het zien", lacht de inwoner van Scherpenzeel
Davy Propper is terug bij Vitesse: "Ik voel me hier thuis"