Sport

Ook Utrechtsupporters niet welkom in GelreDome: 'Voetbal voor voetballiefhebbers'

Vitesse en FC Utrecht kwamen eerder dit seizoen tegen elkaar in actie in het Utrechtse Stadion Galgenwaard.
Vitesse en FC Utrecht kwamen eerder dit seizoen tegen elkaar in actie in het Utrechtse Stadion Galgenwaard. © ANP
ARNHEM - Niet alleen tijdens de derby tegen NEC blijft het uitvak dit seizoen leeg in het GelreDome. Ook als Vitesse op zondag 12 februari FC Utrecht ontvangt, zijn uitsupporters niet welkom, laat burgemeester Ahmed Marcouch weten. Dat besluit neemt hij vanwege misdragingen in twee verschillende wedstijden afgelopen seizoen.
In de reguliere competitie was toen nog wel het volledige uitvak beschikbaar voor Utrechtfans, weet een gemeentewoordvoerder. "Zij misdroegen zich door zwaar vuurwerk in het Vitessevak te gooien, er werden toiletten in brand gestoken en na afloop van de wedstrijd is de ME aangevallen."

'Stoeltjes vernield en wc uitgebrand'

Vervolgens trof Vitesse Utrecht nog een keer in de play-offs voor Europees voetbal. Toen werd nog maar de helft van de supporters toegelaten in het uitvak van het GelreDome, maar er werden wel veertig stoeltjes vernield en ook werd weer de confrontatie met de ME gezocht, legt de gemeente uit.
En dus zijn Utrechtse uitsupporters deze competitie niet welkom in het Arnhemse stadion, besloot Marcouch. Als de wedstijd over twee weken wel goed gaat, zonder incidenten verloopt en het gedrag van de supporters als positief ervaren wordt, mag bij een volgende confrontatie tussen de voetbalclubs in het GelreDome weer de helft van het uitvak worden gevuld.

'Bezorgde vaders bellen'

Marcouch heeft met zijn maatregelen maar één doel: "Voetbal voor de voetballiefhebbers en niet voor vandalen." De burgemeester zegt veel bezorgde vaders aan de telefoon te krijgen die zich afvragen of ze hun kinderen nog wel mee kunnen nemen naar het stadion.