Sport

Phillip Cocu geniet van emotionele derby's: 'Barcelona-Madrid is mooiste'

Phillip Cocu kijkt uit naar de derby van zondag.
Phillip Cocu kijkt uit naar de derby van zondag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse en NEC maken zich op voor de Gelderse clash zondag in de vroege middag in GelreDome. De burenruzie maakt ook trainer Phillip Cocu nieuwsgierig: "Niet iedereen voelt zich er comfortabel bij."
Op de vraag van welke derby hij het meest heeft genoten volgt direct het antwoord. "Barcelona - Madrid", zegt de voormalig middenvelder die zes jaar in het shirt van FC Barcelona speelde en in Camp Nou zelfs aanvoerder was. Op Papendal waren vanmiddag vier journalisten afgekomen op een gesprekje met de oefenmeester van Vitesse. Aan de vooravond van El Clasico waren dat er misschien wel tweehonderd, bevestigt Cocu.
"Wat betreft emoties is onze derby gewoon hetzelfde, want die zijn er ook altijd bij Vitesse - NEC. Maar in Spanje was er zoveel druk. Van de fans, de media, je wordt er de hele week al lang vantevoren elke dag mee geconfronteerd. Ja, dat voel je als speler. Alles staat op spanning. Het was extreem."

'Hoe groter, hoe mooier'

Cocu genoot er intens van in een volgepakt Camp Nou of bij de grote rivaal Real in Santiago Bernabeu. "Die wedstrijden waren fel, maar wel op het randje met soms ook wel wat uitgedeelde kaartjes", glimlacht Cocu. "Maar dat het helemaal doorsloeg naar de verkeerde kant, vond ik ook weer niet. Ik vond het spelen van dit soort topwedstrijden altijd prachtig. Hoe groter en belangrijker, hoe mooier ik dat vond."
Zijn ervaringen als topspeler in emotionele derby's brengt de 52-jarige trainer van Vitesse nu over op zijn spelers. Nicky Hofs en Theo Janssen helpen hem daarbij. "Spelers die het zelf meegemaakt hebben, spelen in dit soort dagen een belangrijke rol. We benoemen zeker dat deze wedstrijden extra beladen zijn, want je weet dat het zo is. Het is aan ons als staf dat goed te managen."

Passie de boventoon

Cocu weet dat die benadering vooraf bij iedereen weer anders kan zijn. "Er zijn ook spelers die zich er minder comfortabel bij voelen. Ze vragen zich af wat ze te wachten staat. Een ander houdt er juist weer wel van. Maar we moeten het ook niet groter maken allemaal. Iedereen weet dat er een stapje extra wordt gevraagd en dat passie en strijd vaak de boventoon voeren. Je moet daar alleen niet in doorslaan, maar op het veld de controle houden in je hoofd."
Zaterdagochtend worden zowel in Nijmegen als op Papendal in Arnhem veel fans verwacht bij de laatste training. Burgemeester Marcouch van Arnhem verbiedt het afsteken van vuurwerk.
Cocu: "Er zijn meerdere manieren om ons te steunen, dat kan ook door ze toe te zingen. Hun aanwezigheid zal een extra stimulans zijn. Het is heel prettig dat de fans ons met hun aanwezigheid extra gaan helpen."

Dijks of Wittek

Bij Vitesse is alleen Nicolas Isimat-Mirin nog niet beschikbaar. De verdediger is nog niet wedstrijdfit. Cocu verwacht dat de voormalig speler van PSV nog enkele weken nodig heeft. Maximilian Wittek was tegen AZ (2-2) geschorst. Waarschijnlijk kiest Cocu net als in Alkmaar weer voor MItchell Dijks als linksback. De verwachting is dat Vitesse met hetzelfde elftal gaat spelen. Vrijdag werd in GelreDome besloten getraind. Morgen is de training op Papendal open.