Sport

Bijtende speler en ingezakte tribune, dit zag je rond de Gelderse derby

Ingezakte uittribune in de Goffert
Ingezakte uittribune in de Goffert © ANP
ARNHEM - Vitesse en NEC treffen elkaar zondag in GelreDome in Arnhem. De Gelderse derby houdt de gemoederen altijd bezig. Door de jaren heen gebeurden dan ook veel opmerkelijke dingen, wij zetten ze op een rijtje.

Ingestorte tribune

In oktober 2021 won Vitesse in de Goffert. De ploeg vierde dat voor het uitvak. Terwijl de Vitessefans aan het hossen waren, stortte de tribune in. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.
De ingezakte tribune.
De ingezakte tribune. © ANP

Bijtende speler

Ook binnen de lijnen liepen de gemoederen regelmatig hoog op. Zo beet Vitessespeler Sébastien Sansoni zijn tegenstander Roy Beerens in de neus. Vitesse greep in en schorste zijn eigen speler.

Kapotte shirts

Ook Giorgi Chanturia (Vitesse) en Kevin Conboy (NEC) kregen het ernstig met elkaar aan de stok. Gevolg: een kapot shirt en twee rode kaarten. In de catacomben konden zij nog net uit elkaar worden gehouden.

'Vandaag is rood'

Vandaag is rood zong Marco Borsato al. En in november 2012 kleurde GelreDome dieprood. NEC kreeg drie rode kaarten: Victor Pálsson, Rémy Amieux en Ryan Koolwijk. Vitesse won met 4-1.

De enige keer in GelreDome

Eerder dat jaar viel er meer te vieren voor NEC. Door een doelpunt van Leroy George wonnen de Nijmegenaren in Arnhem. En dat is tot nu toe de enige zege van NEC in GelreDome.

Nicky Hofs wordt aangepakt

Ook de supporters roerden zich regelmatig rond de derby. Vitesse-icoon Nicky Hofs was meerdere keren het mikpunt. Zo vond hij in 2009 een varkenskop in zijn tuin, vergezeld van de tekst Zondag gehaktdag. Twee jaar later was hij na een uitstapje naar AEL Limassol terug bij Vitesse. NEC-aanhangers spoten 'Welkom terug' op de muur van zijn huis en verfden zijn schutting in de NEC-kleuren rood, groen, zwart.
Supporters van NEC brachten een bezoekje aan Nicky Hofs
Supporters van NEC brachten een bezoekje aan Nicky Hofs © Omroep Gelderland

Foor trouwens ook

In de jaren dat NEC in de eerste divisie speelde, werd aan de Waalbrug een bordje gehangen met 'Eredivisie 15 kilometer'. Inderdaad, de afstand tot Arnhem. Andersom werd het 'Rijnhert' bij knooppunt Velperbroek beklad, vermoedelijk door NEC-fans.
Navarone Foor maakte de gevoelige overstap van NEC naar Vitesse. Dat werd hem in Nijmegen niet in dank afgenomen. In de Waalstad werden onderstaande posters opgehangen.
Navarone Foor was even niet welkom in Nijmegen
Navarone Foor was even niet welkom in Nijmegen © Omroep Gelderland
Foor was ook het mikpunt toen NEC-aanhangers het Twitter-account van de supportersvereniging van Vitesse hadden gehackt.
Navarone Foor weer het mikpunt
Navarone Foor weer het mikpunt © Omroep Gelderland

Geen uitsupporters

Zondag zijn er overigens alleen thuissupporters in GelreDome. NEC kon 400 kaarten voor het uitvak krijgen. De supporters vinden dat te weinig en besloten de derby daarom de boycotten.