Sport

Vader en zoon dromen van winst in Dakar Rally

Martin van den Brink en zijn truck in nat Saoedi-Arabië.
Martin van den Brink en zijn truck in nat Saoedi-Arabië. © ANP
HARSKAMP - Voor de Harskampse truck-coureurs Martin en Mitchel van den Brink was het een succesvolle eerste week in de Dakar Rally. Maar vader en zoon gaan voor het beste resultaat. Ze blikken vooruit tijdens de rustdag. "Wij zijn de te kloppen ploeg."
Omroep Gelderland sprak de coureurs terwijl ze bijkomen van de eerste helft van de rally in het bivak in Riyadh, Saoedi-Arabië. Te beginnen met vader Martin (52). "We hebben met verstand gereden voor een mooie tweede plaats", zegt de ervaren coureur.
"Het was een zware week. Er is een hoop gebeurd. Van de 54 trucks die meededen om het klassement, zijn er nog maar negentien over. Het parcours is heel moeilijk, met steile duinen."
Ik heb met samengeknepen billen de proef uitgereden
De zware regenval in Saoedi-Arabië zorgt voor veel wateroverlast. Het bivak was afgelopen weekend slecht bereikbaar, waardoor de organisatie genoodzaakt was deelnemers een extra zogeheten marathon-etappe te laten rijden, met minimale technische ondersteuning.
"Gelukkig is het water wat gezakt", vervolgt Martin, die zondag de nodige problemen had. "De motor werd te warm en de olie kookte. Ik heb met samengeknepen billen de proef uitgereden. Maar gelukkig is het goed gegaan. Nu wordt de boel gerepareerd en morgen gaan we met een frisse auto van start."

'Podium is mogelijk'

Hij verloor zondag een dik kwartier van zijn concurrent, de Tsjechische nummer één Ales Loprais. "Maar hij heeft nog niks meegemaakt", zegt Van den Brink daarover. "En hij rijdt alleen. Er kan hem van alles gebeuren. Ons ook, maar er zijn andere trucks van ons team in de buurt."
Martin's teamgenoten Janus van Kasteren (plek 3) en Mitchel van den Brink (plek 5) rijden ook mee in de top vijf. "We wisten op basis van vorig jaar al dat we na Kamaz het te kloppen team zijn. Dat hebben we nu weer aangetoond. We moeten elkaar helpen en zien dat we de Tsjechische concurrentie eraf rijden. En zo een heel Nederlands podium kunnen neerzetten. Dat zou heel speciaal zijn, en het is mogelijk."

Het Russische Kamaz-team is er dit jaar niet bij vanwege de oorlog in Oekraïne. In 2022 werd Kamaz nog eerste, tweede, derde en vierde. Van Kasteren en Van den Brink senior werden vijfde en zesde. Mitchel van den Brink werd tiende, toen nog in een assistentietruck.

In een rally zijn het niet alleen duinen en Tsjechen die dwars kunnen liggen. Van den Brink stond vorige week eerste, maar was die dag even die plek kwijt. "Je moet ook administratief opletten. In sommige delen mag je niet hard rijden, omdat er een dorpje of een kudde kamelen is. Bij overtreding krijg je straftijd, een computer houdt dat bij." De straftijd voor Martin werd na protest teruggedraaid, maar ook op dit soort details kan de rally verloren gaan.

'Jongste winnaar ooit'

Mitchel van den Brink (20) rijdt zijn eerste Dakar Rally in een klassementstruck. En wat voor één. Mitchel won de zesde etappe en werd zo de jongste winnaar in een truck ooit. "Dat was heel bijzonder", zegt Mitchel terugblikkend. "Echt een speciaal moment. We zijn open de rally ingegaan en we wisten niet dat ons dit zou overkomen."
We kunnen echt het verschil maken
Naast een eerste plek was er ook pech. "De tweede dag verloren we veel tijd", legt Mitchel uit. "Toen zijn we gezakt in het algemeen klassement. Pech hoort erbij, maar onze pech was groot."
Toch kijkt de jonge coureur uit naar de rest van de rally. "Nu rusten wij uit, terwijl de monteurs juist hard werken voor de service. Er komen nog veel duinen aan en we kunnen echt het verschil maken. We rijden onafhankelijk. Al gaan we teamgenoten wel helpen als dat snel kan. Mijn vader kan nog winnen. We proberen Loprais op te jagen. Er kan nog veel gebeuren in de laatste etappes. Het kan een mooie week worden."
Mitchel van den Brink tijdens de achtste etappe in de Dakar Rally.
Mitchel van den Brink tijdens de achtste etappe in de Dakar Rally. © ANP
Ontdek meer in ons sportblog.