Sport

'Mooi dagje', Van den Brinks blikken terug op historische Dakarzege

Mitchel van den Brink, navigator Jarno Van De Pol en monteur Moises Torralardona tijdens de zesde etappe.
Mitchel van den Brink, navigator Jarno Van De Pol en monteur Moises Torralardona tijdens de zesde etappe. © ANP
RIYADH - Martin en Mitchel van den Brink blikken terug op een heugelijke dag in de Dakar Rally. De Harskampse truckcoureurs wisten de eerste plek in het klassement en de etappewinst te pakken. Vader Martin: "Het plan is dat wij voor het klassement gaan en Mitchel voor de dagzeges."
Het is de eerste keer dat Mitchel (20) meedoet voor het klassement in de rally en tijdens de zesde etappe van Ha'il naar Riyadh wist hij zijn eerste dagoverwinning ooit te behalen. "Het was een mooi dagje", vertelt hij Omroep Gelderland. "Het ging super en het was echt leuk om mee te maken."

'Hard gereden'

Tijdens de etappe kwam de meeste concurrentie van Janus van Kasteren, die net als Martin en Mitchel uitkomt voor Team de Rooy. "Tot het laatste waypoint zaten we nog achter Janus", vervolgt Mitchel. "Uiteindelijk wisten we hem te achterhalen. We hebben lekker hard gereden. Al eerder op de etappe heb ik m'n vader en Martin Macik ingehaald." De Tsjech Macik is een concurrent voor Van den Brink. "We gingen voor een fijne rit en dan is het mooi dat we gewonnen hebben."
We rijden zo'n 140 kilometer per uur
Sinds 2020 wordt de 'zwaarste rally ter wereld' verreden in de woestijn van Saoedi-Arabië. Ondanks de hoge zandduinen weet Mitchel flink op snelheid te rijden in de woestenij. "We rijden zo'n 140 kilometer per uur." En dat ging vandaag bijna allemaal goed. "We reden wel in een gat. Toevallig één waar m'n vader en een andere deelnemer ook al ingereden waren. Maar gelukkig was er geen schade. De auto rijdt goed en we zijn klaar voor de volgende etappe. Ik heb er zin in."

'Gereden op heel houden'

Waar Mitchel de winnaar van de dag is, is zijn vader Martin (52) nu de leider in het algemeen klassement. Hij werd vandaag vierde, wat genoeg was om de Tsjech Ales Loprais in te halen in het klassement. "Super", noemt Martin de dag. "We hebben de hele dag duinen gehad en zijn nog ingehaald door Mitchel en Janus. Die hebben we laten gaan, voor ons is constant rijden belangrijker dan de dagzege. Ik heb de jonge honden het voorin laten uitvechten. Wij hebben gereden op heel houden. Het plan is dat wij voor het klassement gaan en Mitchel voor de dagzeges."
De Dakar duurt nog lang
Zowel het plan als het heel houden zijn vrijdag gelukt. Van den Brink senior finishte probleemloos. Dat is nodig, want er staat een zwaar weekend voor de deur. "Morgen begint de marathonetappe", vervolgt Martin. Bij zo'n etappe wordt tussen twee etappes in niet in het bivak gestopt. Waardoor er dus niet door monteurs aan de wagen gesleuteld wordt.
"Daarom is het mooi dat we nu weinig voor ze te doen hebben en dat we geen problemen hebben. De Dakar duurt nog lang. Morgen start Loprais achter ons. We gaan zien of hij ons gaat inhalen. Maar Janus en Mitchel rijden voor ons, dus die kunnen hem opvangen en zo de eerste plek verdedigen", blikt de Harskamper vooruit.
Na de marathonetappe volgt maandag een rustdag. De laatste etappe wordt verreden op 15 januari. Micthel van den Brink staat zesde in het algemeen klassement. Hij verloor in de tweede etappe veel tijd door pech en lekke banden.
Op Instagram zijn de vrolijke gezichten van de Van den Brinks te zien.