Sport

Komt Davy Pröpper weer naar Vitesse? 'Hij heeft er weer plezier in'

Davy Pröpper in 2014 bij Vitesse.
Davy Pröpper in 2014 bij Vitesse. © ANP
ARNHEM - Komt hij, of komt hij niet? Dat is de grote vraag onder Vitesse-supporters. Met hij bedoelen we in dit geval Arnhemmer Davy Pröpper. De middenvelder stopte vorig jaar ineens met voetbal, hij verloor het plezier in het spelletje. Maar iets meer dan een maand geleden stond de oud-international ineens op de stoep bij Vitesse. Hij wil kijken of hij toch weer aan de slag wil als voetballer. Hij traint mee met het eerste elftal en speelde zelfs al mee in een oefenwedstrijd.
De Arnhemmer wil zelf nog niet praten met de pers. Hij wil zich eerst concentreren op de vraag of hij het plezier in het spelletje terug kan vinden. Of hij dat plezier alweer heeft, weten we niet. Maar als we het zijn trainer vragen, lijkt het er positief uit te zien.
"Volgens mij heeft hij het goed naar zijn zin", stelt Phillip Cocu. "Davy wordt steeds fitter. Zijn algehele conditie was al goed, maar hij wil natuurlijk niet geblesseerd raken. Want als je dat vuurtje weer wil aanwakkeren, wil je natuurlijk continuïteit. Maar hij maakt een goede indruk op mij."
En dat doet hij ook op zijn ploeggenoten. Verdediger Mitchell Dijks is met zijn 29 jaar een ervaren speler. En ervaring heeft Vitesse nodig, dus ziet de back Pröpper graag aansluiten. "Heel graag zelfs. Je ziet dat hij heel veel kwaliteiten heeft. Het is een goede jongen, een rustige jongen en heeft ook rust aan de bal. Voor mij, voor het team en voor de trainers is het te hopen dat hij aan gaat sluiten."

Oefenwedstrijd

En die hoop wordt gevoed door het feit dat Davy Pröpper een week geleden nog een helft meespeelde met Vitesse in een oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle. De supporters hopen dat een rentree in Arnhem dichterbij komt. "Die hoop kan ik ook begrijpen", vertelt Cocu. "Hij heeft jarenlang voor Vitesse gespeeld en is een uitstekende speler. Maar de bal ligt echt bij hem of hij weer gaat voetballen. Volgens mij heeft hij er in ieder geval weer plezier in, maar hij moet de beslissing maken."
Mitchell Dijks denkt dat Vitesse ook de juiste club is voor Pröpper als hij het plezier weer wil vinden. "Vitesse kan hem helpen. Hij kan hier weer de minuten gaan maken die hij nodig heeft."

'Geen druk'

Toch willen ze bij Vitesse geen druk leggen op de middenvelder, die tussen 2009 en 2015 al voor de Arnhemmers speelde. De club heeft Pröpper ook geen deadline opgelegd voor zijn beslissing. Cocu: "We proberen geen druk op hem te leggen, hoe moeilijk dat ook is. Wij wachten rustig af. Al vind ik Pröpper een uitstekende speler en zou hij zeker wat toevoegen aan Vitesse."