Sport

Vader en zoon rivalen in Dakar Rally: 'We vechten het samen uit'

HARSKAMP - Ze zaten jarenlang samen in een team, maar vader Martin van den Brink en zijn zoon Mitchel zijn in de komende Dakar Rally voor het eerst tegenstanders. Dinsdagochtend vertrokken de twee teams vanuit Harskamp, wel samen in één bus. De start is op oudjaarsdag.
Martin heeft al vijftien keer meegedaan aan de Dakar Rally en de laatste vier jaar zat Mitchel in zijn team. Maar nu gaat zoonlief zelf een truck besturen en dat wordt wel een vreemde ervaring. "Dit wordt een hele bijzondere editie. Mitchel en ik allebei in een gelijkwaardige truck en hij gaat voor eigen kansen rijden."

Kopman

De nu 20-jarige Mitchel wil niet zeggen wie de beste is. "Dat moeten we samen uitvechten", lacht de zoon. "We gaan ons best doen, heel constant proberen te rijden en zo weinig mogelijk fouten maken." Vader Martin heeft er vertrouwen in. "Mitchel krijgt een hele ervaren navigator mee. We zijn met vier trucks van Team De Rooij. Tot de rustdag rijden we allemaal voor eigen kansen en daarna kijken we wie de kopman wordt. En die zal worden geholpen."
Vader en zoon voor hun vertrek dinsdagochtend:
Vader en zoon rivalen in Dakar Rally: 'We vechten het samen uit'
De start van deze Dakar Rally is in Saoedi-Arabië. Martin is overal al geweest "Het begon ooit in Afrika. Daarna tien jaar in Zuid-Amerika en nu voor het vierde jaar Saoedi-Arabië." Met wisselende omstandigheden, weet Mitchel. "In het noorden is het wat minder warm, daar gaan we eerst naartoe. Daarna in het zuiden wordt het flink warm. Dan wordt het ook zwaarder, met hele grote duingebieden. Je strijdt met het hele team, dat vind ik zo mooi. Want alleen sta je nergens."

Verslaving

Martin is verknocht aan de Dakar Rally. "Het is zeker een verslaving. Je wil voor de prijzen meedoen. Je leert ook van alles aan vaardigheden. Ik heb wel eens met een steen een leiding af staan schuren. Maar je wil altijd weer thuiskomen. Want we vragen daar geen postcode aan.

Kans in het klassement

Het kan een interessante rally worden voor Martin, Mitchel en hun teamgenoten bij Team de Rooij. Het Russische Kamaz Master team doet dit jaar namelijk niet mee aan de rally. Dit heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Kamaz won het vrachtwagenklassement negentien keer. In 2022 werden trucks van dat team eerste, tweede en derde. Dat is in het verleden vaker gelukt. Ook dit jaar zouden de trucks van Kamaz gelden als topfavoriet. Nu ze niet meedoen, stijgen de podium-kansen van de Nederlandse deelnemers, waaronder Martin en Mitchel.