Sport

Alles werd geregeld voor topsportster Schoot, maar nu moet ze zelf aan de bak

Myrthe Schoot.
Myrthe Schoot. © ANP
ARNHEM - Het WK in eigen land is verwerkt, de blik is weer vooruit gericht. Voor volleybalster Myrthe Schoot was 2022 een bewogen jaar waarin ze werd geconfronteerd met het 'normale' bestaan waar topsport geen onderdeel meer van uitmaakte. "Ineens moet je alles zelf regelen."
De in Winterswijk geboren en opgegroeide Schoot vertelt aan het eind van het interview een openhartig verhaal. "Kort na het WK is mijn oma overleden. Ze was niet mijn echte oma, maar zo voelde het wel. Mijn vriend en ik kregen de mogelijkheid haar huis te kopen waar voor mij ontzettend veel gevoel in zit. Een prachtige kans maar ook meteen met een hoop verantwoordelijkheid."
Ze moet er zelf hard om lachen en doet het contrast van toen en nu uit de doeken. "Weet je wat het is? Als topsporter wordt heel bewust alles voor je uit handen genomen. Je komt aan in het buitenland, krijgt je sleutel en vanaf dat moment is alles voor je geregeld. Verzekeringen, gas, water en licht. De formulieren liggen klaar om te tekenen."

'Goed in iets heel kleins'

"Je verwacht het ook bijna dat al die ballast door club en mensen in je omgeving bij je wordt weggehouden, omdat je je volledig op de sport wil storten", weet Schoot. "Nu moet ik alles zelf uitzoeken. Wat is belangrijk en moet op papier komen? Daar had ik nooit mee te maken gehad. Mijn leven was heel beperkt. Je was heel goed in iets heel kleins en het enige waar ik me zorgen over maakte was dat ik in vorm was en er een beetje goed uitzag in dat volleybalpakje."
Weer die lach. De libero van Oranje realiseert zich dat ze jarenlang in een bepaalde luxe heeft geleefd. "Nu ben je er meer bewust van dat dat niet helemaal het leven is zoals het voor de meeste andere mensen is."

Gedisciplineerde perfectionist

We ontmoeten Myrthe Schoot in de vertrouwde omgeving van Papendal. Ook haar outfit, sportkleding van het Nederlands team, is zoals het altijd was. Maar in plaats van lange dagen in zaal en krachthonk zijn de ogen nu urenlang gericht op haar laptop. "Ik ben een perfectionist. Zeker als de deadline dichterbij komt, ben ik ook met school uiterst gedisciplineerd en ga ik er elke dag vol voor."

Onderzoek topsport en arbeidsmarkt

De Achterhoekse, als tienermeisje brak ze door bij Longa'59 in Lichtenvoorde, studeert op 9 januari af aan de Johan Cruijff Academie. Ze voltooit dan haar opleiding sportmarketing. "Ik doe dat hier bij NOC/NSF voor TeamNL@work. Mijn onderzoek richt zich op de arbeidsmarkt en het topsportleven. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die overgang en dat samenspel zo soepel mogelijk verloopt. Daar probeer ik zo objectief mogelijk een beeld van te schetsen, want ik heb er nu natuurlijk zelf ook mee te maken."
Maar voor Schoot (34) kruipt het bloed nog altijd waar het niet gaan kan. Ze verwacht nog even door te gaan, zo onthult ze al beetje bij beetje. "Ik ervaar nog altijd veel plezier in het volleybalspelletje. Een buitenlandse club is zeker een optie. Na 9 januari bekijk ik de aanbiedingen die er voor me liggen en bij me passen. Als klein meisje wilde ik altijd graag een keertje in Italië spelen. Dat was toen een droom."

Nederlands team bovenaan

In aanloop naar het WK in eigen land trainde ze maandenlang op pure kracht in Rotterdam in combinatie met het Nederlands team op Papendal. Nu hoopt ze binnenkort dus toch weer op een mooie club waardoor ze ook topfit kan blijven voor het Nederlands team. Voor Schoot is Oranje namelijk altijd het belangrijkste geweest.
Het WK moest dan ook een hoogtepunt worden in haar al zo lange sportieve carrière. Voor Oranje eindigde het toernooi echter in een deceptie. Ook Schoot is kritisch en windt er in een eerste korte evaluatie geen doekjes om.

Spiegel voorhouden na WK

"Op heel veel gebieden had het anders en beter gekund. Dat geldt voor ons als team, voor alle speelsters individueel en dus ook voor mij. Ik begin altijd om de spiegel er voor mezelf bij te pakken. Ik houd mezelf ook verantwoordelijk. Technisch had ik beter gekund. Er had gewoon meer ingezeten en daar moeten we het samen zeker nog een keer over hebben."
"Het is gewoon frustrerend, want hoe kan het dat het er op zo'n groot podium in eigen land dan niet uit komt. Hoe ik dat allemaal verwerk? Diep in een holletje kruipen. Ik heb me echt teruggetrokken en ben gaan nadenken. Wat is er nou eigenlijk gebeurd?"
Het lijkt erop dat Schoot op deze manier geen afscheid wil nemen. Ze aast nog één keer op iets groots, op revanche. Noem het eerherstel. Dat moet dan gebeuren met het Nederlands team. "Daar doe ik het eigenlijk allemaal vooral voor. Mijn hart ligt daar en als ik nog steeds een bijdrage kan leveren, zou dat natuurlijk leuk zijn. Als ik door ga, is dat vanwege de Olympische Spelen in Parijs die nu toch alweer heel dichtbij zijn. Dat is dan wel mijn grote doel, als we ons gaan plaatsen."