Sport

Annemiek van Vleuten is voor ons wél de Sportvrouw van het Jaar

Annemiek van Vleuten met de wereldtitel.
Annemiek van Vleuten met de wereldtitel. © ANP
WAGENINGEN - Wielrenster Annemiek van Vleuten werd woensdagavond tijdens het jaarlijkse Sportgala niet uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. De reacties op social media liegen er niet om.
"Bestaat de jury louter uit Erben, Rintje, Ard en Keessie?", klinkt het onder meer. Daarmee wordt een sneer uitgedeeld aan winnares Irene Schouten, de langebaanschaatsster die de prijs voor Sportvrouw van het Jaar in ontvangst nam.
"Ik denk dat Annemiek van Vleuten volgend jaar de Giro, Tour en Vuelta moet gaan schaatsen om Sportvrouw van het Jaar te worden", laat journaliste Marijn de Vries weten. Kortom: er is verontwaardiging over het niet toekennen van de titel aan Van Vleuten.
Voor ons is de Wageningse zonder enige twijfel de Sportvrouw van het Jaar. We doen daarbij niets af aan de topprestaties van Schouten, maar om de volgende redenen is Van Vleuten volgens ons dé sporter van 2022.
  • Van Vleuten is op dit moment wereldkampioen en regerend winnaar van de Giro, de Tour en de Vuelta. Daarmee heeft ze de vier belangrijkste wielertitels allemaal op zak. Nog nooit presteerde iemand dat.
Annemiek Van Vleuten wint de Tour.
Annemiek Van Vleuten wint de Tour. © ANP
  • Van Vleuten werd wereldkampioen, terwijl ze geblesseerd was. Ze had een breuk in haar elleboog opgelopen. Dat gebeurde een paar dagen voor deze belangrijke wedstrijd.
  • Annemiek van Vleuten is met 39 jaar en 351 dagen de oudste wereldkampioen op de weg ooit. Ze nam het record over van Joop Zoetemelk. Hij won in 1985 goud toen hij 38 jaar en 272 dagen oud was. Met andere woorden: deze Wageningse topper is net als wijn. Hoe ouder, hoe beter.
  • Van Vleuten wint haar titels in een mondiale topsport. Wielrennen wordt over de hele wereld uitgeoefend, wat het extra knap maakt om een titel te winnen. Je hebt simpelweg meer concurrentie.
  • Veel mensen zijn het alweer vergeten, maar Van Vleuten won in april ook Luik-Bastenaken-Luik, een monumentale klassieker. Ze werd bovendien tweede in de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl. Ze was ook de beste in Omloop Het Nieuwsblad.
  • Oké, toegegeven. We zijn ook gewoon vreselijk chauvinistisch. Atlete Sifan Hassan won de titel in 2019 en 2021 en we hadden deze eretitel maar al te graag nog een jaar in Gelderland gehouden.