Sport

De Graafschap in financieel zwaar weer; verlies van half miljoen euro

De Graafschap staat er, ondanks massale belangstelling van supporters, financieel slecht voor
De Graafschap staat er, ondanks massale belangstelling van supporters, financieel slecht voor © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap verkeert in grote financiële problemen. Dat blijkt uit het resultaat van de jaarrekening die door Omroep Gelderland is ingezien. Ook de vooruitzichten voor komend seizoen zijn allesbehalve rooskleurig. De aandeelhouders en grote sponsoren zijn bezorgd en dringen aan op forse bezuinigingen.
Het nieuws over de alarmerende cijfers wordt vanavond openbaar gemaakt aan de supportersvereniging van de club. Ook andere geledingen worden dan op de hoogte gebracht, zo is de verwachting. De fans krijgen te horen dat de loonkosten (selectie en kantoorpersoneel) over het seizoen 2021-2022 bijna een miljoen euro hoger waren dan was begroot. Ook de uitgaven aan velden en gebouwen van trainingscomplex De Bezelhorst zijn hoger uitgevallen dan verwacht.

Compensatie door meer sponsoren

Het tekort wordt nog enigszins dragelijk gemaakt door de inkomsten. De Achterhoekse club wordt gesteund door meer dan 400 trouwe sponsoren. Nooit eerder lag het aantal leden van de Business club zo hoog als nu. Ook de supporterskantine zit na afloop van wedstrijden bomvol.
Het aantal toeschouwers dat de thuisduels bezoekt op De Vijverberg is met rond de 10.000 mensen een enorme meevaller en ligt veel hoger dan bij de meeste andere clubs in de eerste divisie. Daarnaast ontving De Graafschap geld uit de NOW-regelingen als compensatie van inkomstenderving door de coronacrisis.

Verlies van 485.009 euro

Ondanks die meevallers kampt de Achterhoekse trots met een negatieve balans. Als de inkomsten en uitgaven tegenover elkaar worden gezet, bedraagt het verlies over het vorig seizoen 485.009 euro. De rode cijfers zijn bij de directie, maar vooral bij de Raad van Commissarissen en de belangrijkste aandeelhouders van de club, binnengekomen als een 'donderslag bij heldere hemel'.
Aandeelhouders, een groep van twaalf ondernemers die in 2014 een faillissement van de club nog ternauwernood voorkwam, zijn ontstemd. De vermogende Achterhoekers, de meesten inmiddels al op behoorlijke leeftijd, verwijten de directie dat ze nooit op de hoogte zijn gebracht van de enorme overschrijding in de begroting, die bij De Graafschap rond de 8 miljoen euro schommelt.
Ook algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp en financieel directeur Melanie Koster zouden verrast zijn over de tegenvallende uitkomsten die naar buiten kwamen toen accountants (zoals ieder jaar gebruikelijk) de cijfers onlangs doornamen op stadion De Vijverberg.

Flinke bezuinigingen bij De Graafschap

De aandeelhouders eisen nu opheldering en sturen aan op forse bezuinigingen. Die gaan er ook komen en moeten vooral gevonden worden in het inkrimpen van de selectie. Onlangs maakte manager Peter Bijvelds al melding bij Omroep Gelderland van het feit dat er geen geld is om voorlopig nieuwe spelers aan te trekken.
De verwachting is overigens dat ook dit seizoen (2022-2023) weer meer geld is uitgegeven aan spelers en staf dan is binnengekomen. Daarnaast wordt er met grote vrees uitgekeken naar de toenemende inflatie en stijgende energiekosten. Zo heeft De Graafschap veldverwarming die niet kan worden uitgezet en tijdens deze winter voor nog eens extra hoge kosten zorgt. Over die cijfers komt volgend jaar duidelijkheid.
Verder moet De Graafschap dit boekjaar het contract van de vorig seizoen ontslagen trainer Reinier Robbemond nog afkopen. "De vooruitzichten zijn allesbehalve rooskleurig", zeggen twee goed ingevoerde leden van De Graafschap in koor.
Veel sponsoren pleiten voor een frisse wind binnen de organisatie waarbij ze 'vers bloed' binnen de Raad van Commissarissen dringend noodzakelijk achten. De RvC, met voorzitter Martin Mos aan het roer, is al zes jaar actief in dezelfde samenstelling.

Sportief geen rol van betekenis

Een andere grote bron van zorg zijn de belabberde sportieve prestaties die het hele seizoen al voor ergernis zorgen bij de achterban van De Graafschap. Supporters, sponsoren en aandeelhouders klagen over de teleurstellende resultaten en het saaie voetbal.
Ondanks een karrenvracht aan nieuwe ervaren spelers, onder wie Alexander Büttner, Siem de Jong en Charlison Benschop, speelt de ploeg van de vaak bekritiseerde trainer Adrie Poldervaart dit seizoen geen enkele rol van betekenis.

Dertig spelers onder contract

Veel giftige pijlen richten zich al maanden op algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp, die een gebrek aan leiderschap en langetermijnvisie wordt verweten. Ook technisch manager Peter Bijvelds, die overkwam van het bescheiden TOP Oss, krijgt kritiek omdat hij een 'te grote en ook onevenwichtige selectie' zou hebben samengesteld. Bij De Graafschap staan bijna dertig spelers onder contract. Ook de technische staf is groter dan ooit.

Verbinder

Ostendorp wordt overigens wel geroemd als verbinder en uithangbord van De Graafschap die ook de politiek dichter bij de club heeft gebracht. Onder het bewind van Ostendorp, die in 2019 Henk Bloemers als commercieel directeur terughaalde naar De Vijverberg, groeide het aantal sponsoren explosief en was De Graafschap zeer actief op het gebied van maatschappelijke projecten.

Afgekochte contracten

Ostendorp is er echter ook verantwoordelijk voor dat De Graafschap vier trainers versleet in de afgelopen drie jaar. Van zowel de ontslagen Mike Snoei als Reinier Robbemond moesten de contracten worden afgekocht. Uit onvrede over het beleid en in een ruzieachtige sfeer vertrok financieel directeur Remon Enting. Onder zijn leiding werden weer zwarte cijfers geschreven. De Achterhoeker tekende bij SC Heracles, maar was het liefst bij De Graafschap gebleven.
De steun van de hondstrouwe aanhang is er nog altijd in Doetinchem. Maar de vraag is voor hoe lang nog. De Graafschap dreigt af te stevenen op weer een verloren en kleurloos seizoen. De doelstelling is het bereiken van de play-offs om promotie. Een plek bij de eerste acht is dan waarschijnlijk noodzakelijk. Met de huidige dertiende plaats moeten dan dus nog een hoop clubs worden ingehaald.

Achterop geraakt in periode

Vrijdag komt Willem II op bezoek. De Graafschap kan zich na de nederlaag van vorige week tegen FC Eindhoven geen nieuw puntenverlies meer veroorloven. Ook in de strijd om de tweede periode, die bij winst plaatsing voor de play-offs zou betekenen, is De Graafschap achterop geraakt.

Getergde Robbemond

Saillant detail, Willem II wordt vrijdag gecoached door Reinier Robbemond die vorig seizoen bij De Graafschap na tegenvallende resultaten op straat werd gezet. Robbemond was daar woedend over en zal als interim-coach van de Tilburgers extra getergd zijn om De Vijverberg met drie punten te verlaten.
Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp was donderdag telefonisch niet bereikbaar voor een reactie.