Sport

Marokkanen nemen feestend en trots afscheid van WK-droom

Marokkanen vieren feest in Arnhem.
Marokkanen vieren feest in Arnhem. © RTVConnect.
ARNHEM - Wie woensdagavond langs Café Kral in het Arnhemse Presikhaaf liep, zou niet denken dat de Marokkaanse droom om de WK-finale te bereiken zojuist uiteen is gespat. Fans dansten, zongen, sloegen op trommels en staken grote potten siervuurwerk af. "We zijn zó trots man. Vooraf hadden we hiervoor getekend", verklaart supporter Nabil het feestgedruis na de 2-0 nederlaag tegen Frankrijk in de halve finale. "Dus winst of verlies: we gaan feesten."
Enkele minuten voor het eindsignaal was Nabil nog op een stoel geklommen om de paar honderd supporters in het café op te roepen zichzelf na de wedstrijd in toom te houden. "We zijn geen kleine kinderen. Als je mensen rottigheid uit ziet halen, spreek ze er op aan." Het kon op instemming en applaus rekenen.
Bij een overwinning van Marokko was rekening gehouden met de toestroom van duizenden voetbalfans naar de Volkerakstraat. De weg was er voor afgezet en politieagenten stonden paraat. Al hielden de meeste afstand van het feest, dat in kleiner gezelschap nog een poosje doorging na de wedstijd.

'Kwestie van verantwoordelijkheidsgevoel'

En zo blijven grote ongeregeldheden rondom wedstrijden van Marokko tot zo ver uit in Arnhem dit WK. "Dat komt toch door onze gemeenschap hier in Presikhaaf", meent caféeigenaar Ferşat Yıldırım. Hij wijst naar de vrijwilligers die voor zijn café met hesjes rondlopen om de boel in goede banen te leiden. "Dat zijn allemaal mensen die regelmatig bij ons op bezoek komen. Het is een kwestie van verantwoordelijkheidsgevoel."
Zijn broer Kürşat nam enkele dagen vrij van zijn werk om te helpen bij de organisatie toen de broers doorkregen welke impact de WK-wedstrijden op het café en de omgeving hadden. Ook hun neefjes helpen mee. "De familie helpt elkaar", ziet Kürşat.

'Zelfde gekkenhuis'

Zaterdag speelt Marokko nog één WK-wedstrijd. Om de derde of vierde plaats. In zijn café verwacht Ferşat dan 'hetzelfde gekkenhuis'. "Als ze winnen, zal het hier een stuk drukker zijn dan nu", wijst hij naar het plein voor Café Kral waar nog altijd volop vuurwerk wordt afgestoken en uitbundig feest wordt gevierd. En de kans op een overwinning is in de wedstijd tegen Kroatië een stuk groter dan vandaag tegen Frankrijk, denkt Ferşat.
Bekijk hier hoe de Marokkaanse fans feestvieren, via RTV Connect: