Sport

Dromen van de wereldtitel: wordt Marokko wereldkampioen?

Een blije Marokkaanse voetbalfan in de Arnhemse shisha lounge.
Een blije Marokkaanse voetbalfan in de Arnhemse shisha lounge. © Arjan Hoefakker, RTV Connect
ARNHEM - "Beter dan de Nederlanders", realiseert een voetbalfan uit de Arnhemse wijk Presikhaaf zich na de historische overwinning van zijn vaderland Marokko op Portugal in de kwartfinale van het WK. "Dat voelt heel goed", erkent hij. Al heeft Nederland ondanks de uitschakeling volgens hem 'ook zijn best gedaan'.
De drukte is zojuist iets afgenomen nadat het in zijn wijk tot een uitbarsting van vreugde was gekomen omdat Marokko als eerste Afrikaanse land ooit de halve finale op een wereldkampioenschap voetbal heeft bereikt. Honderden Marokkanen gingen de straat op, vuurwerk afstekend en luid toeterend in hun auto's. Van een grimmige sfeer of rellen was geen sprake.

'Alle Arabieren trots'

Nadat het feest op de straten wat was uitgedoofd, ging het feest in een Arnhemse shisha lounge nog even door. "Het is een kwestie van vertrouwen hebben in je team en je teamgenoten. Dan komt het sowieso goed", analyseert een jonge Marokkaanse man de sensationele zege voor de camera van RTV Connect. "Portugal heeft heel veel goede spelers, waaronder Ronaldo. Maar het gaat om vertrouwen en het teamspel." Niet alleen Marokkanen maar 'alle Arabieren' zijn trots op deze prestatie, is hij overtuigd.
"Ik hoop echt dat we nu in de finale komen en die winnen", vult een van zijn vrienden aan. "Ik ben zo blij." Het feest zal bij hen vanavond nog wel even doorgaan, belooft hij.
Ook voor Nederland werd vrijdag in deze met Marokkanen gevulde shisha lounge gejuicht, weet een andere bezoeker. "Maar ze hadden gewoon pech man." Toen Marokko vandaag wel won, ging iedereen de straat op om te dansen, zag hij. "Het was gewoon gezellig", benadrukt hij de goede sfeer die in de hele Rijnstad te ervaren was.

'Van Gaal mag les nemen in Marokko'

Ondertussen wordt er met een schuin oog naar Engeland-Frankrijk gekeken, die op dat moment hun kwartfinale spelen. Een van beide landen wordt de volgende tegenstander van Marokko. "Misschien worden we wel wereldkampioen", droomt de Marokkaanse voetbalsupporter vooruit. Als dat zo is, mag de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal wel lessen in Marokko komen nemen, zegt deze fan met een knipoog en enig bravoure. Een klein beetje lachen om hun Nederland supporterende landgenoten kunnen ze dan ook wel, erkennen de mannen.
Ook burgemeester Ahmed Marcouch volgde de ontwikkelingen van de Atlasleeuwen zaterdagavond vol spanning. "Zó bloedstollend", ervaarde hij nadat Marokko meer dan een helft de 1-0 voorsprong moest verdedigen en in de blessuretijd na een rode kaart ook nog met tien man verder moest.
Bekijk hier hoe de Marokkaanse voetbalsupporters feestvieren, via RTV Connect: