Sport

Oranjevlaggetjes in de kliko: 'Het is voorbij'

De oranje auto komt wel mooi van pas om alle versiering af te voeren
De oranje auto komt wel mooi van pas om alle versiering af te voeren © Ringo Fiselier
APELDOORN - De kater was op veel plekken groot na de Nederlandse uitschakeling op het WK in Qatar. Argentinië bleek na strafschoppen te sterk. En dus werden de handen op zaterdagochtend al vroeg uit de mouwen gestoken in de oranjestraten, waar de versiering de prullenbak in kon.
Bij Cafeesterij De Toekomst in Hernen lieten ze er geen gras over groeien. In alle vroegte werd de speciale oranjetent ontmanteld, onder bezielende leiding van Bram van Bronkhorst. "Zo mooi als het er vrijdagavond bij hing, zo droevig lijkt het nu. Maar ach, het hoort erbij. Was het niet vandaag, dan wel volgende week."
Oranjevlaggetjes kunnen de prullenbak in
In het Hernense dorpscafé was het vrijdagavond ondanks de uitschakeling een groot feest. "De wedstrijd bleef tot het eind keimooi. Daar waren we heel blij mee. En genoeg mensen bleven na de wedstrijd hangen voor een biertje, het was immers toch vrijdagavond."
Het opruimen van de vlaggetjes wordt nog een hele klus
Het opruimen van de vlaggetjes wordt nog een hele klus © Omroep Gelderland

Oranje auto te koop

De Apeldoornse Ringo Fiselier, die van de Mendelssohnlaan een ware oranjestraat maakte, was ook al vroeg uit de veren. Bijna alle oranjeversiering zit inmiddels in vuilniszakken. "En dat heb ik grotendeels alleen moeten doen. Af en toe kwam er wel iemand helpen, maar meestal verdwenen ze vanwege de kou weer snel naar binnen."
Voor Ringo is de WK-gekte direct voorbij. "Het is wonden likken en door. Ik heb nog wel een oranje auto in de aanbieding," grapt hij. Hij richt zich nu volledig op kerst. "De straat is nu een groot lichtcircus. Ik heb elf woningen met lampjes versierd en ik denk er zelfs over na om een kersttour op te zetten." Voor Ringo liggen het oranjegevoel en het kerstgevoel dicht bij elkaar: "Het gaat vooral om de saamhorigheid, dat vind ik prachtig.'
De kerst- en oranjeversiering gingen voor één nachtje samen
De kerst- en oranjeversiering gingen voor één nachtje samen © Ringo Fiselier
We hebben ons best gedaan om het te laten leven
Bram kijkt vrolijker terug op het toernooi. "De meeste mensen vinden het jammer. Maar we hebben maar liefst vijf wedstrijden lang een fantastische club mensen binnen weten te krijgen die er een onwijs groot feest van maakten. We hebben echt ons best gedaan om het te laten leven."