Sport

Beuningse zaakwaarnemer Noppert wandelt tijdens Oranje: 'Kijken lukt niet'

Andries Noppert in actie op het WK
Andries Noppert in actie op het WK © ANP
BEUNINGEN - Andries Noppert is de grote verrassing bij Oranje op het WK. De doelman staat vrijdagavond tegenover Messi. Vanuit Beuningen wordt er dan fanatiek meegeleefd.
Want daar woont zijn zaakwaarnemer Roderik van Kerkhof. Hij is al begeleider van Noppert sinds de keeper prof werd. "Mijn collega's Johan Hansma en Guus Klein kenden hem al vanaf de jeugd van Heerenveen. En ze kenden ook zijn ouders. Hij zocht hulp en daar zijn wij op ingegaan."
Tekst gaat verder na de video met de zaakwaarnemer.
Zaakwaarnemer Noppert durft niet te kijken
In het begin van zijn loopbaan kwam hij niet veel aan de bak. "Hij vond steeds wel een club, maar altijd als tweede of derde keeper. We hadden nooit twijfels of hij kon keepen, het was meer een kwestie van de juiste keeper of keeperstrainer vinden. Hij is een hele nuchtere, aardige, nette jongen. En hij is heel lang. Met zijn postuur dwingt hij ook wel wat af in de goal."

Andries in Oranje

Een jaar geleden was hij nog reservekeeper bij Go Ahead. Van Kerkhof: "Maar toen kreeg hij de kans van trainer Kees van Wonderen en die heeft hij met twee hele grote handen gepakt. Dit hadden wij niet voorzien en hij ook niet. Het begon als een geintje dat de fans bij Go Ahead Andries in Oranje zongen. Als het dan zover is, mag je alleen maar dankbaar zijn."
Het leek erop dat Noppert meeging naar het WK als strafschoppenkeeper, maar hij werd eerste doelman. "Dat durfden we niet te denken met z'n allen. Hij staat zelfs bovenaan qua percentage reddingen. Het is een voetbalsprookje. Dit had niemand kunnen bevroeden."
Andries Noppert torent overal bovenuit op het WK
Andries Noppert torent overal bovenuit op het WK © ANP
Er komt nu veel af op de doelman en zijn omgeving, maar daardoor verandert Noppert zeker niet. Zijn zaakwaarnemer stelt: "Waar dit gaat eindigen, weet ik niet. We moeten ook niet in de war raken. Maar Andries is vooral geconcentreerd op het keepen. En hijzelf en zijn familie blijven nuchter en rustig."

Wandelen tijdens de wedstrijd

Van Kerkhof zal vrijdagavond overigens niet naar Nederland-Argentinië kijken. "Nee, dan ga ik wandelen. Dat heeft te maken met spanning, die ik normaal nooit heb. Ik ken dat niet, maar het komt nu voor het eerst op. Ik gun het Andries zo. Ik word op de hoogte gehouden door collega's, maar kijken gaat echt niet."