Sport

De Graafschap maakt noodgedwongen pas op de plaats: 'Vertrek van spelers is wel mogelijk'

De Graafschap gaat de komende weken zeker geen nieuwe spelers halen
De Graafschap gaat de komende weken zeker geen nieuwe spelers halen © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap kampt met een tekort in de begroting en kan daarom voorlopig niets doen op de transfermarkt. Voor de club uit Doetinchem lijkt dat overigens geen ramp. Spelers worden zelfs in de etalage gezet. "We hebben er meer dan genoeg", zegt technisch directeur Peter Bijvelds.
Vorige week kreeg Bijvelds van zijn algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp te horen dat er een 'inhaalslag' gemaakt moet worden op De Vijverberg. Tot 31 januari, dan sluit de zogeheten transferwindow weer, komen er daarom sowieso geen spelers bij. "We gaan niets doen. Dat heeft te maken met een tegenvallend bedrijfsresultaat uit het vorig seizoen", zo vat de technische baas samen.

Onvoorziene tegenvallers

De Graafschap telt dit seizoen bijna dertig spelers met een contract. Ook de technische staf is veel groter dan de afgelopen jaren. Wel is er in vergelijking met voorgaande jaren minder geld uitgegeven aan deze post, zo zegt Bijvelds desgevraagd.
De Achterhoekers kampen ook met onvoorziene tegenvallers. Zo moest de club vorig seizoen ongeveer 20.000 euro aan boetes betalen vanwege wanordelijkheden veroorzaakt door supporters. Daarnaast moesten er delen van contracten worden afgekocht van trainers (Mike Snoei en Reinier Robbemond) die werden ontslagen.
Het zijn teleurstellingen voor De Graafschap die allemaal een rol spelen in de financieel wankele situatie. "Die is mij uitgelegd", vervolgt Bijvelds die overigens zelf mede verantwoordelijk is voor het samenstellen van de grote selectie. "Ik identificeer mij met de club en we gaan daarom niets doen wat ongezond is. Er zullen eerder spelers vertrekken dan dat ze erbij komen. In evaluaties hebben we al enkele gesprekken gevoerd met spelers die weinig perspectief hebben en dus mogen vertrekken. Nee, ik ga geen namen noemen."

Opgekrabbeld

De Graafschap, op dit moment elfde in de eerste divisie, hervat zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven en speelt een week later in Tilburg tegen Willem II. Dan volgt er opnieuw een korte winterstop. Na een dramatische start van het seizoen is de ploeg van trainer Poldervaart wat opgekrabbeld, hoewel over het spel nog genoeg zorgen zijn. Crisisberaad in september heeft er in elk geval toe geleid dat de weg naar boven weer is gevonden.
In de stand om de tweede periode, die recht geeft op play-offs in mei om promotie naar de eredivisie, staat De Graafschap op de tweede plaats. "Ik ben niet zo pretentieus dat ik zeg dat wij die titel even gaan winnen. De play-offs kunnen ook via de reguliere stand worden bereikt, maar we doen nog steeds goed mee met slechts twee punten achter Zwolle. Dat is mooi", oordeelt Bijvelds.
De relatieve rust is dan ook teruggekeerd in Doetinchem. "Je ziet het ook aan Oranje. Het draait allemaal om resultaat en daarin zien we gelukkig progressie. Dat moest ook. We houden betere fases in een wedstrijd wat langer vol, maar zien ook vaak dat als we dan voor staan, we ergens weer een terugval krijgen. De progressie moet dus verder omhoog. Ik vind zeker niet dat we aan ons plafond zitten."
Tegelijkertijd ziet Bijvelds ook dat De Graafschap zich vaker herpakt. "We speelden tegen Jong PSV en stonden thuis met 2-1 achter. Maar als het resultaat ons dan in de steek laat, tonen we wel veerkracht. Daar kwam op het eind ook wat geluk bij kijken, maar dat heb je soms ook nodig."

Siem de Jong

Een duidelijke blikvanger van de Superboeren is Siem de Jong. De middenvelder blijkt echter ook dit seizoen weer gevoelig voor blessures en kan mede daardoor zijn stempel nog maar mondjesmaat drukken op het spel van De Graafschap. Tegen FC Eindhoven komende zondag zal De Jong waarschijnlijk weer ontbreken. "Dat daar nog verbetering geboekt kan worden, heeft ook te maken met de speelstijl en ontwikkeling van het team. Hij is op zijn best en en rond het strafschopgebied. Dan moeten we hem daar ook zien te krijgen."
Bijvelds is lovend over de voormalig speler van Ajax, die ook in de Premier League speelde en in Australië actief was. "Als iemand bij ons de jeugd toekomst geeft, is Siem de Jong het wel. Ervaren voetballers zeggen vaak dat ze de jongeren gaan helpen, maar in de praktijk doen ze het niet. Siem cijfert zich weg voor zijn eigen belangen. Zoals hij spelers als Brittijn en Önal coacht, ook buiten het veld dus, daar mogen wij heel blij mee zijn."

Data alleen een hulpmiddel

Voetbal wordt tegenwoordig steeds meer gedomineerd door data, statistieken en beeldanalyses. De Graafschap werkt daar ook veel mee. Volgens Bijvelds kijkt een speler als De Jong echter vooral naar andere aspecten. "Hij heeft natuurlijk in de top gespeeld en wat daar gebeurt is om mensen echt in hun kracht te brengen en de tactiek daarop af te stemmen. Data zijn een hulpmiddel, maar niet leidend volgens hem. Mij klinkt dat als muziek in de oren."
"Hij heeft ook echt over veel dingen een zinnige mening. Hoe we bijvoorbeeld bij onze club dingen beter kunnen doen. En neemt daar ook zijn verantwoordelijkheid in. Een jonge vent, want dat vind ik hem nog steeds, met zoveel inzichten. Dat heb ik in deze mate nog niet eerder meegemaakt. En ik heb in mijn voetballeven toch al het een en ander gezien", concludeert Bijvelds. "Voor mij is Siem de Jong één van de grootste persoonlijkheden die ik heb mogen leren kennen."