Sport

Samen Nederland-Argentinië kijken? Hier wordt het een dolle boel

We kunnen Nederland-Argentinië op verschillende plekken samen kijken.
We kunnen Nederland-Argentinië op verschillende plekken samen kijken. © ANP
ARNHEM - De spanning stijgt voor voetbalminnend Nederland. Vrijdagavond staat op het WK de kraker tegen het Argentinië van Lionel Messi gepland. Gaat Oranje door naar de halve finales of volgt uitschakeling? Kroegen en voetbalkantines maken zich op voor een zinderende avond. Omroep Gelderland zocht enkele plekken voor je uit waar het bier vloeit en de hapjes rondgaan.
Robur et Velocitas is één van de oudste verenigingen van Nederland. De amateurclub uit Apeldoorn telt circa duizend leden en koestert zijn reputatie met trots. De vrijwilligers doen hun best om hun leden vast te houden. "Er hangt hier een enorm scherm van ongeveer 2 bij 2 meter", vertelt voorzitter Rene Bloemhard vanuit een lege kantine. "We hebben iedereen opgeroepen vrijdagavond te komen. 20.00 uur is een mooi tijdstip. We laten als bonus hapjes rondgaan, die zijn van de club."
Tegen Senegal koos Robur et Velocitas er nog voor alleen jeugdteams toe te laten. Daarna gingen de deuren voor iedereen open die een gezellige avond rondom het Nederlands elftal wilde beleven. "We verwachten misschien wel tachtig mensen vrijdag", zegt de voorzitter. "Oranje heeft ons nodig. We zijn een veeleisend volkje dat graag moppert, hoewel de kinderen juist heel enthousiast zijn. Die hebben het niet over countervoetbal, hoor. Ach, uiteindelijk zijn we allemaal gewoon fan."

Eigen liedje met band

Ook de horeca in Doetinchem kijkt reikhalzend uit naar de wedstrijd tegen de Argentijnen. Café 'Parijs is nog ver', dat vooral bekend staat als wielercafé, pakt vrijdagavond vol uit. Eigenaar Gerrit Geuvers heeft voor de speciale do or die avond een bandje geregeld en schreef zelf een tekst voor een liedje dat de bezoekers kunnen meezingen.
Het café wordt feestelijk in het oranje aangekleed. "Op de melodie van Freed from Desire van Gala heb ik wat eigen zinnen verzonnen waar ook het bandje (Sweet Milk) iets mee kan. "Een gitaar, wat toetsen en dan een soort karaoke waarvan we de tekst projecteren op een scherm", schetst hij zijn plannen.

Held Denzel Dumfries

Hij omschrijft het als een 'Engels kroegfeest'. De vorige wedstrijden begonnen eerder. "Toen hebben we patat erbij gehaald." Geuvers legt een verband met het wielrennen, waar zijn café om bekendstaat. "Denzel Dumfries is een beetje de held geworden. Ik vergelijk hem met Joop Zoetemelk. Een harde werker die heel goed presteert en misschien wel wat wordt onderschat. Winnen is wel heel belangrijk, ook voor ons als café. Dan wordt het een extra leuke avond."
Sportsbar 't Huys op de Arnhemse Korenmarkt spant helemaal de kroon. Ook hier wordt het vrijdagavond een dolle boel als het Nederlands elftal aantreedt tegen het Argentinië van superster Messi. Als Oranje scoort, knallen kanonnen met confetti door de kroeg en dreunt keiharde muziek. 'T Huys hangt vol met meerdere grote schermen, zowel binnen als buiten. Alle meubels worden verwijderd.
Feest tijdens een eerdere wedstrijd van Oranje in 't Huys.
Feest tijdens een eerdere wedstrijd van Oranje in 't Huys. © Wouter Janssen
"Zaterdag tegen de Verenigde Staten zaten we echt te vol, er kon niemand meer bij", vertelt horecabaas Wouter Janssen. "Gelukkig hebben we nog een balkon bij de bovenzaal waar ze ook allemaal stonden ze kijken. Ik verwacht toch zeker wel vijfhonderd mensen die op deze wedstrijd af gaan komen."

Morele plicht

Buiten worden ook truien verkocht. "In de zomer hadden we T-shirtjes, nu zijn er truien beschikbaar met een geborduurde leeuw erop." De eigenaar heeft nog wel overwogen om de wedstrijden niet te laten zien vanwege de gevoeligheden rondom het WK in Qatar. Maar hij kwam daar ook snel op terug. "Het is best een lastig verhaal, maar wij vonden toch dat we een morele plicht hadden naar ons personeel. Ook ik moet na corona mijn belastingen nog aflossen. En als grote instanties als FIFA en de NOS er ook gewoon in mee gaan, moeten wij dan aan het eind van de schakel onze deuren sluiten?"