Sport

NEC-supporters mogen weer naar derby tegen Vitesse

Begin dit jaar waren er bij de wedstrijd Vitesse - NEC geen uitfans welkom
Begin dit jaar waren er bij de wedstrijd Vitesse - NEC geen uitfans welkom © ANP
ARNHEM - De gemeente Arnhem maakt het weer mogelijk dat uitsupporters naar de derby tegen Vitesse mogen. Het gaat om maximaal 400 fans van NEC die 15 januari welkom zijn in GelreDome.
Het is de eerste keer sinds 2017 dat uitfans in Arnhem weer toegestaan worden tijdens de zogeheten burenruzie. In dat jaar zat het uitvak in Arnhem met ongeveer 800 supporters helemaal vol.
Vanwege heftige rellen in en rondom stadion De Goffert in Nijmegen werd de meest recente Gelderse derby in GelreDome zonder uitpubliek gespeeld. Dat was in oktober vorig jaar. Het was de eerste keer dat dit gebeurde bij een wedstrijd tussen Vitesse en NEC.

Besluit herzien

Het duel tussen de twee provinciegenoten staat voor 15 januari op de rol. Als voorafgaand aan de wedstrijd toch weer ongeregeldheden plaatsvinden, wordt het besluit herzien. Burgemeesters, politie en OM hebben dit met de clubs bepaald.
Reden om nu toch weer supporters toe te laten is dat de meest recente derby zonder incidenten is verlopen. Afgesproken is dat er gehandeld wordt volgens een landelijke bonus-malusregeling waarbij goed gedrag wordt beloond en slecht gedrag wordt bestraft.
Burgemeester Marcouch van Arnhem: "Politie en stewards aanvallen, dronkenschap, vernielzucht, weg ermee. Wij nemen maatregelen voor gastvrij voetbal, veilig en gezellig voor iedereen."

Enkele jaren geen toegang

Op 17 oktober 2021 ging het helemaal mis in Nijmegen. Daarom waren er op 22 februari in Arnhem bij Vitesse - NEC geen uitfans welkom. Of na de derby van volgende week zondag in GelreDome weer meer supporters worden toegelaten dan 400, hangt af van evaluaties. De gemeente dreigt echter ook. "Als er ernstige orderverstoringen plaatsvinden, gaan de uitsupporters juist enkele jaren geen toegang krijgen."