Sport

Polman verrast met nieuw avontuur in Roemenië: 'Terug naar de big stage'

Polman en Van der Vaart in Amsterdam bij de premiere van de film over Louis van Gaal
Polman en Van der Vaart in Amsterdam bij de premiere van de film over Louis van Gaal © Orange Pictures
ARNHEM - Toen Estavana Polman nog een prille twintiger was, riep ze dat ze ooit iets 'onverwachts en geks' wilde doen in haar carrière. Dat gebeurt nu eindelijk, op haar dertigste: "We gaan het gewoon regelen."
We spreken Polman in het Deense Esbjerg, waar ze al jaren samenwoont met haar dochtertje en voormalig topvoetballer en analist Rafael van der Vaart. Ze heeft weinig tijd, maar neemt toch op. "Het is allemaal nogal chaotisch op dit moment", is het eerste wat ze lachend zegt. "Waarschijnlijk zit ik morgen al in het vliegtuig naar Boekarest. Ik moet nog wel even boeken."

Bliksemtransfer

Ineens was daar dinsdagmiddag het nieuws. Polman verruilt het bescheiden Nykobing in Denemarken voor topclub Rapid Boekarest in Roemenië. Ze keert daarmee terug op het allerhoogste niveau. Rapid, een echte volksclub met een grote en fanatieke aanhang, speelt ook dit seizoen Champions League. De transfer vindt niet - zoals meestal gebeurt - plaats in de zomer, maar met onmiddellijke ingang.

Buikpijn

"Ik heb er wel een beetje buikpijn van", zegt de geboren en getogen Arnhemse. "Natuurlijk is het spannend. Er komt ineens veel op je af en dan moet er ook direct een hoop geregeld worden. Maar toen ik dit aanbod kreeg zei Raf direct tegen me: 'Es, dit moet je doen!' Nou, dan gaan we ook gewoon, laat het maar komen. Ik wilde altijd al eens iets geks doen."

'Jezus, als je daar toch mag spelen'

Roemenië staat bekend om zijn pure en hartstochtelijke beleving van sport. Handbal is daarop zeker geen uitzondering. Lois Abbingh en Tess Wester, twee ploeggenoten van Polman in Oranje, kunnen daarover meepraten. "Ik zag beelden van Rapid Boekarest en dat dacht meteen: 'Jezus, als je daar toch voor mag spelen.' Ik kijk er ontzettend naar uit."

Twee slepende blessures

Bij Team Esbjerg vierde Polman grote successen. Ze won meerdere prijzen en werd uitgeroepen tot beste speelster van de competitie. In 2019 was ze op haar best en voerde de Arnhemse het Nederlands team ook aan tijdens het WK in Japan. Polman werd er uitgeroepen tot MVP, most valuable player en met Nederland werd zelfs wereldkampioen.
Daarna sukkelde ze twee maal met een slepende knieblessure. Deze maand speelde Polman met Nederland nog op het EK in Noord-Macedonië waar Oranje zesde werd. "Er zijn dingen gebeurd waar we als team van moeten leren", zegt ze over dat toernooi.
Ik hoop heel erg dat mijn lichaam het gaat houden de komende jaren
"Maar ik ben heel blij dat ik weer veel heb kunnen spelen en stukjes van mezelf kon laten zien. Het gaat stapje voor stapje en ik hoop heel erg dat mijn lichaam het gaat houden de komende jaren. Het WK in Nederland in 2025 is mijn allergrootste droom. Laat ik maar een gebedje doen", lacht ze opnieuw.

Ook Van der Vaart gaat naar Roemenië

Polman gaat de komende dagen eerst alleen naar Boekarest. Haar dochtertje Jesslyn komt later. "Natuurlijk zal ze heel snel bij me zijn, maar er moet in het begin natuurlijk een hoop geregeld worden. Maar hoe we het doen, ook met een internationale school en dat soort dingen, we doen het gewoon. Raf zit nu nog met allerlei tv-contracten voor zijn werk, maar uiteindelijk komt de rest van de familie ook naar Roemenië."
Met trots kijkt ze terug op de lange periode in Esbjerg waar ze in 2013 haar eerste contract tekende. "Ik heb een prachtige tijd gehad in Denemarken en heb er in mijn laatste jaren natuurlijk ook minder leuke dingen meegemaakt."

Clausule

"Maar toen ik na het EK Esbjerg weer binnenreed, dacht ik ineens: 'het is genoeg geweest'. Ik ben Nykobing ontzettend dankbaar, want daar heb ik het plezier in handbal weer teruggevonden. Maar ik had ook een clausule, dus iedereen wist dat dit kon gebeuren. Ik ben toe aan een nieuw avontuur en keer terug naar the big stage."

Zie ook: