Sport

Oranje ziet af van OneLove-actie: teleurstelling is groot

De regenboogvlag werd vanmorgen gehesen voor het stadhuis.
De regenboogvlag werd vanmorgen gehesen voor het stadhuis. © Gemeente Arnhem
ARNHEM - Vol trots werd de regenboogvlag maandagmorgen gehesen voor het Arnhemse gemeentehuis. Als steun aan Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk, die een gele kaart boven het hoofd hing vanwege de voorgenomen actie om de OneLove-band op het WK in Qatar te dragen. Korte tijd later zag burgemeester Ahmed Marcouch het 'trieste en teleurstellende' besluit van de FIFA binnenkomen om dat inderdaad met geel te bestraffen, waardoor het Nederlands elftal van de actie afziet.
In de eerste plaats wijst Marcouch met zijn kritiek naar de opstelling en dreigementen van de FIFA. Maar de burgervader had het ook wel 'heel groots en moedig' gevonden als Oranje ervoor had gekozen de gele kaart op de koop toe te nemen. "Daarmee win je misschien niet het voetbalspel, maar wel iets dat verder gaat dan dat."

'Begin van verandering'

Marcouch brengt de Amerikaanse Rosa Parks in herinnering. Die weigerde in 1955 haar plaats in een bus in het voor zwarten gereserveerde deel af te staan toen het deel voor blanke passagiers vol zat. "Die riskeerde ook een boete. Maar dat soort dingen is wel het begin van verandering."
In de ogen van Marcouch gaat dit WK dan ook over meer dan voetbal. "Het gaat ook over alle naties die daar bij elkaar zijn. Daarbij is er veel te doen rondom de mensenrechten in de Arabische en islamitische wereld die daar onder druk staan." Qatar is wat dat betreft in die regio wellicht nog niet eens het slechtste voorbeeld, weet de burgemeester.
Marcouch droeg de OneLove-band maandagmorgen wel.
Marcouch droeg de OneLove-band maandagmorgen wel. © Gemeente Arnhem
Nu er voor het eerst in de geschiedenis een WK in een Arabisch land wordt gespeeld, was dat volgens Marcouch dan ook een uitgelezen kans om onder meer met de OneLove-actie stil te staan bij 'de vrijheid om te zijn wie je bent'. "Juist omdat die niet vanzelfsprekend is."

'Laten zich moeilijk aanspreken'

Het zou naïef zijn om te doen alsof voetbal 'alleen maar een spelletje is'. "Ook hier zie je bijvoorbeeld racistische uitingen rondom voetbalwedstijden, waar we dan ook tegen optreden. Dit was dé kans geweest om dat te doen richting landen die zich vaak moeilijk aan laten spreken", benadrukt Marcouch.
Mensen die door het ontbreken van vrijheid opgesloten worden, zijn nu in de steek gelaten, meent hij. "De discussie of het WK daar wel gehouden had moeten worden, is terecht. Maar je moet ook kijken wat je nu kunt doen."

'Niet gegund door FIFA'

Ondertussen ziet de Arnhemse burgemeester dat er veel wordt gespeculeerd over wat de FIFA bezielt om zich zo op te stellen. "Ik kan alleen maar constateren dat het triest en teleurstellend is. Deze nobele en sportieve actie, wordt ons niet gegund door de FIFA."
De vlag die vanmorgen voor het gemeentehuis werd gehesen, blijft daar wapperen, benadrukt Marcouch. "Juist nu is dat belangrijk."

Statement KNVB

Naast Nederland zien ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken af van de OneLove-actie. De KNVB laat weten dat op 19 september aan de FIFA is gevraagd deze te omarmen.
"Vandaag, uren voor de eerste wedstrijd, is ons vanuit de FIFA officieel duidelijk gemaakt dat de aanvoerder een gele kaart krijgt als hij de OneLove-aanvoerdersband draagt. We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen", schrijft de voetbalbond.

'Nog nooit vertoond'

Een eventuele geldboete zegt de KNVB te hebben willen betalen. "Maar dat de FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen, is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met de FIFA."