Sport

Phillip Cocu had lang last van gemiste penalty op WK

Cocu tijdens Portugal-Nederland op het WK 2006.
Cocu tijdens Portugal-Nederland op het WK 2006. © ANP
ARNHEM - Phillip Cocu speelde 101 interlands voor het Nederlands elftal. Hij speelde in totaal 5 WK's en EK's met Oranje. Een periode waar de huidig Vitesse-trainer met veel plezier op terugkijkt. Nu het WK voor een nieuwe lichting Oranjespelers begint, blikt de voormalig international terug.
"Als ik terugdenk aan de WK's die ik heb gespeeld, dan doe ik dat met veel plezier", vertelt Cocu. "Het zijn prachtige evenementen met de beste spelers en de beste landen." De middenvelder stond tijdens het WK in 1998 en 2006 op het veld. Ook speelde hij drie EK's: in 1996, 2000 en 2004.
Het mooiste toernooi vond Cocu het WK in 1998, in Frankrijk. Nederland had een geweldig team en kon wereldkampioen worden. Maar in de halve finale ging het mis, na een 1-1 gelijkspel verloor Oranje op penalty's. Mede door een gemiste strafschop van Cocu.
"Ik heb het daar persoonlijk heel erg lastig mee gehad destijds. Je trekt jezelf zo'n gemiste strafschop heel erg aan. Anderen spraken er geen kwaad woord over naar mij, maar voor jezelf moest je het wel een plek geven. Daar heb ik wel heel lang last van gehad", geeft de trainer toe.
Inmiddels kijkt de geboren Eindhovenaar iets positiever naar dat WK. "We zaten op een mooie plek in Monaco, we hadden een geweldig team, ik scoorde ook nog twee goals dat WK. Eigenlijk was dat een uitzonderlijk mooi WK."
Cocu geknuffeld door Van der Sar na zijn gemiste strafschop.
Cocu geknuffeld door Van der Sar na zijn gemiste strafschop. © ANP

Memorabele wedstrijd

Als we Cocu vragen naar zijn meest memorabele wedstrijd op een WK, weet hij dat ook meteen. "Dat was tegen Portugal op het WK 2006." Een wedstrijd waarin scheidsrechter Valentin Ivanov 20 gele kaarten en 4 rode kaarten trok. "Daaruit kun je als team ook de les trekken dat je altijd net iets rustiger moet blijven dan je tegenstander op een WK. In die wedstrijd stonden we namelijk op een gegeven moment met een man meer. We zeiden nog tegen elkaar: doe geen gekke dingen. Toch viel er nog een rode kaart. Dat bepaalt soms echt of je nog een ronde verder komt."

'Zonder Messi's moet je het samen doen'

Daarmee geeft Cocu meteen al een tip aan dit Oranje. Hoewel hij er zelf niet meer bij is, gaat de trainer met plezier kijken. "Ik volg het Nederlands elftal op de voet, zeker omdat je jongens kent of ermee gewerkt hebt. En verder zijn er zat mooie wedstrijden om naar uit te kijken."
"Of ik baal dat ik er geen onderdeel meer van ben? "Haha, dat gaat echt niet meer. Die tijd is geweest. Ik heb vijf eindtoernooien mogen spelen, dat was een prachtige ervaring. Ik mag niet klagen."
Hij hoopt dat hij een Oranje ziet dat als team opereert. "Want dat is echt nodig tijdens zo'n toernooi. Kijk maar naar het WK van 2010 en het EK van 2012. We hadden bijna dezelfde selectie, maar op het ene toernooi halen we de finale en op de ander kunnen we ineens niet meer voetballen. Iedereen moet alles in het teken van het team staan. Zonder Messi's in je selectie moet je het toch echt met zijn allen doen."

'Goed dat Berghuis en De Jong erbij zijn'

Tot slot kijkt Cocu nog naar de Gelderse inbreng dit toernooi. Luuk de Jong uit Doetinchem en Steven Berghuis uit Apeldoorn. "Met Luuk heb ik nog gewerkt. Dat is een voorbeeld voor de ploeg. Hij is bereid heel veel werk te verzetten, altijd positief en zet het teambelang voorop. Dat is heel belangrijk. Luuk weet precies wat zijn rol is. "Maar hij kan met zijn individuele kwaliteiten ook het verschil maken, hij is een enorm goede kopper waar wij bij PSV behoorlijk wat tijd aan hebben geschonken."
"En Berghuis is de sierlijke voetballer met een geweldige techniek. Hij kan ook het verschil maken. Het is goed dat zij erbij zijn."