Sport

Kibet en Chepkoech winnen Zevenheuvelenloop, geen records

Rogers Kibet, de verrassende winnaar in Nijmegen
Rogers Kibet, de verrassende winnaar in Nijmegen © Stichting Zevenheuvelenloop
NIJMEGEN - Rogers Kibet heeft de Zevenheuvelenloop op zijn naam geschreven. Over de 15 kilometer deed de 19-jarige Oegandees 42 minuten en 8 seconden. Lokale matador Mike Foppen uit Nijmegen werd achtste in 43.21.
Foppen wilde vandaag genieten, zei hij na afloop. "Ik ben best tevreden met mijn tijd. Dit is nieuw voor mij, het is een andere manier van stuk gaan. En dan liep ik ook nog eens tussen de beste marathonlopers van Nederland, die kneiterhard gingen. Het was ook belangrijk om mezelf te laten zien hier in mijn eigen stad Nijmegen."
Mike Foppen na de finish
Mike Foppen na de finish © Omroep Gelderland
Bij de vrouwen ging de eindzege naar Beatrice Chepkoech uit Kenia in 47.19. "Het was zo koud. En na zeven kilometer werd het zo zwaar", sprak ze.
De parcoursrecords bleven buiten bereik van de winnaars. In 2019 liep de Ethiopische Letesenbet Gidey een wereldrecord op de 15 kilometer in 44 minuten en 19 seconden. Een jaar eerder snelde de Oegandees Joshua Cheptegei naar eveneens een wereldrecord bij de mannen: 41.05.
In totaal liepen 14.373 deelnemers de Zevenheuvelenloop uit.

Zevenheuvelennacht

Ruim 5700 volwassenen en kinderen (zij liepen de Mini Zevenheuvelenloop) deden gisteren mee aan de Zevenheuvelennacht. De winst bij de mannen op de 7 kilometer ging naar Stan Schipperen uit het Noord-Brabantse Dussen. Schipperen verbeterde het parcoursrecord van plaatselijke held Mike Foppen en bracht het op 20 minuten en 23 seconden.
Bij de vrouwen won de Belgische Julie Voet in een tijd van 23.47. Met die tijd werd ze 21e in het totale deelnemersveld. Ook Voet verbeterde het parcoursrecord. De partner van Foppen Julia Samuelsson legde beslag op de tweede plaats in 24.13.De Zweedse heeft patent op die klassering, het was haar derde keer tijdens de Zevenheuvelennacht. Laura Hoogers uit Malden kwam als derde over de streep (25.03).
Aan de jeugdloop deden zaterdag ruim achthonderd kinderen mee. Voor het eerst waren daar ook vijftig leerlingen van de St. Maartenschool in Ubbergen bij, deze school geeft onderwijs aan kinderen met een beperking.

Eerste loop sinds 2019

Het was voor het eerst in drie jaar dat de loop doorging. De edities van 2020 en 2021 vielen door de coronapandemie in het water. Vorig jaar trok de gemeente Nijmegen vier dagen voor de start de stekker eruit.