Sport

Kartkampioen Juste (11) droomt van Formule 1: 'Hij kon eerder karten dan fietsen'

Juste Mulder (11) wil dolgraag in de Formule 1 rijden.
Juste Mulder (11) wil dolgraag in de Formule 1 rijden. © Eigen foto
APELDOORN - Met een tweede wereldtitel op zak sluit Max Verstappen zondag in Abu Dhabi het Formule 1-seizoen af. Hij leeft de droom van veel jonge racers, die op de kartbaan staan te trappelen om in Max' voetsporen te treden. Apeldoorner Juste Mulder (11) timmert al flink aan de weg om 'de nieuwe Max' te worden.
De gelijkenissen zijn er. Scherpe inhaalacties, presteren in de regen en stalen zenuwen leveren Max Verstappen vaak de eindzege op. Dat geldt ook voor Apeldoorner Juste Mulder die, net als Verstappen, op zeer jonge leeftijd een liefde voor de racesport ontwikkelde - met hulp van zijn vader.
Juste was 3 jaar oud (Verstappen 'pas' 4) toen hij voor het eerst in een kart op het circuit reed. Nu, acht jaar later, rijdt zijn vader hem bijna wekelijks naar een kartbaan in binnen- of buitenland.
“Mijn droom is om in de Formule 1 te rijden. Liefst zo vroeg mogelijk”

Formule 1

Niet voor niets: de 11-jarige werd vorig jaar Nederlands kampioen in de Parolin Rocky-klasse. Dit jaar bevestigde hij zijn status als toptalent als beste debutant op het Nederlands kampioenschap Mini Junior TM. Vorig weekend won hij op het kartcircuit in Spa al zijn vier gereden wedstrijden.
“Mijn droom is om in de Formule 1 te rijden. Liefst zo vroeg mogelijk”, zegt Juste, zich bewust van de horden die hij nog moet nemen. Aan zijn inzet ligt het niet: “Op vrijdag ben ik vaak niet op school, omdat ik dan aan het karten ben. Dan train ik voor de race in het weekend. Best vermoeiend, maar wel leuk”.
Juste kon eerder karten dan fietsen
Gerard Mulder
Aan de buis gekluisterd tijdens de races van Max Verstappen zit Juste niet. “Ik kijk alleen de eerste twintig rondes, ofzo. Daarna vind ik het saai worden en doe ik diezelfde race op mijn racesimulator.” Een race-idool heeft hij niet. “Goede inhaalmanoeuvres vindt hij mooier dan de rijders op zich”, weet vader Gerard Mulder.

Talent

“Wij kartten al voordat Max op televisie kwam. Mensen zeggen vaak: je bent zeker gaan karten vanwege Max. Maar dat is niet zo.” Het vuur voor Justes raceliefde is aangewakkerd door zijn vader, die vroeger zelf ook kartte. “Maar ik heb niet zo veel talent als mijn zoon. Juste kon eerder karten dan fietsen.”
Gerard Mulder liet zijn zoon vanaf zijn derde jaar karten
Gerard Mulder liet zijn zoon vanaf zijn derde jaar karten © Eigen foto
Is het haalbaar om net zo groot als Verstappen te worden? Daarover zegt vader beslist: “Alles is haalbaar als je ervoor gaat. Natuurlijk moet het geluk een beetje met je zijn. Sponsoren moeten je weten te vinden. Maar als je er niet voor gaat, weet je zeker dat het niet lukt.”

Regenkoning

Veel ingrediënten zijn er. Juste wist al een aantal grote sponsoren aan zich te binden. Technische ondersteuning is er van iemand die meereist om aan de kart te sleutelen. En talent is er ook: “In de regen rijden is zijn specialiteit. Juste heeft inmiddels de domeinnaam regenkoning.nl omdat meer mensen hem zo gingen noemen.”
Pushen om tot het uiterste te gaan, hoort er volgens Justes vader bij: “Zeker op momenten dat het even tegenzit. Daarvan word je sterker als persoon.” Dat geldt ook voor zijn schoolprestaties. “Een onvoldoende betekent niet rijden. Langs de baan zit hij vaak te leren. Daarover hebben we goede afspraken gemaakt met school.”

Confetti

De plannen voor komend seizoen liggen al klaar: “Juste gaat zijn eerste ritjes in een auto maken. En we gaan wedstrijden in Europa doen. Bij het Nederlands kampioenschap gaan we voor de eerste plek. In de Benelux willen we bij de top drie. We rijden mooi vooraan. Dat gaan we voortzetten.”
Juste is sowieso van plan om te blijven winnen. Al was het alleen maar voor het feestje dat volgt: “Mijn vader maakt altijd een leuke foto met confetti. Daarna gaan we naar McDonald's.”