Sport

Nog geen oranjekoorts: 'We hebben het drukker met Sinterklaas'

feestwinkels merken niets van WK-koorts
feestwinkels merken niets van WK-koorts © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het Nederlands elftal komt maandag voor het eerst in actie op het WK voetbal in Qatar, maar van Oranje-gekte is nog geen sprake. Feestwinkels hebben nog nauwelijks Oranje-artikelen verkocht, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
“We hebben het drukker met Sinterklaas dan met het WK”, aldus feestwinkels in Arnhem en Apeldoorn. "We merken nog helemaal niets van WK-koorts”, zegt Ilona Brouwer van Feestshop Joop Brouwer in Apeldoorn. “Misschien dat de commotie rondom de stadionbouw in Qatar een rol speelt.” Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian bleek dat er mensenrechten zijn geschonden bij de bouw van de stadions en dat er 6.500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. De regering van Quatar spreekt dat tegen. Het zou kunnen dat voetbalfans hierdoor terughoudender zijn in Oranje-feestuitingen, zoals uitbundig versierde straten.
Volgens Brouwer komt er vanzelf meer belangstelling voor het wereldkampioenschap voetbal als Nederland goed presteert. "Als ze de eerste ronde doorkomen, komt het op gang. Dat is altijd zo bij WK's en EK's." Daar sluit Lars Peters van megafeestwinkel Festival Feestartikelen in Doetinchem zich bij aan. "Sinds de eerste trainingsdag van het Nederlands team voor dit WK begint het een beetje te lopen. De mensen zijn er nu minder mee bezig, maar hoe verder het Nederlands team komt, hoe meer het gaat leven.”
'We merken nog helemaal niets van WK-koorts'.

'Toch nog uitpakken met WK'

“Ik merk dat de kroegen in Doetinchem toch nog willen uitpakken. De voorbereidingen zijn nu wel meer last minute dan normaal gesproken bij EK's of WK's waar Nederland van de partij is. Het is allemaal anders dan anders, ook omdat het een WK in het najaar is”, vult Lars Peters aan. Op een zomerse avond met z'n allen in Oranje outfit op een volgepakt plein met grote schermen samen de wedstrijden bekijken, zit er bijvoorbeeld niet in. Maar of het nu winter of zomer is, de Oranjekoorts gaat waarschijnlijk oplopen als het Nederlands team steeds dichterbij de finale komt. En dat zou goed nieuws zijn voor de feestwinkels, want dan zou het zo maar eens snel kunnen gaan met de verkoop van vlaggetjes, sjaaltjes, ballonnen, shirts en andere WK-attributen.

Zie ook: