Sport

'EK is een rollercoaster', handbalster Housheer presteert niet zoals ze verwachtte

Dione Housheer (links) met Estavana Polman, de Gelderse speelsters van de Nederlandse handbalploeg
Dione Housheer (links) met Estavana Polman, de Gelderse speelsters van de Nederlandse handbalploeg © Omroep Gelderland
ARNHEM - Uitschakeling voor de Nederlandse handbalsters lijkt nabij. De kans op een plek in de halve finale van het EK in Noord-Macedonië hangt aan een zijden draadje. Dione Housheer uit Ulft houdt echter hoop: "We willen hoe dan ook winnen van Montenegro."
Zoals dat hoort bij een echte Achterhoekse is Housheer nuchter en vooral realistisch. "De kansen zijn gewoon klein, zo eerlijk moet je zijn. We zijn afhankelijk van anderen en dat is geen ideale situatie." Oranje verloor de afgelopen dagen kansloos van Duitsland en speelde gelijk tegen Spanje. "We hebben het daarom niet meer in eigen hand."+
Zo lijkt het toernooi, waar het finaleweekend in Slovenië wordt gehouden, uit te lopen op een fikse teleurstelling. Onder de nieuwe bondscoach Per Johansson aasden de Nederlandse speelsters op een terugkeer naar de wereldtop na twee mindere toernooien die geen medailles opleverden. In 2019 werden de handbalsters nog wereldkampioen.
Housheer was daar toen ook al bij. Nu dreigt in Skopje voor de topspeelster van het Deense Odense een vroegtijdige aftocht. Veel wedstrijden van dinsdag en woensdag moeten goed vallen en zelf moet Nederland winnen van Montenegro, de huidige nummer twee in de poule achter het oppermachtige Frankrijk.

Lot in handen van Montenegro

Als Montenegro vanavond wint van Spanje, dan hoeft Nederland alleen nog maar woensdag te spelen, is het toernooi daarna voorbij. "Natuurlijk gaan we kijken naar die wedstrijd en weten we dat de uitslag goed moet zijn. Als zij winnen, komen ze op zes punten en kunnen wij ze met drie punten niet meer achterhalen. Maar we willen sowieso onze wedstrijd van woensdag tegen Montenegro winnen, wat er ook gebeurt", roept Housheer strijdbaar.
Zondag werd het 29-29 tegen Spanje, een wedstrijd die eigenlijk gewonnen had moeten worden om de kansen op het finaleweekend nog wat groter te houden. "We hebben de dag erna wel flink gebaald", weet de 23-jarige Housheer. "Die hebben we ook echt gebruikt om het hoofd leeg te maken en goed te reflecteren."

'Ik heb niet gepresteerd wat ik had verwacht'

Ook de geboren Gendringse had dat nodig, zo geeft ze zelf aan - vanuit het hotel dat direct naast de hal ligt - waar morgen dus nog minimaal één keer gespeeld wordt. "Voor mij is dit EK een soort rollercoaster. Ik heb niet gepresteerd wat ik ervan had verwacht. Dat is ook weer heel leerzaam hoor, het gaat allemaal niet vanzelf."

Het hart luchten

"Dat het er niet uitkomt, zorgt voor frustratie. Ik leg mezelf veel druk op", vervolgt Housheer. "Je praat veel met je ploeggenoten over allerlei aspecten. We hebben een hecht team dus je zoekt elkaar op. Je krijgt feedback en hebt het er samen over wat beter moet. Dat gaat uiteraard ook veel over het tactische deel. Over timing en situaties in het veld hoe we moeten staan en wie wat moet doen. Maar het gaat ook over hoe je voelt. Het is prettig en belangrijk om je hart te kunnen luchten."
Het beste luistert Housheer misschien nog wel naar de mensen die dichtbij haar staan. "Ik heb natuurlijk mijn ouders die ik spreek via Facetime en veel vrienden buiten onze bubbel hier. Die zien dingen soms ook weer anders en kennen mij ook het beste. Daarom weten ze vaak ook super goed wat ze tegen mij moeten zeggen."

Duimblessure geen excuus

"Als ik vrij ben, ben ik de Dione op zijn best", lacht ze een beetje. "Ik moet gewoon niet te veel nadenken en vooral mezelf kunnen zijn in het veld. Mijn eigen spel spelen is belangrijk en ik weet dat ik de kwaliteiten heb om dat te laten zien. En als dat dan niet lukt, baal je daar enorm van", vertelt Housheer.
De handbalster, die dit seizoen ook actief is met Odense in de Champions League, is net terug van een duimblessure die haar zes weken aan de kant hield voor het EK. "Maar ik kan weer vangen en gooien. Dat is dus geen excuus voor mijn mindere spel."