Sport

WK voetbal leeft niet: 'We gaan niets versieren'

Dennis Driessen uit Lochem.
Dennis Driessen uit Lochem. © Omroep Gelderland
LEUR - Over een week speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd op het WK in Qatar. Delen van Gelderland kleuren al oranje, maar van veel voetbalfans hoeft het dit jaar niet.
Normaliter is Dennis Driessen de grote gangmaker van de oranjestraat in Lochem. Maar dit jaar blijft de straat kleurloos. "We kunnen als straatje misschien geen statement maken in Qatar. Maar het is een gevoel, dat we met z'n allen dragen."
"Er is natuurlijk veel te doen over het WK. Mensen die daar zijn uitgebuit en in erbarmelijke omstandigheden moeten leven, met z'n vijven in een stapelbed in een kamertje van twee bij twee. En dan nog meer dan zesduizend doden, daar moeten we wel stil blijven staan."
"Normaal ben ik hier de aanjager hier in de straat en niemand heeft gezegd dat ze het wel willen. Geen oranjeperikelen hier, maar we gaan straks wel met z'n allen de kerstlampjes ophangen."
Sommige straten in Gelderland kleuren wel oranje:
Straten in Gelderland kleuren wel of niet oranje

Honderd meter lichtslangen

Dennis van der Hagen uit Hengelo pakt normaal ook flink uit met een groot voetbaltoernooi, maar ditmaal niet. "Ik ga niet voluit versieren vanwege de energiekosten. Ik heb honderd meter lichtslangen. Met pijn in mijn hart. Gewoon jammer, maar ik moet keuzes maken. We balen, want normaal doe je het wel."

Hele dorp oranje

In Hernen denken ze er heel anders over. Het dorp kleurt nu al grotendeels oranje. Bij Feesterij De Toekomst wordt een grote tent gebouwd, waarin de wedstrijden van Oranje worden bekeken. "Deze aantallen passen niet in de kroeg, dus doen we het zo. Ik wil het liefst zeven wedstrijden, maar we hebben er minstens drie. Het leeft hier echt. Kijk alle kanten maar op, de Hernenaren doen hun best om het hele dorp oranje te kleuren."
Ringo Fiselier uit Apeldoorn laat zich ook niet tegenhouden om alles oranje te versieren. "Er zijn een hoop misstanden in Qatar, maar hier ook. Moet je daarvoor alle gezelligheid weg laten halen? Je hoeft niet alles te vergeten, je kunt er wel bij stilstaan. Maar denk aan het voetbal en niet aan politiek."