Sport

'NEC heeft te veel punten laten liggen voor de winterstop'

De spelers van NEC
De spelers van NEC © Broer van den Boom
NIJMEGEN - NEC wilde dit seizoen meedoen om Europees voetbal, maar lange tijd was de degradatiezone dichterbij. Met twee afsluitende overwinningen staat de Nijmeegse club weer in het linkerrijtje, maar reden tot tevredenheid is er zeker niet.
"Het was een redelijk moeizame eerste seizoenshelft", erkent verdediger Bart van Rooij. "Eigenlijk hadden we hoger willen staan. Daarom is het wel fijn dat we deze laatste twee potjes hebben gewonnen."
NEC gaf van de ploegen buiten de traditionele top drie het meeste geld uit aan versterkingen. Met Jasper Cillessen en Oussama Tannane kwamen er spelers naar De Goffert, die vrijwel iedere eredivisionist ook wel had willen halen. Maar het lukte NEC, mede dankzij de investeringen van geldschieter Marcel Boekhoorn.
De populaire Spanjaard Ivan Marquez
De populaire Spanjaard Ivan Marquez © Omroep Gelderland
De start was veelbelovend. Tannane excelleerde en Cillessen pakte meermaals punten voor NEC. Verder viel vooral Ivan Marquez op als rots in de branding achterin. De Spanjaard scoorde ook enkele belangrijke treffers.

Te weinig zeges

Maar scoren bleek al snel een probleem bij NEC. Daarom werd er ook nauwelijks gewonnen. Tien duels bleef de ploeg zonder zege. En veel van de acht gelijke spelen waren onnodig. NEC had een punt of zes meer kunnen en moeten hebben. "Dat is zeker zo, maar aan de andere kant zijn er maar twee ploegen die minder hebben verloren dan wij", weet trainer Rogier Meijer. "We zijn lastig te kloppen, dat bleek ook uit die reeks gelijke spelen."
Nany Dimata scoorde pas twee keer
Nany Dimata scoorde pas twee keer © Broer van den Boom
Het scorend vermogen van de ploeg viel zwaar tegen. Nany Dimata moest de verlosser worden in de spits, maar hij heeft het voorlopig heel lastig en ligt niet goed bij het publiek in De Goffert. De Belgische spits maakte tegen RKC uit een strafschop pas zijn tweede seizoenstreffer. De andere spits, Pedro Marques, miste in de eerste wedstrijden veel opgelegde kansen. Als invaller maakte hij er wel drie, waarvan twee zondag tegen een al uitgeblust RKC.

Diepte en snelheid

In de voorhoede ligt het grootste manco en daar wil NEC ook op zoek naar versterking. Dat meldde zelfs Marcel Boekhoorn op de supportersavond vorige week. "We missen diepte en snelheid", was zijn analyse. De rest van de selectie zit vrij evenwichtig in elkaar. De vraag is dan ook of NEC er wel het optimale rendement uit heeft weten te halen. Want het gat met de ploegen, die voorlopig strijden om de play-off-plekken, is al opgelopen tot zeven punten.

Inhaalrace

Een voordeel van de vroege winterstop is dat er volgend jaar nog twintig wedstrijden zijn om een inhaalrace in te zetten. Met de juiste versterkingen uit het netwerk van de nieuwe technisch directeur Carlos Aalbers kan er een nieuwe start worden gemaakt en is de doelstelling van Europees voetbal zeker nog mogelijk.
Zo kijken ze bij NEC terug op de eerste veertien wedstrijden:
NEC voldeed niet aan de verwachtingen