Sport

Cocu staat bij Vitesse voor monsterklus in winterstop

Phillip Cocu staat voor een monsterklus.
Phillip Cocu staat voor een monsterklus. © BSRAgency/Orange Pictures
ARNHEM - Met een dertiende plaats sluit Vitesse de eerste seizoenshelft af. Geen hosanna, geen Europees voetbal, wel veel nederlagen. Vitesse-trainer Phillip Cocu staat voor een monsterklus in de winterstop.
Onrust is het grote woord bij Vitesse dit seizoen. En bij een voetbalclub zorgt dat altijd voor problemen op het veld. De onrust bij Vitesse begon al voorafgaand aan het seizoen, doordat de club te koop werd gezet. Vitesse zat lange tijd in financiële onzekerheid en kon het vertrek van bepalende spelers niet opvangen.
Pas in de slotweek van de transfermarkt kon nog wat gehuurd worden, maar hoewel Bartosz Bialek, Kacper Kozlowski en Gabriel Vidovic onmiskenbaar talenten zijn en wat toevoegen aan het team, kunnen zij Vitesse nu nog niet dragen. Dat zorgde voor een valse start in de eredivisie.

Trainerswissel

Met die nieuwe spelers moest voormalig trainer Thomas Letsch gaan bouwen aan betere resultaten, maar de Duitser vertrok naar VFL Bochum. Het volgende punt van onrust ontstond. Er kwam een trainerswissel. Phillip Cocu kwam naar Arnhem. Een grote naam en een man met voetbalverstand.
Alleen zat die trainer opgescheept met een selectie die was afgesteld op de wensen van Thomas Letsch. Cocu wil meer initiatief nemen in het spel, compacter spelen en het liefst naar 4-3-3 overstappen. Hij moest zijn ideeën in korte tijd proberen af te stemmen op een spelersgroep die al twee jaar lang het idee van Letsch aanhing. Dat is natuurlijk niet te doen.

Kwaliteit tekort

Daarnaast kreeg Cocu een selectie voor zich die in elke linie kwaliteit tekort komt. Na meerdere blessures van keepers, staat nu Daan Reiziger op doel. Een jonge keeper, (nog) geen puntenpakker zoals Heerenveen of FC Twente die bijvoorbeeld wel heeft.
Achterin is het bij Vitesse bedroevend gesteld. Carlens Arcus en Ferro blijken absolute miskopen, zij stellen (bijna) elke wedstrijd teleur. Op rechts heeft Cocu alleen Romaric Yapi achter de hand, maar die kan vooral hard rennen, voetballen wordt lastiger. Melle Meulensteen, Maxi Wittek en Enzo Cornelisse presteren op dit moment niet zoals ze kunnen.
Op het middenveld heeft Vitesse met Matus Bero en Tronstad wel kwaliteit. Maar de twee kunnen Vitesse nog niet echt bij de hand nemen. Een echte leider ontbreekt in het elftal van Vitesse. Kozlowski en Vidovic kunnen goed voetballen, maar het zijn talenten en dus grillig. "En die jonge spelers hebben ups en downs, die presteren niet elke week constant, dat weet ik nog van toen ik zo oud was", vertelt Matus Bero. De Slowaak wil en moet met zijn ervaring een voortrekkersrol nemen in het helpen van de jonge jongens.
Matus Bero moet de jonge talenten gaan helpen.
Matus Bero moet de jonge talenten gaan helpen. © BSRAgency/Orange Pictures
En voorin komt Vitesse doelpunten tekort. Bialek presteert nog redelijk, maar Thomas Buitink, Mohamed Sankoh en Baden Frederiksen laten veel te weinig zien. Zij maken niet de doelpunten die Loïs Openda vorig seizoen zo makkelijk maakte voor de club.

KNVB speelt grote rol

Versterking is nodig. Cocu kan die spelers uit zijn eigen netwerk halen. En ook zijn zaakwaarnemer Rob Jansen is een gelouterd spelersmakelaar. Maar voor de financiën om spelers te halen is wel goedkeuring van de KNVB nodig voor de overname van Vitesse door The Common Group.
"Ja, dan kan ik samen met de technisch directeur de selectie wat meer afstemmen op de manier van spelen. Maar we weten nog niks. Vanuit de KNVB wordt niet gecommuniceerd. Ik hoop dat het niet te lang meer gaat duren, want dan wordt voor ons de tijd korter om daaraan te werken", zegt Phillip Cocu na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

'Belangrijke periode'

Maar duidelijk is wel dat de trainer een visie heeft waar hij met Vitesse heen wil en hoe hij wil spelen. Cocu zit ook boordevol kennis. Maar ondanks dat staat de Arnhemse club nog wel op een 13e plaats, op twee punten afstand van de nacompetitieplekken. Degradatievoetbal lonkt dus.
"We moeten aan bepaalde dingen blijven werken. We moeten het systeem dat ik voor ogen heb goed blijven uitvoeren. Dan kun je constanter presteren, maar dat wordt een grote uitdaging", stelt de trainer. "Tijdens de winterbreak zijn we een langere tijd samen, dat wordt een belangrijke periode."