Sport
Evenementen in zwaar weer, bijna geen sponsor meer te krijgen

Organisatoren van (sport)evenementen zitten in zwaar weer. Door tegenvallende deelnemersaantallen komen er minder inkomsten binnen en sponsoren staan niet meer in de rij. Dat laten onder meer de Posbankloop en de Rode Kruis Bloesemtocht weten. Sommige organisatoren van evenementen zien de noodzaak een greep uit de reserves te doen. Hoe erg zijn de problemen bij evenementen, die soms al jaren worden gehouden?
Prijzen stijgen, regelgeving breidt zich uit, de kosten om een evenement te organiseren rijzen de pan uit. Dan hoop je die af te dekken met extra sponsoren. Maar hoe kom je daaraan in deze onzekere en dure tijden? Een rondje langs de velden.
'Het is puzzelen'
De Ronde van de Achterhoek is de allerlaatste grote wielerronde van Gelderland. "Wij hebben als wielerronde gelukkig veel vaste sponsoren. De animo wordt wel minder", vertelt organisator Gerard van Balveren. "Nieuwe sponsoren zijn moeilijk te vinden, het is geen kwestie van even bellen of een mailtje sturen: je moet echt graven in je netwerk."
Wij redden het nog, maar het is wel puzzelen.
"Maar zelfs dan: meer sponsors zijn er eigenlijk niet. We hebben dus steeds meer hulp van de overheid nodig, want ondertussen stijgen onze kosten maar door. Neem alleen al de verkeersregelaars: die moeten gecertificeerd zijn. Vrijwilligers met een hesje aan, dat mag niet meer. De kleine middenstand heeft het moeilijk en daardoor verdwijnen er steeds meer lokale sponsoren. Ze geven ook aan dat ze het al zo lang gedaan hebben, maar nu geen budget meer hebben. Wij redden het nog, maar het is wel puzzelen."
'Bedrijven hebben nu andere prioriteiten'
Bij de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen zijn ze op dit moment alweer druk bezig met de organisatie voor volgend voorjaar. "Alles heeft met alles te maken. De kosten om een evenement te organiseren stijgen enorm", zegt Ameliek Brinkhoff. "Het piept en het kraakt. We zijn een goede doelen organisatie dus we willen wel geld overhouden anders heeft het geen zin."
Nu moet je ook kijken naar sponsoren die minder binding hebben met je evenement.
"Sponsoren zijn moeilijk te vinden, bedrijven hebben nu andere prioriteiten dan naamsbekendheid", aldus Brinkhoff. Ze doelt daarmee op stijgende kosten, zoals de energierekening. "Ook wordt het steeds commerciëler. Vroeger kon je kiezen uit ideologische sponsoren, nu moet je ook kijken naar sponsoren die minder binding hebben met je evenement, die het meer om naamsbekendheid doen. Het wordt dus steeds lastiger, we moeten knopen doorhakken."
'Dit jaar kunnen we het nog redden'
Theo van Maanen weet wat het organiseren van een hardloopevenement betekent. Hij is onder meer betrokken bij de Posbankloop. "In zijn algemeenheid loopt de aandacht van sponsoren wel terug. We hebben al minder deelnemers sinds corona en daardoor minder inkomsten."
Als dit nog twee jaar doorgaat redden we het niet.
"En de andere inkomstenbron, de sponsorgelden, dat is lastig in deze tijd. Het loopt heel traag. Vooral de lokale middenstand is aan het bezuinigen. Bedrijven zijn terughoudend in deze tijd. We doen er echt alles aan om de kosten te beperken: kan er een tent minder, kunnen we minder toiletten huren. Dat scheelt zo weer enkele honderden euro's. Dit jaar hebben we het kunnen redden. We hebben nog wat reserves, maar als dit nog twee jaar doorgaat redden we het niet met de Posbankloop."
'Maak een serieus plan'
Volgens sportdeskundige Bas van Rossum van de Hogeschool Arnhem Nijmegen zie je over de hele breedte van de sport dat de inkomsten teruglopen. Niet alleen bij evenementen, maar ook bij sportverenigingen. "En alle kosten stijgen, ook die voor de verwarming voor de kantine of de kleedkamers. Het is dus een zaak om serieus met een plan en visie sponsoring aan te pakken met je club."
Hij zegt dat clubs en evenementen goed moeten kijken naar wie ze benaderen. "Momenteel doen bouwmarkten het goed. Ook drogisterijen, kledingwinkels en schoenwinkels willen nog wel eens een sponsorcontract tekenen. En zorg dan dat dat gelijk een contract voor meerdere jaren is, zo houd je continuïteit."