Sport

Cocu kijkt uit naar groen licht KNVB

Phillip Cocu na de training vrijdag.
Phillip Cocu na de training vrijdag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse-trainer Phillip Cocu is nu bijna twee maanden aan de slag bij de Arnhemse club. In die tijd waren er pieken toen werd gewonnen van Cambuur en Emmen en met een punt bij Ajax. Maar er waren ook dalen. Diepe dalen met de uitschakeling in de beker tegen Kozakken Boys en de 0-4 thuisnederlaag tegen Sparta. De trainer kijkt dan ook met gemixte gevoelens terug op zijn eerste werkmaanden. En hij hoopt op snel groen licht van de KNVB wat betreft de overname.
Zijn meest recente gevoel is positief. Cocu zag afgelopen woensdag een team dat de taken perfect uitvoerde in de Johan Cruijff Arena toen er een punt werd gepakt bij Ajax (2-2). "Dat heeft ook voor een positief gevoel gezorgd in het team. Het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het team. Dit moet een belangrijke stap zijn in de goede richting, maar we moeten het nu in alle wedstrijden laten zien. Niet maar af en toe. Ik hoop dan ook dat we dit goede gevoel mee kunnen nemen naar zondag, als er een belangrijke wedstrijd wacht tegen Go Ahead Eagles."
Die wedstrijd gaat min of meer bepalen met welk gevoel Vitesse de winterstop in kan. De Arnhemmers presteren, mede door een trainerswissel en overnameperikelen, helemaal niet op het niveau dat ze wensen. Op een 15e plaats nu dreigt zelfs degradatie. Toch ziet Cocu een Vitesse dat groeit. "We hebben de laatste tijd hard gewerkt aan een speelwijze. Daar gaat veel tijd in zitten en we moeten veel herhalen. Soms hebben we topdagen en soms minder goede dagen."
De resultaten zijn dan ook wisselend. "Dat geeft ook gemixte gevoelens. We werken wel heer hard om de punten binnen te halen en ik zie in de wedstrijden steeds meer terug van hetgeen waar we op de training veel aandacht aan besteden. We hebben tegen Ajax ook gezien dat we steeds beter in staat zijn om de bal vast te houden en vanuit daar wat te creëren. maar we zijn er nog lang niet. We moeten dit doorzetten, ook als we weer beginnen na de winterbreak."

Belangrijke winterbreak

En die winterbreak wordt een enorm belangrijke voor Vitesse. Door het WK is er nu een lange winterstop. In die winterstop wil Vitesse zich versterken, zodat Cocu zijn selectie ook eindelijk kan inrichten op zijn manier van spelen. Dat kon door zijn latere moment van instappen nog niet. Maar dan moet er wel geld beschikbaar zijn voor nieuwe spelers. Het belangrijkste is dat de KNVB toestemming gaat geven voor de overname van The Common Group, zodat het geld ook beschikbaar komt in Arnhem.
"Het is afwachten wat er kan en mag. Het is natuurlijk een moeilijke situatie, frustrerend soms omdat iedereen binnen de club werkt om een maximale bijdrage te kunnen leveren. En je wil graag ook vooruit kijken naar de winter en de zomer. Om te weten wat de mogelijkheden zijn, moeten we wachten op de juiste berichten", stelt de trainer.

Nieuwe start

De voormalig voetballer van Barcelona kijkt dan ook uit naar het groene licht, zodat hij in januari eigenlijk aan een nieuwe start kan werken. Want hoewel hij dat niet uitspreekt, zal hij het ongetwijfeld wel zo zien. Zondag wacht nog één wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en dan begint na het WK het seizoen eigenlijk pas echt voor Vitesse.