Sport

Pindakaas, snoep en hagelslag zijn met Housheer mee naar EK handbal

Dione Housheer legt aan voor een schot tegen Roemenië
Dione Housheer legt aan voor een schot tegen Roemenië © Orange Pictures
ARNHEM - Ze stond te stralen tijdens het volkslied en pakte haar ploeggenoten nog eens extra stevig beet. Uitkomen voor je eigen land op een groot toernooi blijft altijd speciaal voor een topsporter. Ook voor Dione Housheer uit Ulft: "Ik waardeer heel erg dat ik daar mag staan."
De Nederlandse handbalvrouwen doen het vooralsnog goed op het EK in het Noord-Macedonische Skopje. Roemenië en het gastland werden alvast verslagen waardoor Oranje zich plaatste voor de zogeheten main round. Vanavond speelt de ploeg, met ook Estavana Polman uit Arnhem, tegen Olympisch kampioen Frankrijk. Een echte kraker die belangrijk is omdat de teams alle punten meenemen naar de volgende ronde.
In twee poules van zes komen volgende week dan uiteindelijk vier landen bovendrijven die in de halve finales gaan spelen voor de medailles. Op de Spelen van Tokio vorig jaar augustus ging Nederland kansloos onderuit tegen Frankrijk waardoor het direct naar huis kon.

Pittig duel met Frankrijk

"Natuurlijk wordt daar in deze dagen over gesproken", zegt Housheer vanuit het hotel in Skopje. "Wij zijn wel extra gemotiveerd om iets recht te zetten. We zullen het vanavond anders moeten doen. Frankrijk speelt heel fysiek, het gaat er af en toe hard aan toen. Ik verwacht dus wel een pittig duel", lacht de Achterhoekse.
De laatste twee toernooien stelde Oranje teleur omdat het niet kon strijden om de medailles. In 2019 werd Nederland nog wereldkampioen, een unieke en nooit verwachte prestatie. Maar de speelsters leggen de lat altijd hoog en willen weer terug naar de mondiale top.

Duimblessure

Ook Housheer gaat altijd voor het hoogste. Bij het Deense Odense is ze in korte tijd uitgegroeid tot een bepalende speelster. Ook bij Oranje groeit haar status. "Als ik mezelf vergelijk met het EK van twee jaar geleden ben ik wel echt gegroeid. Ik heb bij de club een leidende rol en die neem je dan ook mee naar dit team. Er wordt wat meer verwacht en dat leg ik mezelf ook op. Zo'n type speelster ben ik ook wel in combinatie met de creatieve dingen in het veld erbij komen."
"Ik vind het leuk om een grote rol te hebben in het team en jonge speelsters te helpen. Dat zit ook wel in mijn karakter. Ik ben wel een leiderstype, met een sterke eigen mening. Als ik iets vind, uit ik dat ook. Ik heb nu al wat toernooien meegemaakt en je krijgt ook steeds meer aandacht en interviews. Als je dan de waardering leest, is dat toch leuk. Al ben ik daar wel veel minder mee bezig. Als die aandacht er niet is, is het ook goed."

'Ik laat nog niet zien wat ik kan'

Een duimblessure blokkeerde bijna haar deelname aan het EK, maar ze was net op tijd speelklaar. Daarnaast verkeert haar positiegenoot Laura van der Heijden in een uitstekende vorm. "Ik laat nog niet zien wat ik kan en moet zorgen dat ik voor mezelf de rust bewaar. Het kan alleen maar beter vind ik."
Housheer geniet zichtbaar. Tijdens het volkslied in het duel met Noord-Macedonië verscheen een brede lach op haar gezicht. Het leek zelfs een beetje alsof ze het niet kon geloven, hoewel de geboren Gendringse inmiddels al een aantal jaren meeloopt bij de A-ploeg.
"Het is gewoon een mooi momentje als je daar staat", verklaart de rechteropbouw speelster haar vreugde. "Ik waardeer dat ik onderdeel mag zijn van de nationale ploeg en dan gaat er wel wat door je heen tijdens dat minuutje. Elke interland geeft dat een speciaal gevoel. Het maakt me trots dat ik het shirt van Nederland mag dragen."

Goede koffie in Skopje

Rondom het hotel (dat naast de hal ligt) is er weinig te beleven, maar de focus ligt natuurlijk ook volledig op het handbal. "Af en toe doen we gezellig een goed koffietentje hier vlakbij. Dat vinden we heel belangrijk", lacht Housheer. "In het hotel is de koffie namelijk helemaal niet lekker en je bent er dan ook even uit met wat frisse lucht."
Housheer is het wel gewend ver van huis te zijn. Op de tribunes in Skopje zitten enkele Nederlanders. Haar ouders zijn er nog niet. "Ik kan heel goed op mezelf zijn, maar natuurlijk is het leuk als je familie er is. Zij moeten ook gewoon werken, maar waarschijnlijk komen ze snel deze kant op. Mijn broertje had gezegd dat hij sowieso bij de halve finales in Ljublijana zou zijn. Daar hou ik hem aan als we die halen. Ik weet dat ook zij er veel voor laten en dat ze altijd achter me staan."

Zak snoep van de Kruidvat

"Wij vermaken ons altijd prima met het team. Vaak zitten we met veel meiden bij elkaar. Dan ligt er ook van alles op tafel", schetst Housheer. "We nemen altijd wel dingen van huis mee die ze hier niet hebben. Zoals smeerkaas, hagelslag, noten en crackers. En er ging ook een grote zak snoep rond van de Kruidvat. De wifi is helaas op veel plekken slecht en het eten is in dit soort landen vrij standaard met veel van hetzelfde, maar dat zijn ook wel weer bijzaken."
Vanavond (20.30 uur) houden de speelsters van Oranje zich weer bezig met de hoofdzaak. Na de wedstrijd tegen Frankrijk wordt de eindstand in de poule opgemaakt. Nederland speelt vrijdag zijn eerste wedstrijd in de volgende ronde. Het is alleen nog de vraag met hoeveel punten dat gebeurt.