Sport

Miljardair Boekhoorn zet gemeente onder druk: 'De stad mag ook iets terug doen voor NEC'

Marcel Boekhoorn tijdens de supportersavond.
Marcel Boekhoorn tijdens de supportersavond. © Broer van den Boom
NIJMEGEN - Marcel Boekhoorn wil met NEC omhoog en het liefst zo snel mogelijk. Daarvoor is een nieuw stadion noodzakelijk, maar de ondernemer ergert zich echter steeds meer aan de politiek. Omroep Gelderland sprak exclusief met de miljardair uit Bennekom die na de supportersavond duidelijk was. "Het kan niet zo zijn dat ik de enige ben die deze club blijft dragen."
Met die woorden doet Boekhoorn vooral een beroep op de gemeente Nijmegen. NEC heeft dringend behoefte aan uitbreiding van De Goffert, vinden ze bij de eredivisieclub. Om door te groeien naar een hoger niveau is een verbouwing noodzakelijk, zo vertelden de kopstukken van de Nijmeegse club nog maar eens tijdens een druk bezochte avond waar fans ook vragen mochten stellen.

'NEC kan niet groeien'

De Goffert, dat iedere thuiswedstrijd met 12.000 mensen uitverkocht is, mikt op een nieuw stadion met 16.000 zitplaatsen. Mogelijk in combinatie met appartementen. "Nu gaat er meer geld uit dan er binnenkomt. In dit stadion kunnen wij niet groeien", vertelde directeur Wilco van Schaik. Het ambitieuze NEC wil structureel meespelen bij de beste negen clubs in de eredivisie en mikt op een begroting van rond de 18 miljoen euro.
Aan tafel zaten dinsdagavond speler Lasse Schöne, trainer Rogier Meijer, directeur Wilco van Schaik en Marcel Boekhoorn. Waar Van Schaik de fans liet horen dat NEC 'goed aan tafel zit' bij de gemeente, was Boekhoorn veel kritischer. Hij vindt dat de politiek meer moet doen om de Nijmeegse club te helpen. Nu betaalt NEC huur aan de gemeente, maar het doel is het stadion in eigen beheer te krijgen en rigoureus te renoveren.

Moedeloos van de gemeente Nijmegen

"Ze doen echt wel hun best en ik zie de burgemeester en wethouders hier op de tribune, maar alles gaat zo stroperig", liet Boekhoorn weten. "Ik word daar moedeloos van want ik houd van snel beslissen. Wat ze moeten doen? Het stadion voor het symbolische bedrag van één euro overdragen natuurlijk. Maar de gemeente wil er acht miljoen voor. Ik vind dat ongelooflijk."
Boekhoorn (rechts) tijdens de supportersavond van NEC
Boekhoorn (rechts) tijdens de supportersavond van NEC © Omroep Gelderland

Boekhoorn blijft helpen

De ondernemer uit Bennekom, die onder meer eigenaar is van Ouwehands dierenpark in Rhenen, schonk NEC naar verluidt al meer dan 20 miljoen euro. En het einde lijkt nog niet in zicht, want Boekhoorn zal zijn club ook in de winterstop weer helpen met het financieren van één of twee nieuwe spelers. "Die kans is heel groot. We missen diepte en snelheid", vindt de geldschieter.

'Wij dienen als NEC de hele gemeenschap'

In de terugkoop van het stadion is zijn rol veel kleiner. Maar als NEC De Goffert in eigen handen krijgt, zal Boekhoorn ook daar de kar trekken. "Alleen kan het niet zo zijn dat ik de enige ben die de club op zijn nek neemt', waarschuwt hij ook. "Ik doe iets voor de stad, dan mag de stad ook iets terug doen voor de gemeenschap en voor NEC. We dienen met NEC de hele gemeenschap. We vermaken een heel groot publiek en doen daarmee iets goeds voor Nijmegen."
"Waarom het zo langzaam gaat allemaal? Omdat de gemeente te maken heeft met allerlei dramatische regelgeving vanuit Brussel. Daardoor kunnen ze bepaalde afboekingen niet doen. Daar moeten ze met de raad doorheen zien te komen en het schijnt dat dat moeilijk is."

Sterfbed van vader

Op het sterfbed van zijn vader beloofde Boekhoorn dat hij NEC nooit in de steek zou laten. "Mijn vader is 75 jaar supporter geweest. Hij vroeg mij voor deze club te zorgen en dat heb ik tot nu toe meer dan naar behoren gedaan. Of ik zou kunnen stoppen met helpen als de gemeente te lang wacht? Daar geef ik even geen antwoord op", was Boekhoorn ineens ook voorzichtig.

Naar NEC kijken in de Librije

Voorlopig mag NEC hem nog steeds dankbaar zijn. "Ik hou van deze club. Dat zit heel diep. Eigenlijk hoor ik bij jullie in de zaal te zitten, want ik ben supporter. Ik zit iedere wedstrijd op het puntje van mijn stoel. Vrijdag had ik een etentje in de Librije in Zwolle en kon ik niet kijken. Maar ik kon het niet laten om toch steeds te kijken op mijn telefoon naar de tussenstand. Tot irritatie van anderen", lachte Boekhoorn richting de zaal. "Ik ben blij dat er weer eens gewonnen werd. Dat werd ook tijd."
Zo blijft de zakenman uit Bennekom de druk erop houden. Hij verlangt altijd dat het beter gaat. "Ik vind dat we te weinig punten halen voor het materiaal dat we hebben. Maar het voetbal vind ik wel beter dan vorig seizoen. Alleen wil ik ook wel eens weer wat leuks beleven. Ik wil naar Hamburg, Parijs en Milaan. NEC moet weer Europees voetbal spelen en structureel in het linkerrijtje meedoen."
Boekhoorn aan tafel met Lasse Schöne en Rogier Meijer.
Boekhoorn aan tafel met Lasse Schöne en Rogier Meijer. © Broer van den Boom
"Ik zie AZ als ons voorbeeld. Zij hebben de beste jeugdopleiding vind ik. Daarom hebben we de beste scout er ook weggetrokken", doelt een lachende Boekhoorn op de terugkeer van Carlos Aalbers als technisch directeur bij NEC. "Hij heeft hier een perfecte rol vervuld en beschikt over een enorm internationaal netwerk. Ik verwacht dat hij dat bij ons wat in werking gaat stellen. Bovendien is Carlos een heel fijn mens."

'Iedere dag is een feestje'

Boekhoorn (63) vertelde in De Goffert, na afloop van de officiële bijeenkomst, ook over zijn eigen leven. De geboren Nijmegenaar, goed voor het leiden van meer dan veertig ondernemingen, liet weten met volle teugen te genieten van zijn rijkdom. "Iedere dag is een feestje. Als ik 's ochtends wakker word, knijp ik in mijn arm en zeg ik jongens, ongelofelijk wat er allemaal gebeurt. Ik heb een heel bijzonder leven en daar geniet ik iedere dag van."
"Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad. Ik ben gezond, heb een leuke vriendin, een geweldige familie en leuke vrienden. Mijn leven is exotisch want ik kan reizen en houd van avontuur. Iedere dag gebeurt er wel weer iets bijzonders", lacht Boekhoorn terwijl sommige supporters proberen dichterbij te komen en een praatje met hem willen maken.

Vijf koala's naar Ouwehands

"Maar niks gaat vanzelf", weet hij ook. "Ik werk inderdaad dag en nacht, maar ben gelukkig gezegend met genoeg energie. Daardoor ben ik in staat geweest te realiseren wat ik nu heb. Met het dierenpark gaat het uitstekend. Binnenkort komen er vijf koala's naar Rhenen. Daar ben ik speciaal voor naar Australië geweest. In januari gaan we een verblijf bouwen en dat moet eind volgend jaar klaar zijn. Uniek voor Nederland."