Sport

'Voel je klote(n)' zegt Stan, die gelukkig op tijd naar het ziekenhuis ging

Stan (voorop) met zijn vrienden langs de Waal.
Stan (voorop) met zijn vrienden langs de Waal. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een voetbal vól in zijn balzak tijdens een voetbalwedstrijd. Dat doet pijn. Maar het deed bij Stan van der Meulen (26) uit Nijmegen zóveel pijn, dat hij naar het ziekenhuis ging. Hij bleek teelbalkanker te hebben. Inmiddels is hij genezen, maar wil hij dat elke man zich bewust wordt van deze vorm van kanker. "Voel je kloten!", zegt hij dan ook.
Om mensen wat meer bewust te maken van teelbalkanker loopt Stan met 10 vrienden de over twee weken de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Tijdens die loop lopen ze met speciale shirts en zamelen ze geld in voor kankeronderzoek. Dit alles na een voetbalwedstrijd eerder dit jaar.
Stan kijkt nuchter terug op dat moment. "Ik kreeg een bal in mijn ballen en had heel veel pijn. Ik ging naar het ziekenhuis en daar kwamen ze al snel met deze diagnose. Het was een rare en onwerkelijke situatie. Ik belandde vervolgens in een rollercoaster en ben binnen 48 uur geopereerd. Dat ging goed. Daarna begon alles pas een beetje in te dalen en kwamen er heel veel vrienden over de vloer."

'Ik gun het niemand'

Stan kon natuurlijk een tijd niet sporten. Maar toen hij in de zomer weer begon hard te lopen dacht hij na over de Zevenheuvelenloop, en om daar een goed doel aan te koppelen. "Het is toch heel nice dat we iets moois kunnen betekenen, en ik heb de dag na de wedstrijd ook weer een scan in het ziekenhuis. Daardoor kwam ik ook op het idee om de wedstrijd met vrienden te lopen en aandacht te vragen voor teelbalkanker. Ik hoop dat mensen meer stilstaan bij deze vorm van kanker. Wat ik heb doorgemaakt ging uiteindelijk goed, maar het was niet heel leuk. Ik gun dit niemand", zegt Stan.
Stan en vrienden vragen aandacht voor teelbalkanker tijdens de komende Zevenheuvelenloop

Vrienden snel bij elkaar

Uiteindelijk trainen 11 vrienden nu voor de Zevenheuvelenloop. "Die groep kwam snel bij elkaar. De trainingen gaan wisselend haha. Iedereen stijgt wel boven zichzelf uit, maar dat zegt nog niet dat het goed gaat bij iedereen. Maar het is al goed dát we dit doen, dat we er mee bezig zijn is al prachtig", lacht Stan.
Dat ze zo snel bij elkaar kwamen, snapt Cas Geurtzen wel. "In de periode dat Stan de diagnose kreeg kwam het toch allemaal heel dichtbij. We maakten het allemaal mee met hem. Ik stond notabene nog te lachen in het veld toen hij de bal in zijn ballen kreeg, maar daarna kreeg ik door dat het niet helemaal goed ging. Het kan dus iedereen overkomen. Het is goed om zelf ook eens na te gaan of je misschien kanker hebt. Het is dus mooi dat we die actie nu aan het hardlopen koppelen en ik vind het prachtig dat we dit samen gaan doen."