Sport

Polman straalt weer vlak voor EK handbal: 'Druk is lekker toch? Ik omarm het'

Estavana Polman is helemaal klaar voor het EK: "We zijn geen underdog meer"
Estavana Polman is helemaal klaar voor het EK: "We zijn geen underdog meer" © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zonder bondscoach maar met Estavana Polman in het vliegtuig zijn de Nederlandse handbalvrouwen donderdag naar Macedonië gevlogen. Daar begint Oranje zaterdag aan het EK: "We zijn geen outsider meer."
Polman, geboren en getogen in Arnhem, heeft weer plezier in haar sport. Na twee slepende knieblessures en een langdurig conflict bij haar Deense club Esbjerg waar ze aan de kant werd geschoven, is de spelverdeelster weer opgeleefd en blij. Tijdens een dagje Papendal, waar ook de media aanwezig mocht zijn, straalde Polman ouderwets.
"We maken er altijd een feestje van, het is gewoon superleuk om elkaar weer te zien", lacht ze een dag voor het vertrek naar Skopje waar Nederland de eerste drie groepsduels gaat spelen. Haar vaste kamergenoot is al jaren Angela Malestein, ook een sfeermaker in de selectie. "Ze is mijn 'roomy', wij maken er altijd wel wat van."
De internationals spelen in verschillende Europese competities en zien elkaar dus alleen maar rondom grote toernooien. Ter voorbereiding op het EK oefende Oranje tijdens de Golden League tegen drie gerenommeerde handballanden. Nederland won in het Noorse Stavanger alle wedstrijden en liet daarmee zien klaar te zijn voor het echte werk om de prijzen.

Pieken op juiste moment

"Ik voel me helemaal goed. En we hebben drie keer gewonnen, wat wil je nog meer", zegt de 29-jarige Polman. "Dan kun je niet ontevreden of chagrijnig zijn. Ook bij mij komt het er weer aan. Ik heb veel goede minuten gemaakt en ben er helemaal klaar voor. Je moeten pieken op de juiste momenten zeggen ze toch? Nou, laten we dat maar gaan doen dan."

Verrotte knie

Polman, uitgeroepen als beste speelster tijdens het gouden WK in 2019, stond door haar ruzie met de clubleiding van Esbjerg maanden langs de kant. En daarvoor waren er dus twee zware meniscusblessures waardoor ze ook de Olympische Spelen miste in Tokio. "Het was een hele lastige periode en die knie is gewoon een beetje verrot van binnen. "Maar ik voel steeds weer meer vertrouwen in mijn lichaam. Dat is echt lekker."
Donderdagochtend stapten de internationals overigens in het vliegtuig zonder bondscoach Per Johansson. Om naar Noord-Macedonië te reizen is een paspoort nodig dat nog minimaal drie maanden geldig is. Bij de Zweed bleek dat niet het geval, waardoor hij moest achterblijven op de luchthaven van Dortmund.

Oranje verovert status terug

Voor de selectie dus een haperend begin van de reis. Maar dat doet niets af aan de favorietenstatus die Nederland weer een beetje heeft heroverd na twee veel mindere toernooien in 2020 en 2021. Polman: "Ze schreven ons af en we hebben natuurlijk ook moeten verjongen. Maar van een underdog positie is geen sprake meer als je wint van Noorwegen en Denemarken. Dit moeten we blijven volhouden. En waarom zou dat niet kunnen?"
Van Polman is bekend dat ze durft uit te spreken voor het hoogste te willen gaan. Ook nu weer. "Een EK is zwaarder dan een WK, omdat in Europa de beste landen spelen. Maar we gaan voor een gouden medaille, daar doe ik niet moeilijk over. Als we er zelf niet in geloven, dan doet niemand het."
"Alles is duidelijk, de dekking staat goed en we weten welke systemen we willen spelen. Die druk is toch lekker? Ik vind dat je druk in topsport moet omarmen. Daar train je toch ook iedere dag keihard voor? Vanaf nu is de focus gericht op het EK. En natuurlijk wordt dat niet makkelijk, maar ik zie het heel positief in."