Sport

Voetbaltrainer is wangedrag eigen spelers zat en vertrekt

Trainer stapt op vanwege wangedrag eigen spelers
Trainer stapt op vanwege wangedrag eigen spelers © Jörg Struwe via Pixabay
ARNHEM - Onderlinge ruzies, conflicten met tegenstanders, rode kaarten en gestaakte wedstrijden. Voetbaltrainer Marc Bronkhorst maakte het dit seizoen naar eigen zeggen allemaal mee bij de Arnhemse vierdeklasser Arnhemia. Hij is er klaar mee en stapt op.
Bronkhorst vertelde het zijn spelersgroep dinsdagavond. Begin augustus begon hij vol goede moed aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in het amateurvoetbal. "Met een nieuwe groep een frisse start maken, dat was het idee. Maar dat kreeg al snel een andere wending", aldus de coach, die vooraf 'gewaarschuwd' was om bij Arnhemia aan de slag te gaan.

'Nog nooit meegemaakt'

"Het is een aaneenschakeling van conflicten geworden", vat de trainer de afgelopen drie maanden samen. "Na een maand gebeurde er al zoveel in de oefenduels. In zes jaar als assistent bij ESA en VVO heb ik dit niet meegemaakt. Het was een opgave om alles de kop in te drukken."
Wedstrijden werden gestaakt en Bronkhorst schorste al eens twee spelers wegens wangedrag. "Dit alles hoort niet bij normen en waarden, al helemaal niet op een voetbalveld. Individueel zijn het goede gasten. Je voetbalt omdat je het leuk vindt. Als groep verandert er iets, er zit helaas geen verbetering in."
De trainer voerde in september al 'crisisgesprekken' over het gedrag van spelers, maar besloot toen nog verder te gaan.

'Het is droevig, triest'

Afgelopen weekend verloor de Arnhemse zaterdagvierdeklasser - na vijf duels nog puntloos onderaan - met 2-0 van SVHA. "Die wedstrijd was de druppel, in de rust gingen mijn spelers nog verbaal tekeer maar de tweede helft sloeg alles", blikt Bronkhorst terug.
"We kregen drie rode kaarten, eentje voor praten (twee keer geel, red.) en een andere voor een slaande beweging. Dan voel je je zo machteloos als trainer. Het is droevig, triest. Daar hebben we op gehamerd om dat gedrag eruit te krijgen", laat de trainer zijn emotie zien.
"Ik heb zondag daarom bij de voorzitter aangegeven mijn contract in te leveren. Mijn assistent Theo Groeneveld stapt ook op."

'Het heeft met mentaliteit te maken'

Voorzitter Edwin Vonk: "Dit straalt niet goed af op de club." Het raakt hem persoonlijk. "De club gaat mij aan het hart. Ik ben 29 jaar lid van Arnhemia, voetbal er nog, ben sponsor en vrijwilliger. Het is een mooie club", benadrukt hij.
"Het heeft met mentaliteit te maken. We hebben een paar goede voetballers en een paar minder goede. De jongens hebben zelf de groep geformeerd. Ik heb een paar wedstrijden gezien, ik vond het wel meevallen. Afgelopen week met drie keer rood en een keer donkerrood, dat kon natuurlijk niet. Maar dat heb ik van horen zeggen, ik was er niet bij. Maar als mensen zich misdragen, kunnen wij daar als bestuur niet achter staan", stelt de voorzitter.
"Het is een jonge trainer qua ervaring en het liep niet zoals het moest lopen. Maar met een trainer met meer ervaring was het misschien anders gelopen", denkt Vonk. Wat er nu gaat gebeuren, is nog onduidelijk: "We zijn in beraad met het bestuur."

'Snap dat hij opstapt'

Aanvoerder Ali Edan snapt het opstappen van zijn trainer volkomen, al vat hij diens kritiek niet persoonlijk op. "Ik denk niet dat ik me aangesproken moet voelen, maar het is zijn goed recht. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt. Als je naar het totale plaatje kijkt, snap ik dat hij opstapt. Het was een vriendenelftal, maar dat gaat niet samen met presteren. De helft speelt voor hun plezier, de andere helft wil winnen. Twee kampen. De trainer heeft geprobeerd er een kamp van te maken. Dat is niet gelukt."
Edan wijst naar het verloop in de selectie: "We hadden 22 man, toen nog 15. Nu zijn er drie langdurig geschorst en zijn er nog een paar opgestapt. Ik denk dat er nog zeven man overblijven."
De aanvoerder trekt dan ook zijn conclusies: "Zaterdag speel ik misschien nog een wedstrijd, daarna stap ik ook op. Er zijn te weinig spelers die overblijven. Dat heb ik gisteren ook tegen de voorzitter gezegd." Edan, die eerder onder meer bij MASV en Scherpenzeel speelde, hoopt snel over te kunnen stappen naar een andere club. "En anders ga ik bij een club trainen om fit te zijn voor volgend seizoen."