Sport

Laatste dag van Ted van Leeuwen bij NEC: hoe laat hij de club achter?

Ted van Leeuwen met geldschieter Marcel Boekhoorn.
Ted van Leeuwen met geldschieter Marcel Boekhoorn. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ted van Leeuwen beleeft vandaag zijn laatste werkdag bij NEC. Toen hij zijn vertrek aankondigde, leek het erop dat de technisch directeur zijn werk goed had gedaan. Maar dat lijkt inmiddels behoorlijk achterhaald.
Want NEC zinkt langzaam maar zeker richting de degradatiezone. Ted van Leeuwen verkondigde ruim een maand geleden dat zijn werk er wel opzat. "Ik ben niet iemand om op de winkel te passen."
Maar NEC lijkt op een winkel met toch een aantal lege schappen.

Via Boekhoorn

Ted van Leeuwen begon anderhalf jaar geleden bij NEC. Nadat geldschieter Marcel Boekhoorn een gesprek had met Fred Rutten, viel de naam Van Leeuwen als de man die de Nijmeegse club naar een hoger plan moest tillen. NEC speelde op dat moment in de eerste divisie en deed niet meer mee om directe promotie. Het plan van de nieuwe technisch directeur was helder. "Als NEC niet promoveert, zetten we volgend seizoen een eredivisie-selectie neer in de eerste divisie."
Publiekslieveling Ivan Marquez.
Publiekslieveling Ivan Marquez. © Omroep Gelderland
Maar het liep anders, want NEC promoveerde via de play-offs en Van Leeuwen moest inderdaad een eredivisie-selectie samenstellen, maar dan ook echt voor die competitie. Als eerste kwam Lasse Schöne terug naar De Goffert. Bij hem moest het voetbal beginnen, want Van Leeuwen had bij de eerste divisieploeg geconstateerd dat NEC de bal moeizaam in de ploeg kon houden.
De grootste verrassing was Ivan Marquez
Verder oriënteerde hij zich vooral internationaal. Zo kwamen de Denen Magnus Mattsson en Mikkel Duelund naar Nijmegen en haalde hij uit tweede elftallen de spitsen Ali Akman en Pedro Ruiz. De grootste verrassing was Ivan Marquez, de stoere Spaanse verdediger die er direct stond en uitgroeide tot een steunpilaar en publiekslieveling.

Carte blanche

Ondertussen veranderde de nieuwe technisch directeur ook van alles binnen de club. Hij had immers carte blanche gekregen van Boekhoorn om te doen wat hij goed achtte. De faciliteiten die hij aantrof deden hem denken aan de DDR, dus werden de kleedkamer en de gym flink gerenoveerd. En hij haalde ook direct zijn vertrouweling Senöl Kök binnen als hoofdscout. Dat leidde tot het vertrek van Nick Kersten, die eerst die functie had en vervolgens nergens meer bij werd betrokken.
Van Leeuwen werkte vooral met zijn eigen kringetje: Rutten, Kök en een circuit van scouts en zaakwaarnemers. Het leidde tot een selectie die verrassend goed presteerde en als promovendus lange tijd meedeed in het linkerrijtje. Pas op de laatste speeldag greep NEC naast de play-offs om Europees voetbal.
Ted van Leeuwen (links) met Senöl Kök
Ted van Leeuwen (links) met Senöl Kök © Broer van den Boom
Dit seizoen wilde NEC doorpakken en structureel mee gaan doen om Europees voetbal. Marcel Boekhoorn overtuigde Jasper Cillessen in Valencia persoonlijk om terug te keren naar Nijmegen. En met Oussama Tannane werd een spelverdeler binnengehaald die NEC naar een hoger niveau zou moeten leiden. Het zag er veelbelovend uit.

Gokken met Bony

De enige positie die nog moest worden ingevuld was de spits. Vorig seizoen bleek Ruiz te blessuregevoelig en Akman deed aandoenlijk zijn best, maar scoorde toch te weinig. Daarom werd na de winterstop gestunt met het aantrekken van oud-Vitessenaar Wilfried Bony. Het was een gok, want de Ivoriaan had al lang niet meer gevoetbald.
Spits Wilfried Bony.
Spits Wilfried Bony. © Broer van den Boom
Bij zijn eerste invalbeurt maakte hij bij zijn eerste balcontact al direct indruk, maar kort daarna haakte de spits alweer geblesseerd af met een spierblessure. Daarna kwam hij nog één keer als invaller kort in actie, maar een nieuwe spierblessure op de training betekende einde seizoen voor Bony. De gok pakte dus verkeerd uit.

Spitsen die niet scoren

Dit seizoen kwam Pedro Marques als spits, maar die bleek niet het gewenste niveau te hebben. Vervolgens kwam Van Leeuwen met Nany Dimata, die werd gehuurd van Espanyol. Maar de Belg had het lastig en maakte slechts één treffer. En omdat de andere aanvallers ook nauwelijks of niet scoren, wint NEC heel moeizaam en volgde zelfs een reeks van tien duels zonder zege.
Ted van Leeuwen laat NEC uiteindelijk niet echt goed achter. Al verdient de technisch directeur wel de credits voor vorig seizoen, toen NEC als nummer zeven van de eerste divisie zich probleemloos handhaafde in de eredivisie. Veel spelers die hij haalde, werden geen vaste waarde of kwamen niet echt uit de verf.

Geld van Boekhoorn

Marquez is een absolute voltreffer en natuurlijk is het gewaagd en creatief dat NEC Tannane heeft opgepikt uit Turkije. Hij blijkt een echte toegevoegde waarde. Rodrigo Guth deed het vorig seizoen ook uitstekend, maar over dure spelers als Mattsson en Duelund blijven twijfels. Het aantrekken van grote namen als Cillessen en Schöne mag vooral ook op het conto (en het geld) van Marcel Boekhoorn worden geschreven.
Al met al heeft NEC dit seizoen meer geld (van Boekhoorn) geïnvesteerd dan de meeste ploegen op de top drie na, maar voorlopig staat de ploeg op een teleurstellende vijftiende plaats en dreigt zelfs de degradatiezone. Geen moment om het zinkende schip te verlaten. Opvolger Carlos Aalbers mag flink aan de bak. Want Van Leeuwen legde ook niet echt een fundament voor de toekomst.

Weinig contracten verlengd

Hij verlengde nauwelijks contracten, waardoor een aantal talenten mogelijk transfervrij de deur uitlopen. En de manier waarop Edgar Barreto (niet) te horen kreeg dat zijn contract niet meer werd verlengd, verdient geen schoonheidsprijs. Dat werd zelfs nog gecorrigeerd door algemeen directeur Wilco van Schaik, die zich van Ted van Leeuwen niet meer over voetbalzaken mocht uitspreken.
Ted van Leeuwen en trainer Rogier Meijer.
Ted van Leeuwen en trainer Rogier Meijer. © Omroep Gelderland
Tot slot blijft het gedrag van de technisch directeur op zijn zachtst gezegd zonderling. Bij Vitesse kreeg hij ooit de bijnaam Ted Two-Face en dat weten ze bij NEC inmiddels ook. Van Leeuwen bewoog zich vooral in zijn eigen kringetje en had met veel mensen binnen de club geen contact. Dat wilde hij ook niet. Hij sloop op zijn schoenen zonder sokken door De Goffert, vermeed contact met supporters en weigerde structureel interview-verzoeken van regionale en lokale media. Terwijl hij de NOS, ESPN en Voetbal International wel te woord stond.

Geen geslaagde missie

Als de gok met Bony goed had uitgepakt, had NEC vorig seizoen wellicht Europees voetbal gehaald en had de club nu in de subtop gestaan. Dat het met Bony mislukte, valt Van Leeuwen niet helemaal te verwijten. Het was zeer inventief en een fitte Bony was zelfs louter als pinchhitter de oplossing geweest voor NEC.
Het aantrekken van Cillessen, Schöne en Tannane is knap, maar kon alleen dankzij de miljoenen van Boekhoorn. Daarmee is het wel wat makkelijker zaken doen dan met een lege portemonnee. De technisch directeur, aanhanger van de Cruijff-filosofie en liefhebber van verzorgd voetbal, moet toch af en toe pijn aan zijn ogen krijgen van het spel van NEC. Dus op zijn laatste werkdag kan de toch realistische Van Leeuwen geen andere conclusie trekken dat zijn missie niet echt is geslaagd.

Zie ook: