Sport

Aniek van Koot maakt zich op voor het WK: 'Ik heb keihard getraind'

Aniek Koot in actie tijdens de Australian Open, eerder dit jaar.
Aniek Koot in actie tijdens de Australian Open, eerder dit jaar. © ANP
DINXPERLO - Toptennisster Aniek van Koot uit Dinxperlo bereidt zich voor op het WK rolstoeltennis in Oss. Vanaf zondag gaan de allerbeste rolstoeltennissers ter wereld de strijd met elkaar aan en Van Koot wordt, zoals gebruikelijk, gerekend tot de topfavorieten. Haar sport heeft haar de afgelopen twintig jaar al veel gebracht.
Hoewel Van Koot al een karrenvracht aan titels veroverde, heeft ze pas één wereldtitel op haar naam staan. Ze begint als nummer drie van de mondiale ranglijst aan het toernooi in Oss. "Ik heb heel hard getraind en zal er alles aan doen om te winnen", zegt ze strijdbaar.
Ze zag in 1990 het levenslicht met een onvolgroeid rechterbeen. Na een aantal mislukte pogingen om het been te verlengen, koos Van Koot er in 2002 voor - toen ze pas 12 jaar was - haar onderbeen te laten amputeren. Een jaar later boekte ze al haar eerste grote zege in het rolstoeltennis, toen ze aan de zijde van Korie Homan de dubbelspelfinale op het Dutch Open won. Het was een eerste stap naar een eindeloze reeks successen in de sport.

Onderbeen verwijderd

De keuze om twintig jaar geleden haar onderbeen af te zetten was een heftige, erkent Van Koot. Als kind wordt ze tien keer geopereerd aan haar onvolgroeide been, vertelde ze vrijdagavond in De Week van Gelderland (zie video onder). In eerste instantie gebeurt dat in het ziekenhuis in Nijmegen. Pas na meerdere operaties ontdekken de artsen dat Van Koot in het bewuste been geen meniscus of kniebanden heeft. "Het ging allemaal geleidelijk, maar op een gegeven moment moest het been er wel af", vertelt de Dinxperlose, die zich lange tijd kwaad maakte dat de artsen het al die tijd over het hoofd hadden gezien. Het maakte haar onzeker. "Ik waggelde als een eend."
Haar ouders beloofden haar in die jaren dat áls haar onderbeen er af moest, ze haar als troost mee zouden nemen naar Disneyland Parijs. "Maar ik ben nu 32 en ik ben nog nooit in Disneyland geweest", lacht ze. "Ze hebben het niet gedaan, nee, haha."

23 Grand Slam-titels

Tennissen hielp Van Koot om afleiding te zoeken en plezier te vinden. Ze klom door de jaren heen naar de absolute wereldtop en won alle grote toernooien. In totaal staat haar teller al op 23 Grand Slam-titels en vijf medailles op de Paralympische Spelen. "Iets dat je heel leuk vindt en waarin je heel goed kunt worden: dat is ontzettend mooi en het biedt ook perspectief. Tennis zat er al vroeg in bij mij, ik kon alleen niet rennen. Mijn moeder zag ooit een documentaire over rolstoeltennis en Esther Vergeer. Toen ben ik een kijkje gaan nemen, en dat is inmiddels al heel lang geleden", blikt Van Koot terug.
Aniek van Koot in 'De Week van Gelderland'.
Aniek van Koot in 'De Week van Gelderland'. © Omroep Gelderland
Jaloezie richting tennissers zonder fysieke beperking heeft ze nooit gevoeld, zegt Van Koot. Wel was het af en toe lastig te verteren dat de beloning niet evenredig was. In 2013 won Van Koot zowel in het enkelspel als in het dubbelspel de finale van de Australian Open. Het prijzengeld was, zegt ze, omgerekend 0,00002 procent van wat Novak Djokovic, de winnaar bij de mannen in het reguliere tennis, ontving voor zíjn zege in Melbourne. "Als ik mijn heen- en terugreis en de kosten voor het hotel eraf trok, hield ik 500 euro over. Dat typeert wel hoe het was. Gelukkig is dat inmiddels stukken beter geregeld. En ik ben altijd doorgegaan, ik heb ook nooit getennist voor het geld", verzekert Van Koot.

Prothese voor lopen en fietsen

In het dagelijks leven gebruikt ze een prothese om te kunnen lopen. "Het is een soort Robocop-been", lacht ze, waarna ze haar telefoon tevoorschijn tovert. "Mensen moeten 's avonds hun telefoon opladen, maar ik moet mijn been om de twee dagen opladen. Is hij niet opgeladen, dan kan ik alsnog lopen, maar dan à la Kapitein Haak. Kijk: op mijn telefoon heb ik een 'gewone modus', dat is lopen. Wil ik fietsen, dan moet het been in de vrije stand. Als ik dat indruk en nu opsta, dan lig ik meteen op de grond. Dus dat ga ik niet doen. Maar die telefoon moet ik niet kwijtraken, dan wordt het lastig. Dan waggel ik een beetje."
De ITF Wheelchair Tennis Masters 2022, zoals het WK in Oss officieel heet, begint zondag 30 oktober en duurt tot zondag 6 november. Zaterdag 29 oktober weet Aniek van Koot aan wie ze gekoppeld wordt voor haar eerste wedstrijd. Om 18.00 uur wordt de officiële loting verricht. In 2013 schreef ze het toernooi op haar naam, de laatste drie edities werden gewonnen door Diede de Groot.
Kijk het gesprek tussen Aniek van Koot en presentator Klaas Drupsteen terug:
Klaas Drupsteen in gesprek met rolstoeltennisster Aniek van Koot