Sport

Hoe moet de supportersruzie bij Vitesse opgelost worden?

Ruzies op de tribune moeten worden opgelost.
Ruzies op de tribune moeten worden opgelost. © ANP
ARNHEM - Supporters van Vitesse hadden het zaterdag onderling weer met elkaar aan de stok. Dat gebeurde al vaker: de saamhorigheid ontbreekt met enige regelmaat. Om weer tot een gezellige Zuid-tribune te komen, nemen Vitesse en de Supportersvereniging maatregelen. Maar wat kunnen zij doen?
Duidelijk is dat er supporters zijn die problemen hebben met supportersgroep GTKP. Zij zouden andere supporters hun wil willen opleggen, zo klinkt het verwijt.
GTKP ziet dat er met enige regelmaat bier wordt gegooid op de tribune, ook naar hen toe. Dat gebeurde vorige week zaterdag nog, tijdens de wedstrijd tegen FC Emmen. Vitesse en de Supportersvereniging communiceerden donderdag dat het gooien met bier vanaf nu wordt bestraft met een stadionverbod. Dit is de uitkomst na gesprekken met verschillende supportersgroepen.

Korte en lange termijn

Het is een maatregel voor de korte termijn, vertelt Roderik van Veelen, voorzitter van de Supportersvereniging (SV). "We hebben een oproep gedaan dat het nu klaar moet zijn en dat we met zijn allen vol achter de ploeg moeten staan. En dat het niet meer wordt getolereerd dat er bier wordt gegooid vanuit diverse hoeken. Dat willen we de eerstvolgende thuiswedstrijd dus niet meer zien. Er hangen in het stadion genoeg camera's, dus de techniek om mensen eruit te pikken is er. Het is vervelend dat het zo moet, maar ik ga ervan uit dat dit ook preventief gaat werken."
Met dat beleid krijg je de eenheid echter nog niet terug op de tribune. "Nee, maar we moeten eerst de kaders bepalen en met elkaar afstemmen hoe we met elkaar omgaan. Op de lange termijn moeten we aan de saamhorigheid gaan werken."

Melden bij Vitesse

Om aan die saamhorigheid bij te dragen, probeert Vitesse vaker gesprekken te voeren met supportersgroepen. "Daarnaast willen we een nieuwe structuur neerzetten, in samenspraak met onze supporters. Dus niks opleggen, maar gezamenlijk iets neerzetten. We willen niet alleen om saamhorigheid vragen, zonder zelf het juiste voorbeeld te geven", zegt de persvoorlichter van Vitesse.
Het is ook de bedoeling dat iedereen zich kan melden bij Vitesse om mee te praten. "Heb je een mening of een oplossing, dan is die opening er nu", zegt Van Veelen namens de SV.
Meerdere supporters zeggen dat zij zich al zonder resultaat bij de club hebben gemeld. Er wordt soms niet gereageerd. Vitesse zegt bij monde van de persvoorlichter dat zij die signalen ook hebben gehad. "Wij gaan intern kijken of dit bij sommige supporters is misgegaan. In principe staat onze afdeling Fanservice & Ticketing namelijk voor alle vragen klaar. Wij streven er uiteraard naar om eenieder een snel en passend antwoord te geven."

'Overtuigd dat het gaat lukken'

Meerdere supporters zijn de onrust in het stadion zat en vragen Vitesse regelmatig om een andere plek in het stadion. "Het feit dat een meer dan gemiddeld aantal supporters wil verplaatsen naar andere tribunes, is een signaal dat de genoemde situatie daarop van invloed is. Vanzelfsprekend moeten wij dit aantal verzoeken zo veel mogelijk reduceren. Daarom vinden wij het ook zo belangrijk om de saamhorigheid, sfeer en gezelligheid weer op het optimale niveau te krijgen. Daar gaan wij ons volle bak voor inzetten", zegt de woordvoerder.
Voorzitter Roderik van Veelen van de SV weet zeker dat het weer goed kan komen met de sfeer in het stadion. "Daar ben ik van overtuigd. Betere resultaten gaan daar ook in meehelpen. Daar ben ik een optimist in. Daarnaast moeten we met iedereen in gesprek blijven en iedereen proberen te zien. Weten wat er speelt. Want ik kan wel aannames doen, maar alleen door echt met elkaar te praten weten we wat er speelt."